Met Photoshop leren werken, tips en tricks

Met Photoshop leren werken, tips en tricks Photoshop is een zeer uitgebreid programma om foto’s te bewerken en om afbeeldingen te creëren. Als Photoshop nieuw voor je is, is het begrijpelijk dat je eerst het programma moet leren kennen voordat je er daadwerkelijk mee zal kunnen werken. Een Photoshop-handleiding of een cursus is daarbij voor de meeste mensen nodig. Om met Photoshop te leren werken heb je duidelijke uitleg of een cursus nodig. Photoshop is namelijk geen gemakkelijk softwarepakket om zelf mee te gaan oefenen, hoewel het de meesten op den duur wel zal lukken. Wil je echter alle opties van Photoshop benutten dan is les of een goed instructieboek aan te bevelen.

Foto's bewerken

Foto's bewerken en verbeteren, hoe doet je dat? Photoshop is ideaal om foto’s te bewerken en om op professionele manier gebruik van te maken. Photoshop CC is anno 2017 het meest moderne pakket van Photoshop. Om met Photoshop te werken kun je om te starten natuurlijk het beste de uitleg raadplegen. Dit is echter niet voldoende als je echt intensief gebruik wilt maken van alle opties van de software. De software is geschikt voor mensen die ermee kunnen werken. Als het helemaal nieuw voor je is, lees dan een goede handleiding of bekijk filmpjes met tips om met Photoshop te leren werken. Als Photoshop te duur voor je is en je wilt (of hoeft) niet professioneel aan de gang als fotograaf, kan je ook kiezen voor goedkope alternatieven.

Photoshop tutorial

Op internet vind je misschien wel het een en ander aan Nederlandse uitleg, en tutorials voor afzonderlijke handelingen in het Engels, maar als je echt goed met Photoshop wilt leren werken kun je het beste een Nederlandse handleiding kopen waarin professionals alle tips en uitleg met betrekking tot alle functies en opties met Photoshop prijsgeven. Photoshop heeft namelijk veel tools en mogelijkheden. Gebruik van een Nederlandse handleiding met tips om met Photoshop (CS3 tot en met Photoshop CC 2017) te leren werken is aan te raden. Op YouTube kun je echter ook zeer veel filmpjes vinden waarin per optie uitgelegd wordt hoe Photoshop werkt. Uitleg die aansluit bij de versie die je hebt, zullen je het beste helpen, omdat er in het softwareprogramma (per vernieuwde versie) het één en ander verandert.

Tools

Photoshop bevat vele tools die je gebruiken kunt om speciale effecten op o.a. foto’s toe te passen. Tools zijn te vergelijken met de spullen in een kunstenaarsdoos. Penselen, borsteltjes, mesjes, gum, pennen, potloden, inkt, kleuren, lijnen, linialen, bogen, lussen, foto- en tekeneffecten, enzovoorts. Met deze grafische digitale tools kun je foto’s en/of tekeningen bewerken, (ver)knippen, veranderen, van kleuren voorzien, de foto verbeteren en retoucheren, mooier van sfeer maken, enzovoorts. Ook kun je teksten op foto’s schrijven, of de foto veranderen van een foto in een schilderij of tekening. De mogelijkheden zijn uitgebreid. Photoshop staat ook bekend om het werken met layers (lagen).

Kan je vectors maken met Photoshop?

Je kunt vectors maken met Photoshop, maar dit is een vrij bewerkelijk proces. Illustrator is meer geschikt voor het maken van vectors.

Filters

Met filters kun je een foto een heel andere sfeer geven, bijvoorbeeld met ‘blur’. Dat maakt de foto onscherp en geeft een dromerige sfeer. Ook zijn er kunstzinnige filters waarmee je de foto’s van sfeer veranderen kunt. Je kunt steeds per filter de sterkte van het filter aanpassen en instellen.

