HDR-fotografie is sensationeel, ook met iPad en iPhone

HDR-fotografie is sensationeel, ook met iPad en iPhone Iedereen kent wel die minder geslaagde foto's waarvan een deel goed belicht is, en een ander deel overbelicht of onderbelicht. De reden is dat de camera niet in staat is binnen de zelfde opname goed om te gaan met verschillende belichtingshoeveelheden. Aangezien ons oog daartoe wel in staat is en we dus vooraf wel alles goed zien, zijn we vaak teleurgesteld over het resultaat van de opname. De nieuwe HDR-techniek lost dit ongemak op, want lichte en donkere gedeelten van de opname komen met deze techniek wel goed tot hun recht.

Belichting

Bij het belichten van een foto gaat het erom het contrast zodanig in de hand te houden dat zowel de donkere als de lichte partijen volledig doortekend zijn. In de normale digitale of analoge fotografie is het echter vrijwel onmogelijk om binnen één foto verschillende lichthoeveelheden goed in beeld te brengen. Iedereen kent de teleurstellende resultaten als je bijvoorbeeld een opname maakt van een situatie die zich zowel binnen (met relatief weinig licht) als buiten (met relatief veel licht) afspeelt. Ofwel het lichte deel is overbelicht, ofwel het donkere deel is onderbelicht. De camera is eenvoudigweg niet in staat een even brede lichtrange te bevatten als onze ogen wel kunnen. Een andere voorbeeld is de tegenlichtopname, waarbij de schaduwzijde met flitslicht moet worden opgehelderd, terwijl onze ogen zowel schaduwpartij als helverlichte achtergrond tot in detail goed kunnen waarnemen.

HDR

HDR staat voor High Dynamic Range, in gewoon Nederlands: Hoog Dynamisch Bereik. Een HDR-foto maak je niet direct in de camera, want het is een nabewerkingsmethode waarmee het zichtbare bereik in de foto aanzienlijk wordt vergroot. Met deze nabewerkingstechniek is het mogelijk via een computerprogramma wel mooie gedetailleerde afbeeldingen te maken van onderwerpen die door verschillende lichthoeveelheden worden beschenen. Een techniek dus die in dat opzicht weinig onder doet voor het menselijk oog.

Hoe gaat het in z’n werk

Voor deze techniek heb je een digitale spiegelreflexcamera nodig. Je stelt de camera in op de functie die meestal als bracketing wordt aangegeven. De camera schiet met deze functie dan op het zelfde moment meerder opnames tegelijk van het betreffende beeld. Zo’n 3 a 5 opnames, maar wel alle met verschillende sluitertijden en derhalve verschillende belichtingen. Deze verschillende opnames, die dus op het zelfde moment van het zelfde beeld zijn gemaakt, worden dan softwarematig tot één foto samengesmolten. De resultaten van de HDR-techniek zijn werkelijk wonderschoon te nemen. Alle details zijn, ongeacht de verschillen in belichting, nu wel nauwkeurig te zien. Het is zelfs opletten dat de soms bijna surrealistische schoonheid van de foto de werkelijkheid niet overstijgt.

Welke apparatuur is geschikt

Met je iPhone of iPad kun je al HDR-foto's maken. Wil je de zaken professioneler aanpakken, dan heb je een digitale reflexcamera nodig die is voorzien van een bracketinginstelling (AEB), die 3 of 5 opnames kan maken. Deze instelling wordt ook wel belichtingstrapje genoemd. Niet elk fabrikaat hanteert overigens de benaming Bracketing voor deze functie. Vervolgens heb je een programma nodig voor op je PC. Een veel gebruikt en goed programma is het HDR-programma van Photomatix.

Naast vanzelfsprekend een goede camera is een ook een goed statief noodzakelijk. Gebruik van een afstandsbediening is zeer aan te raden of anders de zelfontspanner (timer) van de camera.

Onderwerpen voor HDR

Statische onderwerpen zijn het meest geschikt voor deze techniek. Het onderwerp moet zo min mogelijk bewegende onderdelen bevatten. Een uitzondering kan soms gemaakt worden voor wolken en water. HDR toegepast in bijv. het interieur van een kerk kan prachtige resultaten opleveren.

Lees verder

© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het histogram: handig hulpmiddel in de fotografieHet histogram is een handig hulpmiddel in de fotografie. Hoewel het LCD-scherm op de camera redelijk goed weergeeft of e…
Tips voor digitale fotografie: BelichtingSinds de digitale fotografie opgekomen is, heeft iedereen zich wel een digitale camera aangeschaft. Maar kunnen we deze…
Alles over HDR FotografieHDR fotografie is een bijzondere vorm van fotografie. HDR is het samenvoegen van meerdere foto's, waardoor een speciaal…
Handleiding Spirit-Jailbreak iPhone - iPadHandleiding Spirit-Jailbreak iPhone - iPadEen hacker die onder de naam Comex werkt heeft een jailbreak uitgebracht voor OS versies 3.1.2, 3.1.3 en 3.2 dat draait…

Je oude camera lenzen opnieuw gebruiken op je nieuwe cameraWas u vroeger ook een fotograaf en heeft u nog op zolder oude lenzen/objectieven liggen, waarvan u denkt dat u ze niet m…
Werken met flitsers: Strobist!Werken met flitsers: Strobist!Vaak denken mensen aan het gebruik van flitsers in termen als : moeilijk, vervelend, witte gezichten. Gelukkig bewijzen…
Bronnen en referenties
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 19-07-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.