Gimp, open source beeldbewerking Linux (fotoshoppen)
Wie foto's wil bewerken kan voor een duur fotoshop programma kiezen of gewoon voor Gimp. Gimp is de meest volwassen gratis tegenhanger van een professioneel foto programma als Adobe Photoshop. Gimp is gratis en zeer de moeite waard. Het is super eenvoudig en je zult versteld staan van wat er allemaal met Gimp mogelijk is.
Open source Linux
De GIMP is open-source-software, en daarmee vrij verkrijgbaar. Gimp draait onder meerdere besturingssystemen. De meeste GNU Linux distributies komen zelfs standaard uit met GIMP als beeldbewerkingssoftware. De beschikbaarheid van Gimp voor Windows is van recentere datum. Het spreekt voor zich dat je moet bekijken welke versie je precies nodig hebt. Photoshop is niet meer nodig.
Gimp, beetje eigenwijs
Als je het programma start, verschijnen er meerdere schermen op je bureaublad die allemaal verschillende bedieningselementen bevatten. Bij elke afbeelding wordt een nieuw venster geopend. Al gauw heb je drie vensters op je bureaublad met eigen tools. Een beetje veel, een beetje eigenwijs, maar je went er al gauw aan.
Mogelijkheden van Linux
De GIMP is geschikt voor een breed scala aan foto manipulatie operaties, waaronder het retoucheren van foto's, het componeren en het construeren van afbeeldingen.
Een korte opsomming van de mogelijkheden van Gimp:
- Er is een volledige verzameling tekengereedschappen als penselen, een potlood, een spuitbus, gum, te vergelijken met die in Paint en Google SketchUp.
- Bij alle tekengereedschappen is er een slimme interpolatie tussen de beeldpunten, waardoor lelijke trapvormige lijnen zo veel mogelijk vermeden.
- Er is ondersteuning om tekeningen met transparante delen te maken.
- Je beschikt over meerdere lagen en sjablonen.
- Je kunt eenvoudig wijzigingen weer ongedaan maken.
- Het bevat gereedschappen als roteren, vergroten, verkleinen, spiegelen en scheeftrekken.
- Je kunt voor een bepaalde stijl kiezen (kubisme, impressionisme, Van Gogh, olieverf, sepia etc.).
- Je kunt knippen, retoucheren, kleuren bijstellen.
- Het ondersteunt vele bestandsformaten zoals GIF, JPEG, PNG, XPM, TIFF, TGA, MPEG, PS, PDF, PCX, BMP.
- Er zijn gereedschappen om rechthoekige, ellipsvormige, vrije, geleidelijke of padbegrensde delen te bewerken.
- Je hebt de optie om filters, lees- en schrijfmodules voor nieuwe bestandsformaten te maken.
Gratis fotoshop-alternatief GIMP
Natuurlijk zijn er hele dure programma's op de markt om foto's te fotoshoppen, maar met Gimp is een duur programma helemaal niet meer nodig. Is de foto die je hebt genomen niet helemaal wat je wilde, sta je er niet goed op, wil je er beter op staan, heb je rode ogen, of wil je gewoon wat anders wat leuks met je foto doen, bekijk dan ook eens de mogelijkheden van deze gratis open source software. Scheve foto's worden weer recht, te weinig licht of tegenlicht corrigeer je eenvoudig, kleuren zijn zo veranderd en geoptimaliseerd, storende objecten in je foto haal je er snel uit, met een filter geeft je je foto wat extra's.
Alternatieven voor Photoshop
Er zijn een aantal gratis alternatieven voor Photoshop:
- Gimp, dat is duidelijk natuurlijk.
- Paint.NET, is iets eenvoudiger dan Gimp;
- Pixlr.com voor online bewerking van foto's;
- PicMonkey is ook een online pakket;
- Photofiltre is een compact programma met veel mogelijkheden.
Doe er je voordeel mee.
Tip
Alle gereedschapsvensters van Gimp kun je via Drag-and-Drop in elkaar schuiven. Daarmee wordt het een stuk overzichtelijker.