Foto's bewerken, hoe maak ik een goede foto?
Eenmaal per jaar een portretfotograaf een foto laten maken van uw kinderen, is leuk, maar vaak weet u al wat u ongeveer verwachten kunt. Een leuk verzorgd kiekje, met een egale achtergrond. Bij fotograferen komt het ook aan op durven experimenteren. Hoe maakt u creatieve foto's en hoe kunt u experimenteren? Ten eerste is het belangrijk te weten hoe uw eigen camera werkt. Er zijn veel mensen die een mooie camera kopen maar geen idee hebben hoe ze alle opties gebruiken moeten. Hou dus de gebruiksaanwijzing voor uw camera bij de hand als u wilt experimenteren tijdens het fotograferen.
Een mooie (portret)
foto maken van uw kind of van iemand anders, is een leuke bezigheid, en als u er een beetje gevoel voor heeft, zult u ontdekken hoe een paar 'kneepjes uit het vak,' de
kwaliteit van uw foto’s aanzienlijk kunnen
verbeteren. Wees niet zuinig met het maken van foto’s. Hooguit een op de twintig foto’s zal er tussenuit springen omdat hij geslaagd is, de rest kunt u als kiekjes bewaren of ‘deleten’. Gelukkig is het met de digitale camera niet duur meer om veel foto’s te nemen. Uiteraard zijn er wel verschillen in beeldkwaliteit (en prijs) bij digitale camera’s. Technisch mooie foto's kunt u overigens niet alleen kopen, maar ook verkopen bij
Bigstockphoto.
Schoolfoto's en kiekjes thuis, vaak te voorspelbaar
Mooie foto's maken, wat komt er bij kijken? De schoolfoto’s van uw kinderen zijn vaak geslaagd, maar voor de creatievelingen onder u, vast en zeker ook te vaak elk jaar meer van hetzelfde. Er zijn schoolfotografen die blijkbaar een zodanig gebrek aan creativiteit (of geld) hebben, dat ze jaren achter elkaar dezelfde achtergrond (grijs of blauw gewolkt, of een enkele keer roze gewolkt) voor de schoolfoto’s gebruiken. Aan de datum en het aantal melktanden van uw kind, kunt u dan later nog achterhalen in welke groep uw kind zat toen de foto geschoten werd, maar naarmate uw kinderen ouder worden raakt u het overzicht kwijt omdat de
foto’s jaar in, jaar uit, vaak veel op elkaar lijken. Uiteraard geldt dit niet voor de werkwijze van alle schoolfotografen, maar vaak is het toch wel zo dat de meeste schoolfotografen hetzelfde soort portretten maken.
Uw (foto)model aanmoedigen en aanwijzingen geven
Om betere foto's te maken moet u kritisch (leren) kijken. Als u uw kind, of een ander model, echt mooi op de foto wilt zetten, draagt alles namelijk aan het totaalbeeld bij.
- De kleding.
- De kleuren van de kleding.
- Kleur van de huid.
- Verzorging van het uiterlijk, zoals verzorgde haren, schone nagels en gepoetste tanden.
- Gebruik van attributen (zonnebril, hoedjes, kettingen, speelgoed, enzovoorts.
- Achtergrond.
- Licht.
Het helpt als uw kind (of uw model) voor de gelegenheid vrolijk gekleurde kleren draagt, en als het haar gekapt is. Volwassen modellen kunnen gerust wat lichte make-up dragen. Op foto’s kan dat de gelaatstrekken net dat beetje extra geven. Een fotomodel heeft tijdens het nemen van de foto's uw aanwijzingen nodig. U ziet immers door de camera hoe het model over komt. Geef dus aanwijzingen het hoofd te draaien en of in de camera te kijken, te lachen of juist niet, het gezicht naar het licht toe, of van het licht weg te draaien, enzovoorts.
