Het fotograferen van jouw eigen paard
Het fotograferen van dieren is niet eenvoudig. Ook het fotograferen van jouw paard is geen eenvoudige klus. Eerst moet je ervoor zorgen dat je paard stilstaat, vervolgens moet het paard ook nog leuk kijken. Dan wil je de foto nemen, maar je bent net te laat en de instellingen van de camera stonden niet goed om de mooiste foto te krijgen.
De voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk om dé goede foto te maken. Een goede voorbereiding voorkomt ook stress op het laatste moment. Paarden zijn heel stressgevoelige dieren. Daarom zijn onderstaande punten belangrijke dingen om over na te denken, zodat zoveel mogelijk stress voorkomen wordt voor aanvang van de fotoreportage.
De locatie
Één van de belangrijkste dingen om een goede foto te maken is waarschijnlijk wel het bepalen van de locatie. Veel mensen zien het paard het liefste in zijn eigen leefomgeving, bijvoorbeeld een weiland. Om het geheel zo natuurlijk mogelijk te houden, zijn de weilanden zonder al te veel hekwerk het meest geschikt. Een andere mogelijkheid is om je paard juist in een bijzondere omgeving te zetten. Je zou je paard mee kunnen nemen naar het strand, de duinen of misschien zelfs wel mee een gebouw in. Ga eens enkele keren langs op de mogelijke locaties en onderzoek op welk tijdstip het licht het mooiste staat op deze locatie. Uiteraard hou je hier rekening met je doel. Wil je graag sfeerfoto’s? Zoek dan een sfeervol moment op, bijvoorbeeld een zonsopgang of een zonsondergang. Daarnaast moet je niet vergeten dat het op zon- en feestdagen soms heel erg druk kan zijn op bepaalde plekken. Zoek daarom liever een rustig tijdstip uit.
Een binnenlocatie is vaak minder geschikt, vanwege de geringe hoeveelheid licht. Bij het fotograferen van paarden kan eventueel kunstlicht gebruikt worden, maar niet alle paarden blijven hier even rustig bij.
Het paard
Zorg ervoor dat je ruimschoots op tijd je paard netjes gewassen hebt, zodat het paard zeker droog is voordat de fotoreportage begint. Het heeft geen zin om het paard een half uur voor de fotoreportage te wassen, omdat het toch wel één tot enkele uren duurt voordat de vacht echt goed droog is. Zet je paard liever gewassen en voorzien van een deken in een schone stal. Ben je toch bang dat je paard zich weer vies maakt? Stap dan aan de hand net zo lang tot het paard goed droog is of zet het paard vast in een poetsplaats. Dit laatste kan eventueel met wat hooi, zodat het paard ook iets heeft om op te knabbelen en daardoor dus ook rustig blijft. Haal vlak voor de fotoreportage nog een zachte borstel over het paard die zorgt voor wat extra glans.
Het tuig
Het tuig is een onderdeel dat vaak vergeten wordt. Toch is het belangrijk dat ook dit mooi schoon is, zodat het goed glimt. Het duurt vaak enkele uren voordat het schoonmaakmiddel goed is ingetrokken. Gebruik je het schoonmaakmiddel voor de eerste keer? Test dit dan eerst op een onopvallend plekje, bijvoorbeeld aan de onderkant van een zadel. Zo kun je bekijken wat het effect is. Gaat er iemand samen met het paard op de foto? Zorg er dan voor dat de kleren van die persoon bij de ‘aankleding’ van het paard passen. Worden er rijfoto’s gemaakt, zorg er dan voor dat bijvoorbeeld het zadeldekje dezelfde kleur of kleurentint heeft als de aankleding van de ruiter. Dit benadrukt de band tussen het paard en zijn ruiter.
De voorbrenger
Voor het maken van de mooiste foto’s kun je het beste wat afstand nemen van het paard. Dit betekent vaak dat je niet het paard vast kunt houden en op hetzelfde moment de foto kunt maken. Daarom is het handig om een voorbrenger te regelen. Deze voorbrenger kan het paard met jouw aanwijzingen opstellen. Daarnaast kan het handig zijn om nog een extra hulpje te regelen, die de aandacht van het paard lokt. Dit moet ervoor zorgen dat het paard een heldere en wakkere blik krijgt en zijn oren naar voren doet. Om dit te bereiken kun je bijvoorbeeld plastic tassen en voer gebruiken.
De camera
Ook niet geheel onbelangrijk is de camera waarmee je fotografeert. Bij het kiezen van de juiste camera is het vooral belangrijk dat er niet teveel tijd zit tussen het indrukken van de ontspanknop en het maken van de foto. Veel compactcamera’s hebben een lange reactietijd en zijn daarom niet geschikt voor het fotograferen van paarden, want dan is een bewegend paard al uit beeld voordat de foto gemaakt is. Ook is het belangrijk dat de camera een foto kan maken met een snelle sluitertijd. De benen van met name kleine pony’s bewegen erg snel, maar vaak wil je deze wel graag ‘bevroren’ hebben. Daarom is het belangrijk dat er minimaal een sluitertijd van 1/500e seconde ingesteld kan worden. Deze sluitertijd bevriest alle bewegingen van zowel kleine paarden als pony’s. Vaak voldoen alleen de allernieuwste compactcamera’s en spiegelreflexcamera’s aan deze eisen. Wil je binnen fotograferen, dan is het belangrijk dat er een lichtsterke (tele)lens op de camera geplaatst is, zodat ook dan een snelle sluitertijd gegarandeerd kan worden. Een telelens geeft de minste kans op vertekening van het paard.
Voordat je begint met het fotograferen van je paard, kun je het beste de camera goed instellen. Door middel van het aanpassen van de ISO-waarde of het diafragma kun je de juiste sluitertijd krijgen.
De foto
Nu kunnen de foto’s gemaakt worden die je graag wil hebben. Het beste kun je beginnen met de portret- en standfoto’s, gezien veel paarden al snel de aandacht verliezen. Vooral jonge paarden hebben soms maar een kwartier de aandacht erbij, wat het fotograferen extra lastig maakt. Na de portretfoto’s kun je beginnen met de actiefoto’s. Bewaar de rijfoto’s voor het laatst, want als er eenmaal een zadel op de paardenrug heeft gelegen, zullen de paardenharen niet helemaal glad meer liggen.
Succes met het fotograferen van jouw paard!