Gorillapod SLR Zoom: review

Veel fotografen met een digitale spiegelreflexcamera gebruiken een statief voor bepaalde opnames waarbij een wat langere sluitertijd of een speciale compositie vereist is. De meeste statieven zijn vrij groot en zwaar om mee te nemen. Een alternatief voor het statief is de Gorillapod, een zeer flexibel klein statief. Hieronder volgt een review over de voor- en nadelen van de Gorillapod SLR Zoom.

Flexibel statief

Varianten

De Gorillapod is er in drie varianten: de Gorillapod Joby (bedoeld voor compactcamera's), de Gorillapod Focus (voor hele zware camera's) en de Gorillapod SLR Zoom (bedoeld voor de gangbare digitale spiegelreflexcamera's). Dit laatstgenoemde statief heeft een balhoofd als aanvulling en heeft het draagvermogen om een (lichte) spiegelreflexcamera te kunnen dragen. De review hieronder gaat over dit statief.

Posities

Het statief is zeer flexibel en bestaat uit drie poten. Deze buigzame poten zijn gemaakt van aan elkaar bevestigde balletjes. Door de flexibiliteit is het statief aan allerlei objecten vast te maken, of het nu horizontaal, verticaal of in andere posities is.

Bevestigen

De Gorillapod SLR Zoom is zowel handig tijdens het fotograferen als tijdens het filmen. Het statiefje is- in tegenstelling tot het gangbare statief- te bevestigen aan voorheen onmogelijke objecten. Dit kan simpelweg door de poten te buigen en het statief daarna vast te klemmen. Denk hierbij aan het bevestigen aan een:
 • boom
 • brug
 • buis
 • balkonreling
 • mast van schip
 • stuur van fiets (leuk tijdens het filmen!)

Wanneer gebruikt men een statief

Het gebruik van een statief is altijd aan te raden in situaties waarbij bewegingsonscherpte kan optreden doordat de lichtomstandigheden slecht zijn en een lange sluitertijd moet worden ingesteld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
 • avondopnames
 • nachtopnames
 • slechte weersomstandigheden (waardoor de camera snel beweegt)
 • fotograferen in donkere gebouwen
 • het fotograferen van watervallen

Compositie

Ook is een statief raadzaam om een perfecte compositie te kunnen bepalen en kan het een handig hulpmiddel zijn bij macrofotografie, productfotografie of bij het gebruik van telelenzen. Bij deze vormen van fotografie treedt namelijk snel bewegingsonscherpte op.

Creatieve opnames

De Gorillapod SLR Zoom is natuurlijk specifiek bedoeld om opnames te maken die eerst niet mogelijk waren doordat je het statief niet alleen ergens aan vast kunt klemmen, maar ook doordat je (bijzondere en creatieve) opnames vanuit vrijwel elke denkbare hoek kunt maken. Je kunt nu zelfs ondersteboven opnames maken!

Gewicht en draagvermogen

Lichtgewicht

De Gorillapod SLR Zoom weegt slechts 241 gram. Daartegenover staat dat dit flexibele statief slechts drie kilo draagvermogen heeft. Dit volstaat voor een normaal model spiegelreflexcamera. Mochten er eventueel (zware) lenzen aan deze camera bevestigd zitten, dan is echter een statief met meer draagvermogen aan te raden.

Lengte

Het statiefje is 25 cm lang. Dit is tevens de maximale werkhoogte. Als de poten helemaal zijn uitgeklapt is de minimale werkhoogte slechts 10 cm. Er zit een kleine snelkoppelingsplaat op het statief. Hierop kun je je eigen snelkoppelingsplaat, eventueel met balhoofd ook plaatsen.

Prijs en verkooppunten Gorillapod

De prijs van de Gorillapod SLR Zoom varieert van zo'n 35 tot 60 euro. Koop je dit statief met balhoofd, dan ben je gemiddeld tussen een 80 en 99 euro kwijt. Het is te koop bij bijna elke gespecialiseerde fotografiezaak, de mediamarkt, op internet en soms voor een zacht prijsje op Marktplaats.

Voor- en nadelen

Zoals elk product heeft de Gorillapod SLR Zoom ook voor- en nadelen, zeker als je dit buigzame statief gaat vergelijken met een gangbaar statief. Hieronder een beknopt overzicht.