Attributen
Een
foto kan heel leuk worden als er voorwerpen die bij uw fotomodel passen, ook op de foto gezet worden. Denk hierbij aan sjaals, een gekleurde hoed of bloemen in het haar, een geliefd knuffelbeest of ander vrolijk gekleurd speelgoed. Ook een flesje limonade met felgekleurde inhoud en vrolijke rietjes, staan heel leuk op een foto. Wees creatief en experimenteer een beetje met spullen die u leuk vindt. Bij kleine kinderen kunt u het kind wat speelgoed geven. U kunt uw kind of uw model ook omringen met gekleurde kussentjes of een vaas met mooie bloemen in de buurt zetten. Ook kunt u experimenteren met zwart-wit of kleur.
Bron: Kisses Zwart-wit foto waarbij gelet is op attributen (vachtje om op te liggen en bloemetjes achter het oor). Stand/houding van het piepjonge model. Gelet op blik van het model (recht in de camera) en de opnames zijn genomen op ooghoogte van het model. Er is met een fotobewerkingsprogramma een geel filter over de foto geplaatst, om te doen alsof deze foto al heel oud is.
Achtergrond
De achtergrond van een foto is heel belangrijk. Als u buiten foto’s neemt, kijk dan om u heen totdat u een mooie achtergrond gevonden heeft. Dat kan van alles zijn, een egaal geverfde schutting, een gestreept zonnescherm, een zee van bloemen, of een reusachtige
reclamefoto op een pui. Binnenshuis is de achtergrond even belangrijk. Deze kan het beste rustig en schoon zijn. OP een foto wordt alles zichtbaar, omdat het beeld stilstaat. Rommel in een kast in de achtergrond kan een foto al verpesten.
Rommelige achtergrond
Een achtergrond vol vlekken, scheuren of schimmels, of een onrustige of grauwe achtergrond, of een kamer vol rommel, neemt snel iets weg van een foto. De achtergrond leidt dan af van het hoofdonderwerp. Een portret of ander soort foto kan nog zo mooi zijn, een lelijke achtergrond verpest het geheel, of maakt het portret minimaal minder interessant. Zoek daarom een achtergrond die iets toevoegt aan de foto, maar ook een rustige, egale achtergrond is vaak prima. Alles wat een foto een zekere rust of kleur geeft, kan als achtergrond dienen. Alles wat een foto een bepaalde sfeer geeft, kan als achtergrond dienen. Als u nog maar kort bezig bent met
fotograferen kunt u zich om te beginnen beperken tot een egale schone achtergrond, in een mooie kleur. Een stuk van een pastelkleurige muur, een blauwe zee of een stuk van de blauwe lucht werkt ook vaak goed als achtergrond. Bewaar in gedachten dat het succes van uw foto voor ongeveer 50% bepaald wordt door de achtergrond.
Bron: Daphne Buter Bij het maken van deze foto is gelet op achtergrond (een doorschijnende doek die de achtergrond egaal maakte) attributen (kunstvogeltjes) en de houding van het model. De foto is bewerkt met een bewerkingsprogramma waarbij aan de foto 'beweging' is toegevoegd.
Bron: Kisses Licht
Licht maakt of breekt uw foto. Over het algemeen mag u er vanuit gaan dat vlak licht met weinig schaduwen, geen mooie foto’s oplevert. Midden op de dag, bij volle zon, kunt u dus beter geen foto’s maken. Als u de schaduw opzoekt gaat het al beter. Fotografeer voor mooi licht met lange schaduwen aan het einde van de dag, als de zon laag staat, of juist vroeg als de zon pas op is, wanneer de schaduwen lang en diep zijn. Op zonnige dagen moet u natuurlijk opletten dat u niet met tegenlicht fotografeert, want dat zal uw foto overbelichten. Ook moet het model niet recht in de zon kijken want dan gaat het met de ogen knijpen of de ogen gaan tranen. Op dagen dat de lucht dichtzit kan het licht vlak zijn, maar soms ook in ene opvallend mooi als er kleurverschillen zijn waar te nemen. Onderstaande foto is aan het einde van een zonnige dag gemaakt, en tegen alle advies in, met laag tegenlicht. Er is een blauwfilter aan de foto toegevoegd met een foto bewerkingsprogramma.
