Alles over HDR Fotografie

HDR fotografie is een bijzondere vorm van fotografie. HDR is het samenvoegen van meerdere foto's, waardoor een speciaal en soms surrealistisch effect wordt bereikt.

Wat is HDR precies?

HDR staat voor High Dynamic Range. Dit betekent Hoog Dynamisch Bereik. Het houdt in dat er heel veel detail en contrast in een foto wordt weergegeven. Het menselijk oog geeft enorm veel details door, veel meer dan een standaard foto kan doen. Door een foto HDR na te bewerken, geef je de foto veel meer detail en contrast mee. Dit kan bijvoorbeeld erg handig zijn wanneer er veel op de foto te zien is of wanneer er weinig omgevingslicht is.

HDR wordt niet door de camera zelf gemaakt, al zijn er tegenwoordig camera's te koop die dit wel zeggen te kunnen. Het resultaat van zelf nabewerken is echter nog veel beter dan de ingebouwde functie.

Hoe maak je een HDR foto?

Een fotograaf gaat altijd uit van een goede belichting voor de foto. Dit kan opzettelijk wat te licht of te donker zijn, maar ook een normale belichting. HDR combineert al deze foto's. Om een HDR foto te maken, dient de fotograaf (minimaal) één foto te nemen die onderbelicht is, (minimaal) één foto die goed belicht is en (minimaal) één die overbelicht is. Deze foto's dienen wel allemaal exact hetzelfde te zijn. Dit wordt meestal gedaan vanaf een statief. Vervolgens worden deze foto's in een computerprogramma ingevoerd en over elkaar heen gelegd. Het computerprogramma haalt vervolgens de mooiste delen uit elke foto en laat deze op het resultaat zien.

Deze foto wordt vervolgens nog verder nabewerkt door het zogenaamde "tonemapping". Dit houdt in dat het contrast nog wat verder opgeschroefd kan worden, de foto lichter of donkerder kan worden gemaakt of dat er zoveel detail en contrast te zien is dat het een surrealistische sfeer krijgt.

Hoe schiet je goede foto's om er een HDR van te maken?

De meeste fotografen nemen hun foto's bedoeld voor HDR vanaf een statief. Zo weet je zeker dat er geen bewegingsonscherpheid in de foto's sluipt en dat de (minimaal) 3 foto's identiek zijn. Ook nemen de meeste fotografen deze foto's in RAW. Dit zijn foto's waarin alle informatie die de sensor van de camera krijgt, behouden blijft. Door in RAW te schieten, houdt de fotograaf veel meer opties open om later na te bewerken. Veel fotografen kiezen voor een reeks van 5 of 7 foto's voor een HDR, zodat de details nóg veel meer tot hun recht komen. Ook is het verstandig meer dan 3 foto's te maken van het onderwerp, zodat je een soort reservefoto overhoudt voor elke vorm van vervuiling van de foto, bijvoorbeeld een vogel die door het beeld vliegt en maar op één foto staat.

Wat voor materiaal heb je nodig voor een HDR foto?

Je hoeft geen speciale dingen aan te schaffen voor het maken van HDR foto's, maar er zijn natuurlijk altijd een paar dingen die nodig zijn:
  • De camera. Dit is natuurlijk het belangrijkst. Het makkelijkst is een camera met een zogenaamde Bracketingfunctie. Dit is een functie waarbij de camera 3 foto's neemt met verschillende belichtingstijden. De meeste nieuwe spiegelreflexcamera's hebben deze functie standaard.
  • Een statief. Door de foto's vanaf een statief te nemen, ben je verzekerd van identieke foto's, wat nodig is voor het maken van HDR.
  • Een afstandsbediening. Dit is helemaal handig wanneer je een HDR foto wilt nemen van een onderwerp met weinig omgevingslicht. De beste optie is een draadloze afstandsbediening. Zodra je de camera op het statief hebt staan en je moet handmatig afdrukken, beweegt de camera iets door het indrukken van de ontspanknop, wat kan resulteren in bewegingsonscherpte. Met een afstandsbediening heb je dit niet.
  • Een nabewerkingsprogramma. Op internet zijn meerdere programma's te vinden die van foto's een HDR kunnen maken.

Andere mogelijkheden om HDR te schieten.

Sommige programma's kunnen HDR maken van een enkele RAW-file. Het grootste nadeel hiervan is dat je vaak kans hebt op ruis op de foto.

Nadelen van HDR

  • HDR ziet er voor de meeste mensen te bewerkt en surrealistisch uit, doordat wij gewend zijn aan de beperkingen van een camera. Dit komt vaak doordat de fotograaf de foto teveel bewerkt. Dit nadeel is ook meteen een voordeel, want sommige foto's worden expres surrealistisch nabewerkt.
  • Ook is het meer werk dan een standaard foto maken (en bewerken). Veel mensen vinden dit niet leuk om te doen en maken daarom geen HDR.
© 2013 - 2025 David0488, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
André Bazin: the ontology of the photographic imageIn zijn artikel The Ontology of the Photographic Image beschrijft André Bazin de ontwikkeling van de fotografie en de ci…
Foto en televisie kunst in de jaren zestig en zeventigFoto en televisie kunst in de jaren zestig en zeventigHoewel fotografie al vele jaren bestond, zien we de echte opkomst van fotografie als kunst pas rond de jaren zestig. Enk…
Een cursus digitale fotografieEen cursus digitale fotografieTegenwoordig is er in nagenoeg ieder huishouden wel een digitale fotocamera aanwezig. Met een digitale camera is het gem…
Van schilderkunst naar fotografiekunstVan schilderkunst naar fotografiekunstEeuwenlang hebben vele notabelen en meestal rijke lieden zich laten portretteren door kunstschilders. Veel musea hangen…

MacrofotografieMacrofotografieMacrofotografie is een tak van fotografie waarin de nadruk wordt gelegd op de kleinste details van het onderwerp. Dit wo…
Geld verdienen met fotoshootsGeld verdienen met fotoshootsIedereen fotografeert, of het nou met een smartphone of een digitale spiegelreflex is, iedereen maakt regelmatig foto's.…
David0488 (6 artikelen)
Gepubliceerd: 26-12-2013
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.