Cameratassen in alle soorten en maten

Voor de fotograaf die graag op pad gaat is een goede fototas onontbeerlijk. Het beschermt uw digitale spiegelrelflexcamera (SLR) niet alleen tegen bijvoorbeeld weersomstandigheden en schokken maar is een veel comfortabeler manier om de -soms loodzware- camera mee te vervoeren. Ook zitten er in de tassen handige compartimenten en vakjes waardoor u uw spullen snel kunt vinden. Een goede tas is de investing waard, hij gaat minstens 25 jaar mee.

Bescherming

Met een goede fotorugzak of slingtas merkt de fotograaf weinig tot niets van de kilo's die hij met zich meedraagt. Belangrijker nog is dat een goede cameratas tegen weersomstandigheden zoals wind en regen beschermt. Ook houdt de tas uw camera stofvrij, van groot belang om scherpe foto's te blijven maken en uw camera in een goede staat te houden. Het is bovendien essentieel dat een camera beschermd wordt tegen schokken. Kortom: met een kwalitatief goede cameratas houdt u uw toestel in de perfecte conditie.

Categorieën

Tassen zijn er in alle soorten en maten. Ook de prijzen variëren enorm. Door de grootte van het aanbod is het soms lastig te bepalen welke cameratas bij u past. Bedenk van te voren goed tot welke categorie fotograaf u behoort en bepaal aan de hand hiervan welke tas u nodig heeft! Fotografeert u bijvoorbeeld met name met een grote telelens dan is een holstertas een goede aankoop. Zeilers hebben baat bij een waterdichte zak.

Cameratassen voor compactcamera

Camerahoes

Dit is de meest eenvoudige vorm van een tas. De camerahoes is speciaal ontworpen voor
een digitale camera. Vaak past alleen uw camera erin en is er hiernaast wel een vakje voor een extra batterij of geheugenkaart. De hoes is in verschillende materialen verkrijgbaar.

Wrap-up

Dit is een tasje voor om de compactcamera. Als je het tasje openmaakt blijft hij echter aan de camera vastzitten. De foto is nog gemakkelijk te maken. Het is echter zeer handig voor de fotograaf die de tas nog wel eens ergens laat liggen.

Cameratassen voor objectieven

Objectieftas

Tas ter groote van een kleine schoudertas waarin slechts 1 objectief (zonder camera) op te bergen is, bijvoorbeeld voor het vervoer van uw macrolens of tele-objectief. In dezelfde uitvoering is vaak een tas verkrijgbaar waarin alleen de camerabody te vervoeren is.

Cameratassen voor SLR en enkele objectieven (medium size)

Schoudertas

Deze tas zit qua grootte tussen een gemiddelde rugzak en een camerahoes in. Er is ruimte voor de camera plus lens en ook voor eventuele accesoires zoals een reservebatterij. Door de beperkte ruimte is er weinig kans dat de camera gaat schuiven. De tassen kunt u om uw schouder hangen. Het draagkoord is ook te bevestigen aan de riem.

Heuptas

Plek voor camera en één of soms twee objectieven. Wordt vaak geleverd met een systeem om aan de broek of rugzak te klikken. Ook uw portemonnee kunt u in een binnenvakje opbergen. Hiernaast is er nog een kleine ruimte voor accesoires zoals reservebatterijen en geheugenkaarten.

Cameratassen voor SLR en enkele objectieven (large size)

Rugzak

De rugzak is er in veel verschillende soorten en maten. Kenmerkend is dat er veel compartimenten zijn om verschillende cameraonderdelen in op te bergen. Zo is er ruimte voor uw camera en een tot drie extra lenzen. Ook zijn er aparte binnenvakjes voor extra batterijen, geheugenkaarten en acculaders en kunt u uw portemonne opbergen. Aan de buitenkant zit bovendien een extra vakje om een waterflesje mee te nemen. In de grootste variant van de rugzak is tevens een laptop te vervoeren. Zo heeft u alles in 1 tas!

Slingtas

Deze tas ziet eruit als een rugzak maar heeft slechts 1 band en kan om de schouder of buik gehangen worden. Het voordeel is dat er veel plek is voor de camera, objectieven en andere benodigdheden zoals extra batterijen. Net als bij de rugzak zijn er diverse compartimenten en extra vakjes aan de buitenkant van de tas.

Cameratassen voor SLR, enkele objectieven plus evt laptop (xl size)

Holstertas

Dit is een forse cameratas bedoeld voor grote spiegelreflexcamera's. Er is tevens plek voor grote objectieven zoals een 300 mm telelens. Ook zijn er extra opbergvakjes. De holstertas wordt met een band om de schouder gedragen.

Rugzak

In de grootste variant van de rugzak is naast de spiegelreflexcamera plus bijbehorende objectieven tevens een laptop te vervoeren. Zo heeft u alles in 1 tas!

Camerakoffer

De camerakoffer biedt optimale bescherming tegen schokken van buitenaf. Ideaal als u gaat vliegen. In deze koffer is de camera tevens bestand tegen alle weersomstandigheden. Bepaalde typen koffers zijn zelfs luchtdicht. In de koffer zit vaak piepschuim/plukschuim waardoor de indeling zelf te bepalen is. Ook verkrijgbaar op wieltjes.

Waterdichte cameratas

De meeste goede cameratassen en koffers zijn waterdicht of in ieder geval waterbestendig. Er zijn echter speciale waterdichte zakken op de markt. Deze zijn zeer geschikt voor reizigers of natuurfotografen.

Waterdichte zak

Dit is geen typische tas maar meer een zak om de camera waterdicht te vervoeren. Heel geschikt voor zeilers! De zak is bovendien luchtdicht te trekken waardoor u uw camera beslist schokvrij kunt vervoeren.

Fotografiezaak

Binnen deze categorieën zijn uiteraard weer veel verschillen en elke week verschijnen er nieuwe varianten op de markt. Zo is de ene tas gedeeltelijk en de andere tas volledig waterdicht. In bijna elke tas zitten schokvrije compartimenten. De hoeveelheid compartimenten is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de fototas. Informeer eerst eens rustig bij een fotografiezaak en laat u voorlichten over de tas die het beste bij u past. Ook op internet is veel informatie te vinden.
© 2010 - 2024 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rugzak populaire trend: terug van nooit helemaal weggeweestRugzak populaire trend: terug van nooit helemaal weggeweestDe rugzak: een handige tas voor iedereen. Immers: je krijgt geen lamme arm door het dragen van een tas. Of je hebt je ha…
Starten als fotograafStarten als fotograafLees in dit artikel alle stappen die u moet volgen om als professioneel fotograaf te gaan werken. Het hele proces wordt…
Reisfotografie: dit neem je meeVeel fotoliefhebbers verheugen zich op de vakantie omdat er dan veel tijd is om te fotograferen. Eindelijk heb je de kan…
Een outdoor rugzak kopenJe rugzak uitzoeken omdat de kleur zo ‘cool’ is, is geen goed idee. Als je hem gevuld hebt met 25 kilo, zul je merken, d…

Objectieven, voorzetlenzen & converters voor de digitale SLR"Een goede fotograaf bepaalt de kwaliteit van de foto, niet de camera", is een gevleugelde uitspraak die je van veel pro…
Het fotostatief: tips voor aanschaf en gebruikHet gebruik van een statief is soms onmisbaar voor het maken van de perfecte foto. Het gebruik voorkomt trillingen en be…
Bronnen en referenties
  • www.digimaxx.nl info.magazine.nl
Schoontje (91 artikelen)
Laatste update: 14-11-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.