Digitale camera’s: keuze uit drie groepen met veel techniek
Een nieuwe digitale camera kiezen uit de talrijke toestellen die er zijn is niet makkelijk. Gelukkig zijn er onder vrienden en kennissen altijd wel enthousiaste hobbyfotografen te vinden die een handje kunnen helpen. Maar je eerst zelf zoveel mogelijk oriënteren kan nooit kwaad. Alle beschikbare digitale camera’s kunnen in drie groepen worden ingedeeld namelijk compact camera’s, systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s. Hoewel mooie foto’s maken vooral een kwestie van de bediener van de camera is zijn er veel diverse technieken die kunnen helpen. Maar die technieken zijn per camerasoort zeer verschillend.
Voorheen lange weg
Een digitale camera (ook wel fototoestel genoemd) is een camera waarbij de beeldvorming op een lichtgevoelige sensor plaatsvindt. Daarna wordt het beeld digitaal opgeslagen op een geheugenkaartje. Voorheen gebeurde dat bij analoge camera’s op een filmstrook (fotorolletje genoemd). Voordat een foto bekeken kon worden was er met een
fotorolletje nog een hele weg te gaan. Het rolletje moest ontwikkeld worden en pas daarna konden met speciale apparatuur foto’s worden gemaakt. In de meeste gevallen gebeurde dat door een vakfotograaf of een afdrukcentrale omdat het zelf ontwikkelen en maken alleen voor enthousiaste hobbyisten was weggelegd. Met name het zelf ontwikkelen van kleurenfoto’s was een ingewikkeld karwei met zelden hetzelfde resultaat als van een afdrukcentrale.
Snel resultaat bekijken
Terwijl het vroeger dagen en soms weken duurde voordat de foto’s bekeken konden worden is het bekijken van een beeldopname met een digitale camera een kwestie van seconden. Alle camera’s hebben namelijk een lcd-scherm waar de foto’s meteen op kunnen worden gezien. Ook het snel bekijken op een computer of laptop hoort tot de mogelijkheden door het
opslagkaartje te gebruiken.
Geen kosten voor digitaal knippen van foto’s
Een voordeel is ook dat er geen fotorolletje wordt gebruikt waardoor kosten worden uitgespaard. Of met een digitale camera één of honderden foto’s worden geknipt maakt in de kosten niets uit (buiten de kosten van de aanschaf van de camera uiteraard). Het laten afdrukken van digitaal gemaakte foto’s is wel gelijk aan het afdrukken vanaf een fotorolletje. Maar een voordeel is ook dat zelf afdrukken gemaakt kunnen worden vanaf het opslagkaartje als tenminste een goede
kleurenprinter voorhanden is. De opslagmogelijkheden van geheugenkaartjes zijn dermate vergroot dat een kaartje vele honderden foto’s kan bevatten.
Extreem veel pixels niet noodzakelijk
Vanaf ongeveer 2000 heeft de techniek van digitale camera’s zich zeer snel ontwikkeld. Binnen vijf jaar kwamen er al camera’s op de markt met een sensor van 5 of meer megapixels. Daarna leek er een soort wedloop te ontstaan voor alsmaar meer
pixels. Voor gewoon fotowerk zijn die vele pixels echter niet noodzakelijk. Bij vergrotingen van 30 bij 40 centimeter is 5 megapixels voldoende. Meer pixels hoeft niet altijd gelijk op te gaan met een betere kwaliteit van de camera. De kwaliteit van de lens is ook zeer belangrijk om scherpe foto’s te kunnen maken.
Technische snufjes
Fabrikanten willen graag dat hun camera’s zich onderscheiden van de concurrent en zoeken dat vooral in technische snufjes. Naast het verhogen van het aantal pixels werkten zij aan het vergroten van de zoommogelijkheden (dichterbij halen van objecten). Er zijn camera’s die zelfs extreme zoommogelijkheden hebben. Een probleem kan dan zijn dat de camera moeilijk stilgehouden kan worden. Beter is dan gebruik te maken van een statief. Maar ook op het stilhouden hebben sommige fabrikanten iets gevonden door beeldstabilisatie.
Drie groepen digitale camera’s
De vele digitale camera’s kunnen onderscheiden worden naargelang de grootte van de body (camerahuis) en het al dan niet kunnen verwisselen van de objectieven. Indeling kan naargelang dat onderscheid in drie groepen gedaan worden namelijk compact camera’s, spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s.
Digitale compact camera
De compact camera is ontwikkeld om een zo groot mogelijk publiek te bereiken.
- Bediening: Een uitgangspunt is daarbij dat de bediening eenvoudig is. Naast de belangrijkste knop, de ontspanknop, heeft de camera slechts enkele andere knoppen om bijvoorbeeld door het menu te bladeren.
- Menu: Via dat menu kunnen op niet ingewikkelde wijze handige opties worden ingesteld. Voor gewoon fotowerk is de eenvoudige compact camera een prima toestel waarmee naar hartenlust vakantiefoto’s en familiekiekjes gemaakt kunnen worden.
- Vergroten: Als het de bedoeling is om van de mooiste foto’s een grote afdruk te maken is het beter om een camera te kiezen met een grotere sensor in de duurdere klasse.
- Meenemen: Een groot voordeel van een compact camera is dat hij makkelijk mee te nemen is en dat hij past in een jaszak of handtas.
- Speciale soorten: Tot speciale soorten compact camera’s horen de zogenaamde outdoor camera’s. Dit zijn bijvoorbeeld waterdichte camera’s of toestellen die tegen vrieskou en hoge temperaturen kunnen.
Digitale spiegelreflexcamera
De spiegelreflexcamera onderscheidt zich van anderen door een bijzonder systeem.
- Spiegel: Bij een spiegelreflexcamera is tussen het objectief en de sensor een spiegel aangebracht. Bij dit systeem wordt in de zoeker precies hetzelfde beeld weergegeven als op de beeldsensor.
- Werking: Na het indrukken van de ontspanknop klapt de spiegel omhoog, wordt de sluiter geopend en wordt hetzelfde beeld als in de zoeker op de sensor geprojecteerd.
- Compositie: Doordat het beeld in de zoeker gelijk is aan dat op de sensor kan de compositie exact worden bepaald en de scherpte worden ingesteld.
- Stilte: Dit systeem is overigens niet geschikt voor situaties waar volledige stilte wordt vereist omdat het klappen van de spiegel hoorbaar is.
- Objectieven: Bij de spiegelreflexcamera’s zijn de objectieven verwisselbaar waardoor voor de opnames het juiste objectief kan worden gekozen. Dichtbij halen van objecten of haarscherpe foto’s maken van iets heel dichtbij of ver weg is daardoor mogelijk.
Digitale systeemcamera
De systeemcamera heeft eigenschappen van zowel de compact camera als de spiegelreflexcamera.
- Body: De systeemcamera heeft evenals de compact camera een kleine body.
- Geen spiegel: Het grote verschil met de spiegelreflexcamera is dat de systeemcamera niet beschikt over een opklapbare spiegel. Dat is ook de belangrijkste reden waarom de camera compacter gebouwd is.
- Objectieven: De systeemcamera heeft met de spiegelreflexcamera gemeen dat de objectieven verwisseld kunnen worden.
- Functies: Ook zijn de functies van de systeemcamera en de spiegelreflexcamera nagenoeg gelijk.
- Lichtgewicht: Het grote voordeel is dat er minder sjouwwerk aan te pas komt zoals dat bij de betrekkelijk zware body van de spiegelreflexcamera het geval is.
Lees verder