Cursus digitale fotografie

In dit artikel worden de inhoud en voor- en nadelen van een workshop of cursus digitale fotografie volgen besproken. Onder digitale fotografie versta ik foto's maken met digitale compact camera's (de camera die bijna iedereen wel in huis heeft) of digitale spiegelreflexcamera's.

Fotograferen

Tegenwoordig is vrijwel iedereen in het bezit van een digitale compact camera. Een mooi en klein toestelletje waarmee men met gemak honderden foto's kan maken en opslaan. Je kunt geen toeristische trekpleister meer bezoeken, of er staan hordes mensen met een camera in hun handen volop te fotograferen. Maar of deze mensen ook allemaal verstand hebben van fotograferen, is nog maar de vraag. Het lijkt er namelijk op dat de meeste mensen alleen de 'klik'-knop weten te vinden op hun camera. Daarbij speelt het idee dat je toch zoveel foto's kunt maken een grote rol. Want dan zal er altijd wel een goede tussen zitten, of niet? Echte fotografie is het van elke foto je beste foto proberen te maken. En dat is natuurlijk lastig voor de meesten. Goede foto's nemen vereist geduld en veel tijd. Nog belangrijker voor goede foto's kunenn maken is kennis van de functies die op je camera zitten en compositie. Daarbij is een camera die handmatig ingesteld kan worden (een compacte camera met een 'M'-mode of een spiegelreflex) heel handig om te gebruiken, aangezien je dan zelf de mate van bijvoorbeeld belichting en diepte kunt regelen. Maar noodzakelijk is het niet: digitale compacte camera's bieden tegenwoordig zoveel instellingen aan, dat je daarmee al een heel eind richting het handmatig ingestelde gaat.

Opleidingen, cursussen en workshops

Om terug te komen op de eerder gestelde vraag, hoeveel mensen kennen deze functies nu eigenlijk? Vrij weinig, en op dit gebrek aan kennis speelt de markt ook in. Er zijn grote instanties, zoals de NTI of LOI, die cursussen of opleidingen fotografie aanbieden. Aan het eind van zo'n opleiding ontvang je een diploma. Er zijn ook veel eenmanszaken die in vrijwel alle grote steden fotocursussen aanbieden, maar waarbij je geen diploma ontvangt. Deze cursussen zijn niet bedoeld om je op te leiden tot professioneel fotograaf, maar om je kennis over fotografie iets breder te maken.

Kortom: keus genoeg. Voor mensen die echt professioneel fotograaf willen worden, moeten niet kijken naar cursussen en workshops, maar naar opleidingen. Een aantal links: www.fotoacademie.nl. www.nti.nl, www.loi.nl, www.opleidingfotografie.nl
Het merendeel van mensen met een digitale camera willen het toch iets minder serieus aanpakken en volgen liever een cursus of een workshop fotografie. Op die manier wordt je beter in foto's maken, maar ben je veel goedkoper uit dan een opleiding volgen. Uiteraard zul je als je een opleiding volgt, altijd beter fotograferen dan een cursus van een paar dagen (talenten uitgezonderd). Maar zitten er dan nog wel voordelen aan een fotografiecursus volgen, of een workshop?

Voordelen fotografiecursus/workshop

Bij de meeste aanbieders van fotocursussen en workshops kun je verschillende pakketten afnemen. Je kunt je inschrijven voor een cursus landschapfotografie, of een workshop volgen waarbij je al je camerafuncties leert kennen, of kennis maken met fotobewerkingsprogramma's. Er zijn drie belangrijke onderdelen voor het nemen van goede foto's: compositie, je camera kennen en fotobewerking. Het voordeel van bijvoorbeeld een cursus hierin volgen, is dat je meestal in korte tijd veel komt te weten over het onderwerp wat jou interesseert. Vaak ga je ook zelf gelijk aan de slag om te oefenen met de informatie die je gekregen hebt, zodat je daarna goede feedback kunt krijgen. Je leert snel de belangrijkste dingen kennen en bent dus niet een aantal jaar bezig met een opleiding. Een ander voordeel is dat de cursussen vaak kort van duur zijn en je dus nooit heel veel vrije ochtenden, middagen of avonden hoeft te regelen. Workshops zijn helemaal kort, die duren vaak maar één ochtend, middag of avond. Daarnaast zijn de kosten van de meeste cursussen en workshops heel laag en de groepen waarin het gegeven wordt klein. Dat laatste is ook een heel groot voordeel, omdat je op die manier heel makkelijk al je vragen kunt stellen en genoeg persooonlijke aandacht krijgt.

Nadelen

De meeste aanbieders van fotocursussen werken met spiegelreflexcamera's. Zo'n camera heeft lang niet iedereen, de meesten werken met compact camera's. Er zijn aanbieders die cursussen aanbieden in beiden (bijvoorbeeld www.fotocursusdenhaag.nl) en aanbieders die alleen met digitale compact camera's werken (bijvoorbeeld www.fotocursusdordrecht.nl). Het feit dat je nooit zoveel over foto's maken zult leren als op een fotoacademie, kan een nadeel zijn. Bedenkt wel dat de kwaliteit van je foto's in principe altijd vooruit gaan na het nemen van een fotocursus of workshop.

Fotocursus of -workshop uitkiezen

Voor een aantal steden in Noord- en Zuid-Holland (Randstadgebied), heb ik per stad een aantal fotografiecursussen/workshops-mogelijkheden op een rijtje gezet. Bedenk dat je bij het nemen van een fotocursus of workshop altijd moet bedenken dat je veel over je camera, compositie en fotobewerking te weten kan komen. Maar als je echt professioneel de fotografie in wil gaan, raad ik je een opleiding aan.
Amsterdam: www.schnek.nl, www.fotocursus-amsterdam.nl
Leiden: www.123cursus-fotografie.nl, www.photoze.nl
Den Haag: www.fotocursusdenhaag.nl, www.peterschuttebeeldbewerking.nl/
Rotterdam: www.andrenijenhuis.nl, www.beeldfabriek.org
Dordrecht: www.fotocursusdordrecht.nl, www.fotografie4u.nl
Roosendaal: www.fotografieles.nl, www.wl.typepad.com/
© 2011 - 2024 Reginaa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een cursus digitale fotografieEen cursus digitale fotografieTegenwoordig is er in nagenoeg ieder huishouden wel een digitale fotocamera aanwezig. Met een digitale camera is het gem…
De zoektocht naar een nieuwe digitale cameraDe zoektocht naar een nieuwe digitale cameraJe staat op het punt om een nieuwe digitale camera aan te schaffen. Tot voor kort had je altijd een compact camera. Een…
Digitale fotografie voor- en nadelenDigitale fotografie voor- en nadelenHet principe van digitale fotografie is eigenlijk hetzelfde als van de traditionele fotografie. Er is een lens nodig waa…
De systeemcameraFotografie lijkt tegenwoordig steeds populairder te worden als hobby. Veel mensen stappen dan ook over van een simpele c…

Zonsondergang fotograferen: tips en trucsDe zonsondergang is een prachtig natuurverschijnsel dat veel fotografen op de gevoelige plaat vast willen leggen. Vooral…
Reisfotografie: dit neem je meeVeel fotoliefhebbers verheugen zich op de vakantie omdat er dan veel tijd is om te fotograferen. Eindelijk heb je de kan…
Reginaa (2 artikelen)
Laatste update: 18-06-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.