Tips om digitale foto's veilig te bewaren

Tips om digitale foto's veilig te bewaren Het geheugenkaartje van de digitale camera is net vol op dat unieke moment, een ergernis! Of de digitale camera wordt gestolen met alle foto´s. Door brand kunnen ook vele foto´s verloren gaan. Hoe kan je de digitale foto´s veilig bewaren? Enkele handige tips, waarvan deze: maak een back-up van alle digitale foto´s en bewaar deze niet thuis! Tips om digitale foto´s te bewaren, een overzicht:

Afdrukken van foto´s

Een goede manier om digitale foto´s te bewaren is om de foto´s te laten afdrukken. Op deze manier kunnen ze geplakt worden in een fotoboek. Het nadeel van het afdrukken van digitale foto´s is dat het meer geld kost en de kwaliteit van de foto´s kan in de loop van de tijd verminderen. Vooral kleurverlies treed op. Een voorwaarde is om behalve de foto´s te laten afdrukken, de originele kopieën heel goed en veilig te bewaren. Worden de foto´s thuis afgedrukt, gebruik dan speciaal papier en inkt dat door de fabrikant van de printer wordt aanbevolen.

Branden op schijf

Een handige, relatief snelle en veilige manier om digitale foto´s te bewaren is het branden op schijf, zoals op DVD of op Blu-ray.
  • Een DVD kan tot 4.5 GB aan data opslaan, wat te vergelijken is met zo´n 3000 foto´s,
  • Een Blu-ray schijfje kan 25 GB aan data opslaan, wat neer komt op zo´n 17.300 foto´s, mits er een Blu-ray brander in huis is.

De schijfjes waar de digitale foto´s zijn opgeslagen, dienen in een koele en donkere plaats bewaard te worden, zodat ze jaren mee kunnen. Het nadeel van opslaan op schijfjes is dat het omslachtig kan zijn om nieuwe digitale foto´s toe te voegen aan het archief. Hierdoor kan het zijn dat de verzameling schijfjes enorm groeit.

Externe opslag

Makkelijke, goedkope en een snelle manier om digitale foto´s op te slaan kan via externe opslagapparaten zoals bijvoorbeeld de harde schijf en de geheugenstick. Een harde schijf neem je niet zo gemakkelijk mee en raak je daarom ook niet kwijt, in tegenstelling tot een draagbare geheugenstick, die wel eens zoek kan raken. Op de harde schijf kan grotere hoeveelheden digitale foto´s worden opgeslagen.

Het voordeel om digitale foto´s op te slaan op harde schijf en usb stick, is dat behalve de prijs per gigabyte redelijk laag is, dat bij beide opslagmedia de foto´s gemakkelijk op andere computers in de wereld kunt bekijken of kopiëren.
  • Een externe harde schijf van 1T kan tot zo´n 693.000 digitale foto´s opslaan,
  • Een Usb stick met 16 GB kan tot zo´n 11.300 digitale foto´s opslaan.

Opslag via netwerk

Het veilig stellen van digitale foto´s kan via het opslaan van het netwerk. Er zijn hiervoor handige apparaten te koop die met een netwerkkabel aangesloten worden op de router. Het apparaat bevat een harde schijf of bevat zelfs meerdere harde schijven. Foto´s opslaan kan zelfs geautomatiseerd worden: de apparaten zijn zo in te stellen dat ze automatisch een dagelijkse back-up maken van geselecteerde folders met foto´s. De foto´s zijn vanaf iedere computer te bekijken die aangesloten zijn op het netwerk.

Online opslag

Het grootste voordeel om digitale foto´s online op te slaan, is dat de foto´s veilig zijn tegen brand en inbraak. Is er meer dan enkele gigabytes nodig om de digitale foto´s op te slaan, dan moet er voor de dienst wat abonnementsgeld betaald worden. Veel van deze online opslag diensten bieden applicaties aan die helpen bij het maken van automatische back-ups.
Het grote nadeel van online opslag van de digitale foto´s is dat de snelheid werkelijk te langzaam is. Het uploaden van foto´s naar online opslag gaat vele malen langzamer dan bijvoorbeeld naar een usb stick als externe opslag. Hierdoor is opslag voor filmpjes ongeschikt. Nog een nadeel van online opslag is het risico van privacy. Online opslag diensten die een versleutelde opslag bieden, hebben daarom een streepje voor.

Kopieën van digitale foto´s

Welke manier van opslag van de digitale foto´s iemand ook kiest, zorg altijd voor kopieën. Verwijder de originelen niet, maar behoud deze. Om zeker te zijn van behoud van de digitale foto´s, bewaar de kopieën dan op een veilige plaats, zoals bijvoorbeeld een bankkluis. Daar liggen de foto´s veilig, ook als er brand thuis uit breekt, of als er inbrekers de boel thuis meenemen.
© 2010 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doe meer met uw digitale foto'sDoe meer met uw digitale foto'sHet is zonde om uw digitale foto's alleen op uw harde schijf te laten staan. Er is zoveel meer mogelijk: maak een webalb…
Fotoalbums: inplakken of insteken van diverse maten foto'sFotoalbums: inplakken of insteken van diverse maten foto'sVele jaren werden foto’s afgedrukt vanaf een serie negatieven die zich na het knippen van de foto’s op een rolletje bevo…
Crashplan veilig online cloud backup van je PCCrashplan veilig online cloud backup van je PCIedereen heeft op zijn PC wel bestanden staan waarvan het absoluut niet wenselijk is dat deze als gevolg van een pc of h…
Digitaal scrappenDigitaal scrappenEen digitaal scrapbook op je computer is leuk maar het mooiste blijft natuurlijk een fotoalbum wat je vast kan houden en…

Nieuwe digitale camera compact en intelligentNieuwe digitale camera compact en intelligentDigitale camera's worden steeds kleiner en compacter, bezitten extra functies en hebben intelligente technieken ingebouw…
Fotoboeken van KruidvatDe fotoboeken van Kruidvat behoren tot de meest verkochte fotoalbums in Nederland. Op de website van Kruidvat vind je de…
Bronnen en referenties
  • Kassa Augustus/September 2010 - Blijvend beeld – Foto´s bewaren: Niets is zo erg als verdwenen digitale foto´s, hoe voorkom je dat? – Frank Everaardt
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 29-09-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.