Een digitale camera kiezen en kopen

Een digitale camera kiezen en kopen Wanneer je een digitale camera wilt kopen, dan is er een aantal belangrijke aspecten dat een rol speelt bij de keuze en het kopen van de voor jou meest geschikte digitale camera. Hierbij kun je denken aan de functies en daarbij horende mogelijkheden in het kader van wat je met de camera wilt gaan doen. Aan een hele dure professionele camera heb je alleen wat als je ook op hoog niveau fotografeert of dat wil gaan leren.

Een digitale camera kiezen

Ben je aan het twijfelen welke camera het gaat worden, kijk dan eens in bladen waarin camera’s worden getest en vergeleken, maar ook op websites zoals die van kieskeurig en vergelijk. Hier vind je voor en nadelen van verschillende camera’s, zodat de uiteindelijke keuze misschien iets gemakkelijker wordt. Wanneer je overweegt een camera te gaan kopen, dan is het dus handig als je je eerst oriënteert op de mogelijkheden en overdenkt wat je wensen en behoeften betreffende een camera zijn. Je kunt je hierbij de volgende vragen stellen.

Gebruik van camera

Waarvoor ga ik de camera gebruiken? Is hij hoofdzakelijk voor gebruik in en om het huis, dan ben je met een compactcamera meestal al goed geholpen en hoef je geen dure SLR of spiegelreflex camera aan te schaffen.

Compact of SLR

Is de camera voor thuis en op vakanties, dan heb je de keuze tussen een compactcamera met een flink zoombereik of een SLR camera. Je wilt immers mooie plaatjes schieten en het zoombereik kan hierbij een mooi effect geven aan foto’s bij een groot gebouw of op het strand.

Prijs en professionaliteit

Ben je een verwoed amateur fotograaf dan kun je ook kiezen voor een van bovenstaande modellen. Het beste is dan echter om voor een SLR camera te kiezen, maar deze bevinden zich vaak in een hogere prijsklasse ten opzichte van een compactcamera.
Wil je de camera voor professioneel gebruik aanschaffen, dan rest je eigenlijk maar één keuze, namelijk de SLR camera.

Vergelijking van de diverse uitvoeringen van een digitale camera

Er zijn verschillende uitvoeringen van digitale camera’s.

De compacte camera

Dit is een meetzoeker camera en dat wil zeggen dat je niet rechtstreeks door de lens kijkt, maar het onderwerp via een zoeker bekijkt. Ze zijn te krijgen in verschillende prijsklassen en alle mogelijke kleuren. De naam zegt het eigenlijk al, de camera is meestal klein van formaat en past in de binnenzak van een jas of gewoon in een handtas. De kwaliteit is redelijk tot zeer goed, afhankelijk van de uitvoering en specificaties.

De digitale spiegelreflex camera.

Deze camera heeft meer mogelijkheden dan de compacte camera. Er kunnen verschillende lenzen op geplaatst worden en de belichtingsmogelijkheden zijn uitgebreider. Bij deze camera kijkt men in principe recht door de lens, wat de uiteindelijke foto uitsnede ten goede komt. Dit type wordt meestal door de gevorderde fotograaf gebruikt en uiteraard door de meeste professionele fotografen. De prijzen van deze camera’s liggen ook hoger.

Vergelijking van specificaties van een digitale camera

Iedere digitale camera heeft bepaalde technische kenmerken, maar wat betekenen deze specificaties nu eigenlijk?

Het aantal pixels

Hoe meer pixels een camera heeft, des te groter men de uitvergrotingen kan laten maken zonder dat er verlies in scherpte optreedt. Voor de kwaliteit van de standaard afmetingen, is het aantal pixels echter nagenoeg niet van belang. Een digitale camera met 6 megapixels of meer is normaliter ruim voldoende.

