Digitale fotografie voor- en nadelen

Digitale fotografie voor- en nadelen Het principe van digitale fotografie is eigenlijk hetzelfde als van de traditionele fotografie. Er is een lens nodig waardoor het licht valt, dit licht wordt achter de lens opgevangen door materiaal dat lichtgevoelig is dat het licht kan versterken en opnemen(absorberen) zodat het zichtbaar wordt, bij de traditionele camera bestond dit lichtgevoelige materiaal uit film (filmrolletje), bij de digitale fotocamera is er in plaats van een film een elektronische digitale fotosensor. De manier waarop de foto, lees het licht wordt vastgelegd, bied bij digitale fotografie veel nieuwe mogelijkheden, dit is belangrijk voor u om te weten voordat u een digitale camera koopt, maar het zijn niet alleen maar voordelen er zijn ook een paar nadelen. De belangrijkste voordelen en nadelen van digitaal fotograferen op een rijtje.

Voordelen

Vaker betere resultaten

Het grootste voordeel van een digitale camera is dat u de beelden direct na het maken ervan kunt bekijken, u kunt vaststellen of de kleuren goed zijn, belichting en/of de compositie klopt en aan de hand daarvan de instellingen aanpassen op uw camera en/of een andere standplaats kiezen.

Kosten

De digitale camera's zijn meestal wel duurder in aanschaf dan een traditionele camera maar in gebruik zijn de digitale camera's
veel voordeliger, denk hierbij aan het ontwikkelen en afdrukken van de film, dit is niet meer nodig en u kunt thuis op de pc direct alles beoordelen en eventueel zelf direct afdrukken of alsnog de gegevens versturen naar een zaak om er foto"s van te laten maken van alleen die afbeeldingen die u mooi vindt.

Controle

Digitale camera"s hebben vaak allerlei mogelijkheden en technologische snufjes om dingen aan te passen zodat u meer invloed kan uitoefenen op het uiteindelijke resultaat. U bent niet afhankelijk van anderen u kunt dit ter plekke doen.

Kwaliteit van het beeld

Dit is niet van toepassing op alle traditionele camera's maar vaak zult u met een digitale camera (met digitale sensor)
meer detasils registreren, vooral onder omstandigheden waarbij u niet zoveel licht heeft.

Flexibeler

Als uw opnamen op uw digitale camera om zijn gezet in een digitale code kunt u de beelden op veel verschillende manieren
veranderen en/of aanpassen. Er zijn vele programma's waarmee u het beeld op uw pc kunt bewerken, bv. oneffenheden wegpoetsen of kleuren aanpassen, beeld scherper maken en contrasten aanpassen en nog veel meer mogelijkheden.

Nadelen

Snelheid

Om de snelheid van een traditonele kleinbeeldcamera te kunnen evenaren zodat u snel achter elkaar foto's kunt nemen zult u toch een dure professionele digitale camera moeten aanschaffen, zeker als u een aktiviteit van sport of wilde dieren wilt vastleggen.

Stroomverbruik

Digitale cameras verbruiken veel stroom, ze vreten stroom, het is dus zorg als u op pad ga dat u genoeg opgeladen accu's/batterijen bij u heeft zodat u niet op het moment dat u foto's wild maken zonder stroom zit.

Vuil en stof

Een groot nadeel van de digitale sensor is dat het vuil en stof aantrekt, dit kan op uw foto te zien zijn als een klein grijs puntje of vlekje. U heeft wel de mogelijkheid om dit later weg te werken maar dat bent u als het elke keer moet doen snel zat.
Het is dus noodzakelijk dat de digitale sensor regelmatig schoongemaakt wordt, dit is niet echt eenvoudig want het is erg kwetsbaar en wordt snel beschadigd.

Lens vergrotingsmaatstaf

Bij de meeste digitale camera's is de brandpuntafstand van een 35mm-lenskleinbeeldobjectief verlengd met ongeveer de factor 1,5, dit kan prettig zijn bij fotografie van sport of natuur maar als u een groothoeklens gebruikt zult u merken dat de lens veel minder groothoekig is geworden.
© 2009 - 2024 Ckonemann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een cursus digitale fotografieEen cursus digitale fotografieTegenwoordig is er in nagenoeg ieder huishouden wel een digitale fotocamera aanwezig. Met een digitale camera is het gem…
Wat is het verschil tussen optische en digitale zoom?Wat is het verschil tussen optische en digitale zoom?Tegenwoordig beschikken veel digitale camera's over zowel optische zoom als digitale zoom. Wat is optische en wat is dig…
Digitaal rechercheurDigitaal rechercheurWe worden steeds vaker slachtoffer van criminele netwerken die zich bezighouden met oplichting, fraude, spam en het vers…
Digitaal scrappenDigitaal scrappenEen digitaal scrapbook op je computer is leuk maar het mooiste blijft natuurlijk een fotoalbum wat je vast kan houden en…

Foto/film uitrusting veilig vervoerenFoto/film uitrusting veilig vervoerenHeeft u fotogafie of filmen als hobby dan zult u er gauw achter komen dat u al na korte tijd al over een flinke hoeveelh…
Digitale fotografie van landschappenDigitale fotografie van landschappenLandschappen, silhouetten, luchten, horizons en panorama's zijn boeiende en interessante onderwerpen om vast te leggen m…
Ckonemann (58 artikelen)
Gepubliceerd: 01-01-2009
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.