Foto: achtergrond

Foto: achtergrond Een foto bewerken kan iedereen met bijna elke programma. Internet staat er vol mee. De kunst is om er ook iets moois van t maken, zodat het prettig is om naar een foto te kijken. Tips en trics om van een storende achtergrond, een prettige achtergrond te maken.

Achtergrond

Een foto zegt soms meer dan duizend woorden. Neem het volgende voorbeeld van moeder en zoon:
Ze kijken elkaar stralend aan en het behoeft geen woorden om te zeggen dat ze plezier hebben en van elkaar houden. De foto zegt dus genoeg. maar wat we nu willen, is de aandacht van de foto verleggen. Nu gaat de aandacht uit naar de gehele foto, dit komt door de achtergrond. Het wit van de muur erachter springt eruit en is onregelmatig. daarom word het oog onttrokken aan het hoofdonderwerp. Het oog ziet teveel onregelmatigheden en dwaalt daardoor af. Door het felle wit uit de foto te halen en te vervangen door een rustige egale, wat meer donkere achtergrond, wordt het effect totaal anders:
Foto 1 is de originele foto, waar duidelijke schaduwen op de muur te zien zijn. Deze schaduwen zien we ook weer terug op de grond. Duidelijk is dat de lichtinval van de rechterkant van de foto komt. Op foto 2 is de achtergrond vervangen door een grijs/zwarte kleur. De lichtinval is hier wel behouden, maar de scherpe schaduwen zijn verdwenen. Hierdoor wordt de achtergrond van de foto een stuk rustiger. Foto 3 is hetzelfde, nu is de achtergrond en de combinatie zwart/ grijs wat donkerder gemaakt. Maar de lichtinval is weer aanwezig. Zou men de achtergrond nu laten bestaan uit 1 egale kleur zonder een zweem van lichtinval, dan klopt het geheel niet met de vloer. Op de vloer is namelijk duidelijk te zien hoe er licht binnen komt en schaduwen afwerpt. Dit patroon moet men dus wel terug kunnen zien in de achtergrond.

Hele achtergrond aanpassen

Lichtinval en schaduw wordt een stuk minder belangrijk wanneer we ook de vloer op de foto wegwerken. In dit geval kunnen we gebruik maken van verschillende kleuren of spelingen met licht, zonder dat dit storend is voor het geheel.

Op foto 1 zien we weer de originele foto met een achtergrond en een vloer. Op foto 2 zijn zowel de achtergrond als de vloer weg gewerkt. Hierdoor kan de gehele achtergrond van de foto aangepast worden zonder een storend effect achter te laten. De 2e foto heeft een kunstmatige vloer gekregen door deze wat donkerder te maken dan de rest van de achtergrond. Hierdoor lijkt het stoeltje stevig op zijn plaats te staan. Zou men dit niet doen, dan lijkt de stoel los te zweven. Foto 3 toont dezelfde kleurcombinaties als de 2e foto, alleen nu is er zowel een kunstmatige vloer als een kunstmatig plafond aangebracht. In het midden is er gebruik gemaakt van een sterkere lichtinval. Hierdoor wordt het oog als het ware naar binnen toe getrokken en het beeld gefocust op de gezichten van moeder en kind.

Spelen met achtergronden

Een ander effect is het spelen met kleuren en vormen. Hierbij is het belangrijk om de kleuren goed op elkaar af te stemmen. Ook de vorm is belangrijk. Men kan kiezen voor ronde vormen, vierkante, ovalen, kronkels, lijnen etc. Een achtergrond met figuurtjes is vooral leuk bij speelse kinderfoto's, maar mag niet te druk gemaakt worden om de aandacht niet af te leiden van het daadwerkelijke doel. Een achtergrond mag opvallend zijn maar moet er niet uit knallen. Bij de volgende foto's is gebruik gemaakt van een meer futuristische achtergrond.

Foto 1 geeft wederom het origineel weer. Op foto twee is gebruik gemaakt van meerdere cirkels die elkaar op een korte afstand opeen volgen. Effect hiervan is dat het lijkt alsof de personen op de foto naar binnen getrokken wordt. Ook kan het hierdoor lijken alsof de personen draaien. De 3e foto bestaat uit slechts 1 grote cirkel die omgeven is met licht. Hierdoor lijkt het alsof er zich ieder moment iets kan openen of dat er een planeet achter staat. Door de hoofden van moeder en kind binnen de cirkel te houden, wordt het oog ook naar binnen toe getrokken en automatisch op de gezichten gefocust.

Felle kleuren

Bij het gebruik van felle kleuren moet men opletten hoe dit verloopt. Neem de kleur roze/ paars. Een leuke kleur voor foto's met meisjes. Een veelgebruikte kleur dus. Wanneer men deze kleur gebruikt, is het belangrijk om hier ook weer een accent in aan te brengen, zodat het oog weer ergens heen moet. Ook kan men gebruik maken van een afbeelding als inzet, bijvoorbeeld barbie of een prinsesje. Zet deze zo dicht mogelijk bij het eigenlijke onderwerp maar niet zo dat het storend is, vervaag de afbeelding eventueel zodat hij er niet te hard uitspringt. Wil men toch een eruit springende afbeelding, zet deze dan onderaan in een hoek neer.

Het gebruik van de kleur wordt goed duidelijk op de foto: foto 1 het origineel, foto 2 een paarse achtergrond. Foto 3 een roze achtergrond. Doordat bij deze foto's geen gebruik gemaakt is van een kunstmatige vloer, lijkt het stoeltje op foto 2 meer te zweven dan op foto 3. Dit komt door de felheid van de achtergrond. Hoe feller deze is, hoe meer het onderwerp er kunstmatig uitziet. Truc is dus om een zachte achtergrond te gebruiken, zodat deze opgaat in het geheel.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Photofiltre Nederlands downloadenPhotofiltre is een programma waarmee u foto's kunt bewerken. Iedereen kan er gebruik van maken. Het programma is niet mo…
Gratis foto-apps voor op je smartphoneVandaag de dag kan je met een smartphone ongelooflijk leuke foto’s trekken. Met behulp van foto-apps kun je deze foto’s…
Eenvoudig foto’s bewerkenEenvoudig foto’s bewerkenEr zijn heel veel manieren waarop je je foto’s digitaal kan bewerken en verbeteren. Ook zijn er vele programma's op de m…
Digitaal scrappenDigitaal scrappenEen digitaal scrapbook op je computer is leuk maar het mooiste blijft natuurlijk een fotoalbum wat je vast kan houden en…

Het fotostatief: tips voor aanschaf en gebruikHet gebruik van een statief is soms onmisbaar voor het maken van de perfecte foto. Het gebruik voorkomt trillingen en be…
Fotorolletjes bijna in het verdomhoekjeHet is met het fotorolletje op dezelfde manier gegaan als met de lp toen de cd in opmars kwam. Ooit werd in Tilburg bij…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 06-08-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.