Het zoombereik

De optische zoom is erg belangrijk omdat je hiermee een voorwerp dichterbij kunt halen zonder kwaliteitsverlies, wat met de digitale zoom wel het geval is. Let dus vooral op het zoombereik van de optische zoom. Dit geldt specifiek voor de compact camera, omdat de spiegelreflex camera de mogelijkheid bezit om er verschillende lenzen op te plaatsen.

Het LCD scherm

Om foto’s terug te kunnen zien op de camera, is deze uitgerust met een klein LCD scherm. De meeste camera’s hebben tegenwoordig LCD schermen van minimaal 2.5 inch, wat meestal ruim voldoende is om een indruk van de gemaakte opnamen te krijgen. Sommige digitale camera’s hebben geen zoeker, waardoor je het LCD scherm ook hiervoor moet gebruiken. Of je dit prettig vindt, vooral wanneer het bijvoorbeeld heel licht is buiten, is een keuze die je zelf moet maken.

De lichtgevoeligheid van lenzen

Bij de meeste objectieven staat dit getal op de lens vermeld. Dit is in grote mate bepalend voor de prijzen van objectieven. Vuistregel hierbij is, hoe lager het getal, des te beter de lens. Vraag over dit aspect altijd uitleg aan de verkoper.

Vergelijken van digitale camera’s via internet

Zodra je je budget hebt bepaald en eventueel de keuze voor een specifieke digitale camera gemaakt hebt, dan kun je op het internet op zoek naar de goedkoopste aanbieder ervan. Vergelijk de camera ook met modellen van een ander merk. Dit kan gemakkelijk op de websites van bijvoorbeeld kieskeurig of vergelijk. Hier vind je informatie over nagenoeg alle modellen digitale camera’s, alsmede de prijzen zoals die bij een groot aantal verkooppunten gelden.

Waar kun je een digitale camera kopen?

Bij vele grotere winkelketens zoals Mediamarkt vind je een ruim aanbod in compact en SLR camera’s. Let op acties, want als er bijvoorbeeld van een merk een nieuw model uitkomt, wil men van de oude modellen af en gaan de prijzen omlaag. Online kopen is ook een mogelijkheid en vaak kan men spullen online goedkoper aanbieden, omdat er geen tussenhandel plaatsvindt en winkelpersoneel is ook duur. Bij webwinkels en andere online verkoop kun je vaak voordeliger slagen en het aanbod is enorm. Je kunt ook een gebruikte digitale camera kopen, maar dit brengt wel een risico met zich mee, of men moet de vorige eigenaar goed kennen en vertrouwen. Vergeet niet dat het allemaal elektronica is en deze is gevoelig voor schokken, vochtigheid en stof. Ga er dus voorzichtig mee om, zodat je er lang plezier aan beleeft.
© 2009 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zoektocht naar een nieuwe digitale cameraDe zoektocht naar een nieuwe digitale cameraJe staat op het punt om een nieuwe digitale camera aan te schaffen. Tot voor kort had je altijd een compact camera. Een…
Spiegelreflex: wat moet je er mee?Spiegelreflex: wat moet je er mee?Vroeger was de keuze voor een fotocamera nog tamelijk simpel. Je kocht een 35mm camera en stopte daar een fotorolletje i…
Wat is het verschil tussen optische en digitale zoom?Wat is het verschil tussen optische en digitale zoom?Tegenwoordig beschikken veel digitale camera's over zowel optische zoom als digitale zoom. Wat is optische en wat is dig…
recensieNikon D60 spiegelreflexcameraDe Nikon D60 spiegelreflexcamera is het nieuwe digitale spiegelreflex-instap model en is ideaal voor wie de overstap van…

Een HEMA fotoalbum makenEen HEMA fotoalbum makenMet de online fotoalbums van de HEMA kun je heel gemakkelijk via je computer een echt fotoalbum maken en bestellen. Het…
Fotograferen: experimenteer en varieerFotograferen: experimenteer en varieerTegenwoordig kan iedereen fotograferen. Vrijwel elke telefoon heeft een camera. De foto's zijn in no time geüpload in de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PIRO4D, Pixabay
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.