Het fotostatief: tips voor aanschaf en gebruik

Het gebruik van een statief is soms onmisbaar voor het maken van de perfecte foto. Het gebruik voorkomt trillingen en bewegingsonscherpte in het beeld. Vooral als u wat langere sluitertijden instelt- wanneer er minder licht is- is het gebruik van een statief van groot belang. Ook is het gebruik van een statief aan te raden wanneer u mooie composities vast wil leggen. De mogelijkheden die het gebruik van een statief met zich meebrengen zijn groot.

Driepoot

Statieven zijn niet bij alle foto's noodzakelijk. Fotografeert u met behulp van een groothoeklens, dan is het gebruik van een statief minder nodig, er treedt immers veel minder bewegingsonscherpte op. Bij macrofotografie daarentegen, is een statief van groot belang. Hierbij is elke vorm van bewegingsonscherpte snel te zien. Een nadeel van veel statieven is dat ze behoorlijk zwaar zijn om mee te sjouwen. Toch is het aan te raden om onder een aantal omstandigheden een goed statief -zoals de ouderwetse 'driepoot'- te gebruiken. De driepoot staat stevig en is in hoogte verstelbaar.

Spontane opname

De laatste jaren zijn nieuwe materialen -zoals koolstofvezel- gebruikt in de verwerking van statieven. Hierdoor is het statief wat lichter geworden. Het nadeel van het gebruik van een statief is dat u niet even snel een spontane opname kunt maken. Bepaal dus van te voren goed wat u wilt gaan fotograferen en neem de bijpassende camera (plus lens) en statief mee. Voor de statieven zijn tegenwoordig goede tassen op de markt waardoor het statief aangenamer te vervoeren is.

Statief gewenst

Een statief is gewenst in de volgende situaties (waarbij soms wat langere sluitertijden gelden):
 • meerdere foto's vanuit een bepaald standpunt
 • perfecte compositiebepaling
 • productfoto's en stillevens
 • omstandigheden met weinig licht (bv. vlak voor zonsondergang)
 • bliksemfotografie
 • stromend water
 • slechte weersomstandigheden (veel wind waardoor de camera beweegt)
 • macrofotografie
 • fotografie met telelenzen

Draadontspanner

Scherpe foto's

N.B. Wilt u bewegingsonscherpte helemaal voorkomen, schaf dan een draadontspanner aan. Dit kabeltje kan de sluiter van uw camera ontspannen waardoor er trillingsvrije opnamen kunnen worden gemaakt. Sommige modellen zijn zelfs op een afstand van maximaal 100 meter te bedienen.

Beeldstabilisatie uit

Let er op dat bij het gebruik van een statief en afstandbediening of draadontspanner maximale stabiliteit is en de camera geen beweging kent. Wie beschikt over de functie 'beeldstabilisatie' kan deze beter uitzetten. De camera is dan geneigd trillingen die er niet zijn te compenseren. Dit zorgt dan juist voor beweging in het beeld.

Tips voor aanschaf

Snuffel voor de aanschaf van een statief eerst bij enkele goede fotozaken en/of op het internet. De prijzen verschillen enorm, variërend van 60 euro tot 360 euro. Hoewel de driepoot het meest solide is, zijn andere statieven soms van nut. Bent u een reiziger of een natuurwandelaar, dan is een wat lichter statief soms een uitkomst. Sportfotografen hebben vaak baat bij een eenpootstatief. Ook deze verschillen enorm in kwaliteit. Let goed op of er een centrale vergrendeling op de kop zit en of er solide handgrepen om de poot heen zitten (vaak van foam gemaakt).


Let op een aantal zaken

 • Prijs/kwaliteitverhouding
 • Hendel om horizontaal en verticaal te bewegen
 • Draaibaarheid van de 'kop'
 • Aanwezigheid van centrale vergrendeling
 • Sterkte van het statief voor het dragen van uw camera plus lens, het maximale gewicht staat op de verpakking
 • aangegeven.
 • Uitschaafbaarheid van de poten
 • Stabiliteit (vooral bij inklapbare modellen)
 • 'Kliksysteem' of snelkoppeling (om uw camera snel en doeltreffend op het statief te klikken)

Alternatieven voor de 'driepoot'

 • Ministatief (driepoot of mono). Het ministatief is verkrijgbaar met 'vaste' of flexibele poten zoals de 'Gorillapod'
 • Eenpootstatief (monopad)
 • Zakje met ongekookte rijst (voor een onregelmatige ondergrond)
 • Handstatief, om uzelf te fotograferen (deze is vaak uitschuifbaar en ook op een minidriepoot te bevestigen)
 • Quadropod, dit is een vierpootstatief en op elke ondergrond te gebruiken. Het systeem is zowel flexibel als zeer stabiel. Geen risico tot omvallen dus!

Multi-angle statief

Er zijn steeds meer geavanceerde modellen op de markt zoals het multi-angle statief. De centrale kolom van dit statief is alle kanten op te draaien. U kunt zelfs exact het aantal graden van de hoeken instellen. Een mooi hulpmiddel om de perfecte compositie vast te leggen.
© 2010 - 2024 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Workshop nachtfotografie in Rotterdam: een verslagSinds een half decennium organiseert fotograaf Andre Nijenhuis workshops nachtfotografie in Rotterdam. Zeker eens per ma…
Het gebruik van beeldstabilisatie in de fotografieHet gebruik van beeldstabilisatie in de fotografieBeeldstabilisatie in de digitale fotografie. Een veelgehoord begrip onder fotofanaten die werken onder allerlei verschil…
MacrofotografieMacrofotografieMacrofotografie is een tak van fotografie waarin de nadruk wordt gelegd op de kleinste details van het onderwerp. Dit wo…
Gorillapod SLR Zoom: reviewVeel fotografen met een digitale spiegelreflexcamera gebruiken een statief voor bepaalde opnames waarbij een wat langere…

Cameratassen in alle soorten en matenVoor de fotograaf die graag op pad gaat is een goede fototas onontbeerlijk. Het beschermt uw digitale spiegelrelflexcame…
Foto: achtergrondFoto: achtergrondEen foto bewerken kan iedereen met bijna elke programma. Internet staat er vol mee. De kunst is om er ook iets moois van…
Bronnen en referenties
 • www.digimaxx.nl
 • Fotomagazine.info
Schoontje (91 artikelen)
Laatste update: 15-10-2013
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.