Reisfotografie: dit neem je mee

Veel fotoliefhebbers verheugen zich op de vakantie omdat er dan veel tijd is om te fotograferen. Eindelijk heb je de kans bijzondere plekken vast te leggen en te wachten op de juiste lichtinval. Om het fotograferen tijdens de vakantie optimaal te benutten is het handig van te voren na te gaan wat je precies nodig hebt. Hieronder een overzicht van de belangrijkste reisaccessoires voor de gepassioneerde fotograaf. Zo ga je goed voorbereid op reis en kom je thuis met prachtige reisfoto's.

Checklist

De meeste amateurfotografen kennen het wel: eindelijk zie je die prachtige zonsondergang en heb je geen statief bij je. Of je geheugenkaarten zijn vol zodat verder fotograferen niet meer loont. Het is dan ook aan te raden voor je vakantie een checklist te maken van spullen die je nodig hebt voor mooie reisfoto's. Van adaptors tot reinigingsspullen en extra batterijen. De belangrijkste fotografieaccessoires op een rij.

Gebruiksaanwijzing van je camera

Om je camera optimaal te benutten is het altijd goed de gebruiksaanwijzing grondig door te nemen en deze ook bij je te hebben. Zeker op reis is dit een 'must'. Het gebeurt immers maar al te vaak dat er symbooltjes op je camera verschijnen die je thuis niet eerder hebt gezien. De gebruiksaanwijzing is dan een uitkomst.

Reisgids met mooie plaatjes

Vergeet ook de reisgids van het land waar je naartoe gaat niet mee te nemen. Dit is handig om fotogenieke plaatsjes te bezoeken. Ook kunnen de foto's uit de reisgids als een bron van inspiratie dienen. Het is dan extra leuk hier je eigen stijl aan toe te kennen.

Reservebatterijen & geheugenkaarten

Niet is zo frustrerend als batterijen die leeg zijn terwijl je je geheugenkaarten vol wilt schieten. Zorg dan ook altijd voor één of twee extra batterijen tijdens je vakantie. Ook geheugenkaarten zijn zo vol tijdens de vakantie. Een paar extra kaarten zullen altijd uitkomst bieden.

Bonnetjes van de apparatuur

Wie gaat vliegen naar de vakantiebestemming doet er goed aan de bonnetjes van de camera bij zich te hebben. Dit voorkomt problemen en zorgt ervoor dat je veel sneller door de douane bent. Je kunt natuurlijk ook kopieën van de bonnetjes meenemen.

Evenementenkalender

Op vakantie is het leuk bijzondere gebeurtenissen vast te leggen. Tijdens evenementen of op lokale markten doen zich vaak spontane en leuke acties voor die op de gevoelige plaat vast gelegd kunnen worden. Kijk of je van te voren aan een evenementenkalender kunt komen zodat je je fotografiemomenten alvast in kunt plannen.

Extra lenzen

Ben je een gepassioneerd reisfotograaf? Dan is het tijdens de vakantie ook leuk van extra lenzen gebruik te maken. Met een portretlens bijvoorbeeld kun je bijzondere mensen extra mooi vastleggen. Voor een magnifiek uitzicht is het altijd aan te raden je telelens in je cameratas te hebben.

Statief

Op reis is het vaak nuttig gebruik te maken van een statief. Voor het vastleggen van watervallen, zonsondergangen of andere foto's met een lange sluitertijd. Helaas is het niet altijd mogelijk de hele dag met je statief te sjouwen. Een degelijk ministatief kan hierbij een uitkomst zijn. Er zijn zelfs buigzame ministatieven -zoals de Gorillapod- die je om voorwerpen heen kunt klemmen. Handig voor spontane foto's of plaatjes met een bijzondere compositie.

Lader en reisadapter

Vergeet op vakantie vooral je oplader en reisadapter niet. Het is niet in alle landen mogelijk je standaardlader op het stopcontact aan te sluiten. Een reisadapter is dus essentieel.

Verzekeringspapieren

Wie een flinke fotografie-uitrusting heeft doet er goed aan van te voren na te gaan of deze onder de totale waarde van de reisverzekering valt. Meestal komen de kosten van de fotografiespullen boven het normbedrag uit. Sluit dus eventueel een extra reisverzekering af en neem de papieren mee op vakantie.

Reiniging

Een goede reiniging van de camera is essentieel voor het maken van scherpe plaatjes. Neem dus altijd voldoende schoonmaakdoekjes mee voor het display en de body. Een blazertje om de lens schoon te maken is vaak ook een uitkomst.

Cameratas

Tot slot is het zeker op reis aan te raden een goede cameratas te hebben. Dit is niet alleen makkelijk en overzichtelijk, het beschermt je camera ook tegen stof en schokken. Er zijn veel cameratassen te koop met diverse compartimenten zodat je je spullen in één oogopslag te pakken hebt. Wie gaat vliegen kan eventueel een schokvrije tas kopen. Voor zeilers zijn er lucht- en waterdichte cameratassen op de markt. Zo is er voor elke reisfotograaf wat wils.
© 2011 - 2024 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een cursus digitale fotografieEen cursus digitale fotografieTegenwoordig is er in nagenoeg ieder huishouden wel een digitale fotocamera aanwezig. Met een digitale camera is het gem…
Digitale fotografie voor- en nadelenDigitale fotografie voor- en nadelenHet principe van digitale fotografie is eigenlijk hetzelfde als van de traditionele fotografie. Er is een lens nodig waa…
De eerste foto'sDe eerste foto'sMet onze huidige digitale fotografie staan we niet meer stil bij het moeizame proces dat tot deze prestaties van het men…
Cursus digitale fotografieIn dit artikel worden de inhoud en voor- en nadelen van een workshop of cursus digitale fotografie volgen besproken. Ond…

Zonsondergang fotograferen: tips en trucsDe zonsondergang is een prachtig natuurverschijnsel dat veel fotografen op de gevoelige plaat vast willen leggen. Vooral…
Het fotograferen van jouw eigen paardHet fotograferen van jouw eigen paardHet fotograferen van dieren is niet eenvoudig. Ook het fotograferen van jouw paard is geen eenvoudige klus. Eerst moet j…
Bronnen en referenties
  • www.zoom.nl
  • Digitale fotografie, het complete naslagwerk- Chris George
  • www.gorillapod.nl
Schoontje (91 artikelen)
Gepubliceerd: 12-06-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.