Foto's verscherpen of juist onscherp maken

Photoshop biedt meerdere mogelijkheden om foto’s scherper te maken.
  • Met sharpen verscherp je de hele foto.
  • Met sharpen more versterk je het scherpte-effect.
  • Met sharpen edges verscherp je alleen de contouren.
  • Met unsharp mask krijg je vaak de beste resultaten omdat je meer kunt instellen. Unsharp mask wil dus niet zeggen dat je de foto onscherp maakt. Integendeel.
  • Met sharpen less kan je de scherpte van het beeld juist minder scherp maken.

Onder- of overbelicht?

Met Photoshop kun je foto’s die overbelicht zijn of juist te donker, ook gemakkelijk aanpassen en bewerken. Er zijn meerdere manieren om foto’s beter te belichten, maar de snelste manier om licht op foto's aan te passen met Photoshop is:
  • Image.
  • Adjustments.
  • Brightness/Contrast.

Je kunt door met de pijltjes te schuiven de belichting instellen. Je zult zien dat dit veel effect heeft op de foto.

Foto ouderwets maken, sepia kleur

Wil je een foto een mooie ouderwetse sfeer geven (bijvoorbeeld zoals filmsterren in Hollywood vroeger op de foto stonden) of een babyfoto een oude look geven als het door een wet-plate camera gemaakt is? Dan is sepia een ideale kleur. Er zijn verschillende manieren om een foto deze oude sfeer te geven, een snelle methode is (stap voor stap):
  • Klik op image.
  • Adjustments.
  • Channel mixer.

Verschuif de kleuren rood en blauw totdat de ouderwetse geelbruine kleur op de foto ontstaat. Schuif met de kleuren totdat je tevreden bent over de look. Als je tevreden bent over het resultaat kunt je de foto opslaan onder een nieuwe naam, zodat je het origineel apart bewaren kunt.

Rode ogen verwijderen

Vaak komt het voor dat personen op een foto rode ogen krijgen door de lichtval van flitslicht. Dat is niet mooi en je kunt de rode ogen verwijderen met Photoshop. Ook hiervoor heeft Photoshop meerdere mogelijkheden.

Photoshop opties

Met Photoshop kun je verder ook nog achtergronden veranderen, transparante achtergronden maken, 3D-objecten maken, vector images, chrometekst en andere teksten zetten, foto’s van vorm veranderen met curves, met patronen werken, buttons maken, met filters werken en foto’s van dag naar nacht omzetten… Te veel om op te noemen.

Photoshop Elements, CS of CC

Photoshop is een prijzig programma. Je kunt daarom ook kiezen voor Photoshop Elements. Dat is een goedkopere en eenvoudiger programma om foto’s te bewerken. Elements 15 (eerder verschenen Elements 13 en 14) heeft wel een stuk minder mogelijkheden dan het meer professionele Adobe Photoshop CS, of Photoshop CC (deze laatst genoemde is meest recente versie in 2017).

Lees verder

© 2010 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Foto's simpel en snel digitalizerenFoto's simpel en snel digitalizerenBijna iedereen heeft ze nog wel ergens liggen: foto's van vroeger. Het is verstandig deze foto's te digitaliseren voor z…
Photoshop: het beste beeldbewerkingsprogramma dat er is?Photoshop: het beste beeldbewerkingsprogramma dat er is?Iedereen heeft weleens van Photoshop gehoord. Fotografen gebruiken het vaak, maar ook mensen in de grafische industrie.…
Hoe schilder je zelf heel makkelijk een (zelf)portret?Hoe schilder je zelf heel makkelijk een portret van jezelf of van je kinderen? Volg onderstaand stappenplan en je kunt b…
Gimp, open source beeldbewerking Linux (fotoshoppen)Gimp, open source beeldbewerking Linux (fotoshoppen)Wie foto's wil bewerken kan voor een duur fotoshop programma kiezen of gewoon voor Gimp. Gimp is de meest volwassen grat…

Fotoboeken van AlbelliAlbelli fotoboeken behoren tot de beste en meest verkochte fotoalbums in Nederland. Dankzij de eenvoudige software van A…
Fotografie: tips bij het maken van foto'sFotograferen lijkt eenvoudig maar er komen veel wetenschappen bij kijken. Om tot goede resultaten te komen kan het verst…
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 25-07-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.