Het verschil tussen goedkope en dure camera’s

Het verschil tussen goedkope en dure camera’s Vraag je je ook wel eens af waarom de ene camera voor 700 euro te koop is en de andere voor nog geen 100 euro? Maakt het goedkope toestel net zulke goede foto’s als het duurdere?

Hoe kan het zo goedkoop?

Fabrikanten bezuinigen niet op de sensors die ze in de goedkope camera’s stoppen, daarom kun je met goedkope toestellen ook behoorlijke foto’s maken. Ze bezuinigen wel op het aantal megapixels en vooral op de uitrusting, maar gelet op de beeldkwaliteit, zie je weinig verschillen. Dure camera’s hebben gemiddeld genomen meer megapixels en een telebereik van 12x of groter en soms kun je zelfs HD-films opnemen. Goedkope camera’s ondersteunen niet meer dan wat je minimaal van een camera verwacht. Dat is in ieder geval voldoende voor de taken waarvoor je een camera het vaakst gebruikt.

Lichtomstandigheden

Onder goede lichtomstandigheden schiet bijna iedere digitale camera bruikbare foto’s. Pas in het donker, bij grote contrastverschillen tussen licht en donker of bij een slechte belichting, worden problemen zichtbaar. Slechte lichtomstandigheden kun je vaak met een flitser opheffen, alleen is een flitser niet altijd gewenst. In zulke gevallen moet je de lichtgevoeligheid van de camera, de zogeheten ISO-waarde, verhogen. Hoe hoger je deze waarde instelt, des te lichter worden donkere delen van de opname. Hierdoor neemt wel de ruis toe en verschijnen er ongewenste artefacten op de foto’s. In duurdere camera’s zitten betere beeldsensoren, waardoor de beeldkwaliteit beter is, maar lang niet zoveel beter dan wat je op grond van het prijsverschil mag verwachten.

Voor- en nadelen

Op veel goedkope toestellen heb je veel automatische functies waardoor de foto’s eigenlijk altijd slagen. Een nadeel is dat de accuduur minder is t.o.v. duurdere toestellen. Dit komt omdat dure toestellen grotere behuizingen hebben, die meer ruimte bied voor grotere accu’s die langer meegaan. Wat betreft de garantieduur, handleidingen en hotline-prijzen maken de fabrikanten geen verschil tussen dure en goedkope toestellen.

Waar moet je vooral op letten bij het kopen van een camera

Megapixels: Veel consumenten denken dat meer megapixels leiden tot betere en scherpere foto’s, maar dat is niet zo. Niemand heeft meer dan acht megapixels nodig. Hoe meer megapixels er op een sensor zitten, des te slechter worden de lichtgevoeligheid en de beeldkwaliteit. Als je foto’s op A4-formaat wilt afdrukken, is een camera met zes megapixels voldoende.

Megazoom: Bij de duurdere camera’s zie je soms een 18x of 20x zoom. In de praktijk heb je daar alleen wat aan als de lichtomstandigheden gunstig zijn. Naarmate je meer inzoomt, heb je meer licht nodig. Bovendien zijn megazoomcamera’s groot en passen ze niet in een borstzak. Voor de meeste foto’s is een 3x zoom meer dan genoeg.

Geheugenkaart: De meeste fabrikanten gebruiken SD-kaarten. Dat is handig, want dan hoef je niet telkens nieuwe geheugenkaarten aan te schaffen al s je een andere camera koopt. SD-kaarten zijn niet duur. Voor 10 euro heb je een 8GB-kaart.

Video-opnamen: Met bijna iedere digitale camera kun je films opnemen. Let erop dat die minstens een videoresolutie van 640x480 pixels ondersteunt.

Bediening: Probeer de camera in de winkel uit en voel of die lekker in de hand ligt. Neem een paar foto’s en let erop of de camera een korte ontspanvertraging heeft. Hiermee voorkom je dat het onderwerp al uit beeld verdwenen is, voordat de foto geschoten is.
© 2009 - 2024 Smeets, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zoektocht naar een nieuwe digitale cameraDe zoektocht naar een nieuwe digitale cameraJe staat op het punt om een nieuwe digitale camera aan te schaffen. Tot voor kort had je altijd een compact camera. Een…
Wat is het verschil tussen optische en digitale zoom?Wat is het verschil tussen optische en digitale zoom?Tegenwoordig beschikken veel digitale camera's over zowel optische zoom als digitale zoom. Wat is optische en wat is dig…
Een digitale camera kiezen en kopenEen digitale camera kiezen en kopenWanneer je een digitale camera wilt kopen, dan is er een aantal belangrijke aspecten dat een rol speelt bij de keuze en…
Spiegelreflex: wat moet je er mee?Spiegelreflex: wat moet je er mee?Vroeger was de keuze voor een fotocamera nog tamelijk simpel. Je kocht een 35mm camera en stopte daar een fotorolletje i…

Voorkom problemen bij het aanleveren van drukwerkSteeds meer mensen kunnen omgaan met foto bewerkingssoftware. Ontwerpen is tegenwoordig niet meer puur zakelijk maar wor…
De ideale bruidsfotograaf vindenDe ideale bruidsfotograaf vindenBij een huwelijk hoort een bruidsreportage. Op zo'n speciale dag wil je natuurlijk blijvende herinneringen voor later. H…
Smeets (27 artikelen)
Gepubliceerd: 25-09-2009
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.