Gimp, open source beeldbewerking Linux (fotoshoppen)

Gimp, open source beeldbewerking Linux (fotoshoppen) Wie foto's wil bewerken kan voor een duur fotoshop programma kiezen of gewoon voor Gimp. Gimp is de meest volwassen gratis tegenhanger van een professioneel foto programma als Adobe Photoshop. Gimp is gratis en zeer de moeite waard. Het is super eenvoudig en je zult versteld staan van wat er allemaal met Gimp mogelijk is.

Open source Linux

De GIMP is open-source-software, en daarmee vrij verkrijgbaar. Gimp draait onder meerdere besturingssystemen. De meeste GNU Linux distributies komen zelfs standaard uit met GIMP als beeldbewerkingssoftware. De beschikbaarheid van Gimp voor Windows is van recentere datum. Het spreekt voor zich dat je moet bekijken welke versie je precies nodig hebt. Photoshop is niet meer nodig.

Gimp, beetje eigenwijs

Als je het programma start, verschijnen er meerdere schermen op je bureaublad die allemaal verschillende bedieningselementen bevatten. Bij elke afbeelding wordt een nieuw venster geopend. Al gauw heb je drie vensters op je bureaublad met eigen tools. Een beetje veel, een beetje eigenwijs, maar je went er al gauw aan.

Mogelijkheden van Linux

De GIMP is geschikt voor een breed scala aan foto manipulatie operaties, waaronder het retoucheren van foto's, het componeren en het construeren van afbeeldingen.

Een korte opsomming van de mogelijkheden van Gimp:
 1. Er is een volledige verzameling tekengereedschappen als penselen, een potlood, een spuitbus, gum, te vergelijken met die in Paint en Google SketchUp.
 2. Bij alle tekengereedschappen is er een slimme interpolatie tussen de beeldpunten, waardoor lelijke trapvormige lijnen zo veel mogelijk vermeden.
 3. Er is ondersteuning om tekeningen met transparante delen te maken.
 4. Je beschikt over meerdere lagen en sjablonen.
 5. Je kunt eenvoudig wijzigingen weer ongedaan maken.
 6. Het bevat gereedschappen als roteren, vergroten, verkleinen, spiegelen en scheeftrekken.
 7. Je kunt voor een bepaalde stijl kiezen (kubisme, impressionisme, Van Gogh, olieverf, sepia etc.).
 8. Je kunt knippen, retoucheren, kleuren bijstellen.
 9. Het ondersteunt vele bestandsformaten zoals GIF, JPEG, PNG, XPM, TIFF, TGA, MPEG, PS, PDF, PCX, BMP.
 10. Er zijn gereedschappen om rechthoekige, ellipsvormige, vrije, geleidelijke of padbegrensde delen te bewerken.
 11. Je hebt de optie om filters, lees- en schrijfmodules voor nieuwe bestandsformaten te maken.

Gratis fotoshop-alternatief GIMP

Natuurlijk zijn er hele dure programma's op de markt om foto's te fotoshoppen, maar met Gimp is een duur programma helemaal niet meer nodig. Is de foto die je hebt genomen niet helemaal wat je wilde, sta je er niet goed op, wil je er beter op staan, heb je rode ogen, of wil je gewoon wat anders wat leuks met je foto doen, bekijk dan ook eens de mogelijkheden van deze gratis open source software. Scheve foto's worden weer recht, te weinig licht of tegenlicht corrigeer je eenvoudig, kleuren zijn zo veranderd en geoptimaliseerd, storende objecten in je foto haal je er snel uit, met een filter geeft je je foto wat extra's.

Alternatieven voor Photoshop

Er zijn een aantal gratis alternatieven voor Photoshop:
 • Gimp, dat is duidelijk natuurlijk.
 • Paint.NET, is iets eenvoudiger dan Gimp;
 • Pixlr.com voor online bewerking van foto's;
 • PicMonkey is ook een online pakket;
 • Photofiltre is een compact programma met veel mogelijkheden.

Doe er je voordeel mee.

Tip

Alle gereedschapsvensters van Gimp kun je via Drag-and-Drop in elkaar schuiven. Daarmee wordt het een stuk overzichtelijker.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Daarom gratis open source software in het onderwijsDaarom gratis open source software in het onderwijsGratis software voor de pc is op veel plekken op het internet te krijgen, ook in 2021 is dat het geval. Open source soft…
Tuxpaint, gratis tekensoftware voor kinderenTuxpaint, gratis tekensoftware voor kinderenTuxPaint is een fantastisch tekenprogramma voor jonge kinderen tussen de drie en twaalf jaar. Het is eenvoudig, intuïtie…
Fotobewerkingsprogramma downloadenFotobewerkingsprogramma downloadenEr zijn op internet een groot aantal programma's gratis te downloaden waarmee u uw foto's te bewerken. Veel mensen gebru…

10 tips voor de videocameraEen videocamera kan gebeurtenissen vastleggen die je met plezier later kan terugzien. Het is jammer als de film slecht i…
10 fotografie tips10 fotografie tips10 fotografie tips voor iedereen en elke camera. Hier lees je een aantal eenvoudige manieren om betere foto's te maken.…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 03-12-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.