Nachtfotografie
Als je het woord nachtfotografie hoort, denk je waarschijnlijk aan fotograferen midden in de nacht. Niets is minder waar, althans, het is gedeeltelijk waar. In de zomer is het inderdaad fotograferen midden in de nacht. Dan word het pas laat donker maar `s winters word het veel eerder donker `s avonds en `s is het ook langer donker. Dit komt natuurlijk goed uit voor de niet nachtmensen onder ons. Elk seizoen heeft zo zijn voordelen en zijn nadelen, ook als het om fotografie gaat.
Scherpstellen
Scherpstellen in het donker is niet altijd even makkelijk. Dit is gewoon een kwestie van veel oefenen. De sensor van de lens van je camera ziet uiteindelijk meer dan dat jij met het blote oog kunt zien. Dit geld wel alleen als je de camera ook echt de tijd geeft die hij nodig heeft of nodig zou kunnen hebben. Dit doe je door de camera in te stellen op een lange sluitertijd. Je kunt het scherpstellen bij nachtfotografie beter niet aan de camera zelf overlaten. Dit kan je veel beter zelf instellen. Na enige oefening zal dit je uiteindelijk ook zeker lukken.
Tip
Tussen het moment dat het begint te schemeren en het moment dat het echt donker is zit plus minus een half uurtje. Je kunt dan mooi gebruik maken van het licht dat er dan nog is. Dit heb je `s ochtends vroeg natuurlijk ook, maar dan omgekeerd. Op deze tijdstippen kan je, als je het goed aanpakt, de mooiste foto`s maken.
Statief
Waar je waarschijnlijk niet zonder kan in de fotografie is een statief. Je hebt namelijk, doordat je een lange sluitertijd moet gebruiken zonder statief een grotere kans dat je foto mislukt door onbedoelde bewegingen. Wat ook goed van pas komt is een afstandsbediening met kabeltje of draadloos. Zelfs met een statief is het niet altijd even makkelijk om trillingen te voorkomen. Daarom is het belangrijk dat je statief stabiel op de grond staat. Tijdens de belichting kan je de camera beter helemaal niet aanraken. Ook heen en weer lopen naast en om de camera moet je eigenlijk zien te voorkomen. Als je dit wel doet heb je de kans dat de statief daardoor beweegt.
Lange sluitertijd
Met de lange sluitertijd krijg je foto`s waarop alles wat in de belichting bewoog, onscherp is. Dit lijkt misschien heel erg makkelijk maar in de praktijk valt dit vaak heel erg tegen. Achteraf kan je vaak pas zien of de compositie goed is van de foto.
Voorbereiding
Wanneer je `s nachts op pad gaat doe je dit natuurlijk niet onvoorbereid, tenminste, als je slim bent. Om je voor te bereiden op nachtfotografie kan je van te voren proberen of je de goede knoppen ook kunt vinden in het donker en met je ogen dicht. Het is ook verstandig de verlichting van het scherm van je camera lager te zetten. Je ogen hebben namelijk tijd nodig om aan het donker te wennen en je verliest tijd als je hierdoor steeds weer opnieuw aan het donker zou moeten wennen. Dat is natuurlijk behalve irritant, ook zonde van je tijd. Wat je ook eigenlijk altijd bij je moet hebben als je `s nachts op pad gaat met je camera is een zaklamp. Voor op de zaklamp zijn er speciale rode dopjes verkrijgbaar. Dit is een soort filter dat je voor op je zaklamp kunt klikken. Dankzij dit filter hoef je elke keer weer opnieuw aan het donker te wennen als je je zaklamp gebruikt. Ook jezelf warm aankleden is geen overbodige luxe. Neem voor de zekerheid ook wat eten en drinken mee en je zit altijd goed.
Alles nog een keer op een rijtje
Dit neem je mee als je `s nachts erop uit gaat:
- Warme kleding
- Eventueel regenkleding
- Paraplu
- Zaklamp (+rood filter)
- Extra accu`s (opgeladen)
- Eten en drinken (eventueel)
- Afstandsbediening
- Statief