De eerste foto's

De eerste foto's Met onze huidige digitale fotografie staan we niet meer stil bij het moeizame proces dat tot deze prestaties van het menselijk vernuft heeft geleid. Toch was niets mogelijk geweest zonder de grote pioniers.

De pioniers

Als we aan de voorzichtige eerste stappen van de fotografie denken, zijn er twee namen die ons dadelijk te binnen schieten: Daguerre en Niépce, twee Fransen uit de 19de eeuw.

Het is moeilijk te zeggen wie eerst was. Beiden hebben onafhankelijk van elkaar geëxperimenteerd en kunnen we die eerste proeven ook wel reeds foto’s noemen? Het staat wel vast dat de eerste foto die we ook een foto noemen door hen samen werd gerealiseerd.

Louis Daguerre

Louis Daguerre (1787-1851) was aanvankelijk kunstschilder. Later werd hij toneeldecorateur, waarvoor hij reeds in 1803 het diorama ontwikkelde samen met Charles Marie Bouton. Het diorama was een voorloper van de dia’s of lichtbeelden. Hij bestond uit een aantal achter elkaar geplaatste halfdoorlichtende doeken die met de hand geschilderd waren. Door het zonnelicht of lampen hier selectief op te projecteren, veranderde het schouwspel steeds, zodat de kijkers bijna een film zagen. Om deze doeken te schilderen, werd vaak gebruik gemaakt van donkere kamers, waardoor ze zeker waren zeer natuurgetrouw te schilderen.

Nicéphore Niépce

Nicéphore Niépce (1765-1833) langs zijn kant, had geëxperimenteerd met zgn. heliografieën. Dit waren foto’s die werden belicht door zonnelicht en waarvoor een urenlange belichtingstijd nodig was. Een groot probleem was het fixeren van de foto. Hiertoe moest de chemische samenstelling van de gevoelige laag worden aangepast, om haar tekening niet spoedig terug te verliezen.

Samenwerking

Een gemeenschappelijke vriend bracht Daguerre en Niépce met elkaar in contact. De donkere kamer van Daguerre zou de fototechnieken van Niépce verbeteren. Samen maakten ze de eerste houdbare foto rond 1827 (sommige bronnen geven oudere data, maar toen kenden ze elkaar nog niet!).

Na de dood van Niépce in 1833 verbeterde Daguerre de procédés steeds meer tot hij zijn Daguerreotype op de markt bracht.

Het fotografisch avontuur

Het avontuur van de fotografie was begonnen. Het werd een opeenvolgende reeks verbeteringen:
  • Chemische laag
  • Chemische laag
  • Lens
  • Balg
  • Sluiter
  • Reproduceerbaarheid (negatief op plaat, later op film)
  • Bewegende foto (film)
  • Diafragma
  • Kleur
  • Digitale Fotografie
© 2008 - 2024 Salilus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fotografie van camera obscura tot digitale spiegelreflexFotografie van camera obscura tot digitale spiegelreflexFotografie bestaat in een zekere vorm al vanaf 1816 toen de Fransman Joseph Nicéphore Niépce een beeld wist vast te legg…
Postmortale fotografie: het fotograferen van overledenenPostmortale fotografie: het fotograferen van overledenenPostmortale fotografie betekent het fotograferen van iemand die overleden is. Voor sommigen klinkt het misschien naar, m…
Van foto naar videoJe zit op de bank en zet de televisie aan. Binnen no time ontvang je haarscherp beeld dat beweegt. Tegenwoordig is dat d…

Filters toegepast in de fotografieIn dit artikel gaan we dieper op de toepassing van filters in. Waarom zou je ze gebruiken, wat zijn de zorgpunten, hoe k…
Paranormale fotografieFoto’s van geesten of spoken? Een foto, waarop personen staan die niet aanwezig waren bij de opname, of een afbeelding d…
Bronnen en referenties
Salilus (93 artikelen)
Laatste update: 24-02-2008
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.