Reclamefoto’s
Kijk eens kritisch naar reclamefoto’s in tijdschriften en probeer te leren van de opzet. Het zal u dan ook opvallen dat er heel wat geknutseld wordt aan dergelijke foto’s, tegenwoordig gebeurt dat met fotobewerking programma’s. Programma’s om foto’s te bewerken kunnen ook voor thuisfotografie handig zijn, voor het wegwerken van rode ogen en het uitsnijden van foto’s. Ook kan het een mooi effect geven om een filter over een foto te leggen.
Bron: Kisses Durven experimenteren met attributen en of licht
Deze foto is een fiks bewerkte foto, maar het laat goed zien wat u allemaal met fotobewerking kunt doen. De achtergrond is ontstaan uit een satijnen groene lap stof die in rimpels om het hoofd is gelegd. De overige voorwerpen zijn attributen die op de foto zijn gezet, maar die later gekopieerd zijn met fotobewerking, zodat er meer van op de foto staan.
Compositie
De compositie van een foto is belangrijk. U kunt experimenteren met het venster, in en uitzoomen, en het model vragen op een bepaalde manier te kijken. Kleine kinderen lachen vaak wat onecht als u ze vraagt te lachen. Ze leggen als het ware alleen hun tanden bloot. Dat levert niet de beste foto’s op. Door veel foto’s te maken en het kind een beetje af te leiden door iets leuks te vertellen, is de kans dat het kind ontspant en spontaan glimlacht, groter. U kunt ook experimenteren door te vragen of uw model eens van opzij in de lens wil kijken, of juist niet in de lens wil kijken, of eens met het hoofd op de handen te leunen, aan een rietje te zuigen of een hap uit een broodje te nemen, een teddybeer wil knuffelen, et cetera. Ook hier geldt dat u moet durven experimenteren. Uiteraard zijn spontane, ongedwongen foto’s leuk, maar een spontane foto waarop een model de ogen half dicht heeft, het haar in de klit heeft zitten en een snotneus heeft, is misschien leuk voor later, maar als foto niet echt een juweeltje.
Bewerken van foto’s
Als u de smaak te pakken heeft om foto’s te maken die net even anders zijn dan het gewone, vindt u het misschien ook leuk om eens te experimenteren met het
bewerken van foto’s. Kleine oneffenheden kunnen worden weggewerkt, kleuren kunnen worden aangepast, delen van de foto kunnen worden uitgesneden, u kunt eventueel filters toevoegen, contrast versterken of verzwakken, stoeien met effecten, scherpte, diepte, vorm, licht… Het bewerken van foto’s kan een hobby op zich worden.
Programma’s om foto's te bewerken
Photoshop is waarschijnlijk de bekendste software om foto's te bewerken, maar het is geen gemakkelijk programma om mee te werken. Er zijn echter veel video tutorials gemaakt, die het makkelijker maken om met Photoshop te leren werken. Er zijn ook legio handige
cursussen Photoshop, maar ook met een goed boek of een handleiding over Photoshop kunt u vrij snel zelf leren werken met dit programma. Er zijn ook gratis bewerkingsprogramma’s, en dat is om te beginnen een prima keuze. Bovendien kunt u er veel meer mee dan u misschien zou verwachten.
Gratis fotobewerkingsprogramma’s
- Gimp staat bekend als het beste gratis foto bewerkingsprogramma. Het schijnt echter niet altijd even gebruiksvriendelijk te zijn.
- Photofiltre (ook goed)
- Pixia (ook goed)
- Paint.net
- Photoscape
Lees verder