Voordelen

 • licht
 • flexibel
 • past makkelijk in ruime fototas (geen aparte statieftas nodig)
 • opnames vanuit zeer veel fotografische standpunten te maken
 • eigen snelkoppelingsplaat is eventueel te bevestigen aan het statief

Nadelen

 • relatief prijzig voor weinig draagvermogen
 • balletjes kunnen los gaan zitten
 • niet stabiel te plaatsen op rechte/vlakke ondergrond
 • statiefje blijft niet altijd stabiel hangen, de snelkoppelingsplaat buigt bij bepaalde weersomstandigheden of een te zware camera voorover

Mijn gebruikerservaring/review van de Gorillapod SLR Zoom

Foto en film

De Gorillapod kan in bepaalde situaties absoluut een handig hulpmiddel zijn om bepaalde opnames te maken. Ik gebruik het statief vooral op vakantie en bij bepaalde filmopnames. Zo kan het leuk zijn om het statiefje ergens aan vast te klemmen tijdens het zeilen of fietsen en zo bijzondere (film-)opnames te maken die met een normaal statief onmogelijk zijn.

Ruimte

Het statief is in vrijwel elke positie te plaatsen en dat maakt dat je meer bijzonder opnames vanuit verschillende perspectieven kan maken. Ook neem ik dit flexibele statief vaak mee als ik geen ruimte heb voor een groot statief. Mijn statiefje is veel in de zon gebruikt. Hierdoor zijn er waarschijnlijk hele kleine scheurtjes in het materiaal ontstaan waardoor de poten niet meer goed buigzaam zijn. Sommige balletjes raken ter zijner tijd los als gevolg van slijtage, een groot nadeel.

Stabiliteit

De camera trilt heel snel als er maar iets teveel gewicht aan hangt, bij bepaalde posities of als er wat wind staat. Hoewel de fabrikant beweert dat het statief ook prima op vlakke ondergronden te plaatsen is, is het tegendeel het geval. De poten zijn niet in evenwicht te plaatsen en blijven niet stabiel staan. Hiertegenover staan natuurlijk allerlei mogelijkheden waar het statief wel te gebruiken is, met name op plekken die voorheen onmogelijk waren.

Conclusie

Aanvulling

De Gorillapod SLR Zoom is een leuke en soms handige aanvulling op een normaal statief. Het is zeker geen vervanging voor dergelijke statieven, met name in verband met het draagvermogen en het feit dat het statief niet stabiel te plaatsen is op een rechte ondergrond.

Innovatief

Wel is het een leuk innovatief statief met alternatieve mogelijkheden en zeker een aanvulling op je huidige fotografie-uitrusting. Wie graag creatieve opnames maakt, heeft nu een arsenaal aan mogelijkheden. Mocht je de Gorillapod kunnen betalen, dan is dit flexibele statief absoluut de moeite waard.
© 2013 - 2024 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het fotostatief: tips voor aanschaf en gebruikHet gebruik van een statief is soms onmisbaar voor het maken van de perfecte foto. Het gebruik voorkomt trillingen en be…
Het gebruik van beeldstabilisatie in de fotografieHet gebruik van beeldstabilisatie in de fotografieBeeldstabilisatie in de digitale fotografie. Een veelgehoord begrip onder fotofanaten die werken onder allerlei verschil…
MacrofotografieMacrofotografieMacrofotografie is een tak van fotografie waarin de nadruk wordt gelegd op de kleinste details van het onderwerp. Dit wo…
Een cursus digitale fotografieEen cursus digitale fotografieTegenwoordig is er in nagenoeg ieder huishouden wel een digitale fotocamera aanwezig. Met een digitale camera is het gem…

Fotografie: De Lensbaby, Tilt-Shift lensDe Lensbaby is niet één lens, maar een systeem van lenzen, optieken en vele accessoires, ook wel het 'Optic Swap systeem…
Fotografie: tips voor amateurfotografen in de herfstFotografie: tips voor amateurfotografen in de herfstEenentwintig september - eenentwintig december. Eind september, heel oktober, heel november en een heel stuk van decembe…
Bronnen en referenties
 • www.tweakers.net
 • www.marktplaats.nl
 • www.statiefshop.nl
 • www.nandoonline.com
 • www.gorillapod.nl
Schoontje (91 artikelen)
Laatste update: 17-10-2013
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.