Fotoalbums: inplakken of insteken van diverse maten foto's

Fotoalbums: inplakken of insteken van diverse maten foto's Vele jaren werden foto’s afgedrukt vanaf een serie negatieven die zich na het knippen van de foto’s op een rolletje bevonden. Die manier van afdrukken is echter voor een groot deel verdwenen evenals het fotograferen met een analoge camera. Vanaf het begin van de eenentwintigste heeft de digitale camera de analoge nagenoeg geheel verdrongen. Afdrukken worden vanaf die tijd vooral gemaakt vanaf de digitale opslag van die foto’s. Maar nog steeds vinden die kiekjes bij velen een plek in speciale fotoalbums.

Foto’s niet langer in een schoenendoos bewaren

De momenten waarop foto’s worden gemaakt zijn zeer talrijk maar in elk geval wordt veel gefotografeerd bij een huwelijk, tijdens vakanties en uitstapjes en familiebijeenkomsten. Al die foto’s zijn de moeite waard om bewaard te worden en dienen vaak om mooie herinneringen op te halen. Velen bewaren die oude foto’s in schoenendozen. Af en toe worden ze er één voor één uitgehaald om te bekijken. Dat bekijken brengt iemand terug in het moment dat de foto gemaakt is van welke beleving genoten kan worden. Maar het bepampelen van foto’s is niet zo best. Beter is daarom om al die oude foto’s een mooie plek te geven in een fotoalbum. Een mooi karweitje voor een koude winteravond of voor een dag in de zomer met slecht weer.

Inplakken of insteken van foto’s

Het opnemen van foto’s in een (niet digitaal) fotoalbum kan op twee manieren. De ene is door middel van het insteken van de foto’s en de andere door te plakken. Voor die twee verschillende methodes zijn ook verschillende albums verkrijgbaar.

Insteekfotoalbum

Bij insteekfotoalbums worden de foto’s in doorschijnende mapjes geschoven. Deze albums hebben het nadeel dat ze (meestal) gebaseerd zijn op de standaardmaat 10 bij 15 centimeter maar ook de maat 22 bij 25 centimeter komt voor. Maar het is juist de variatie in de grootte van foto’s die zorgt voor een speelse indruk. In dat geval moet dus gekozen worden voor een ander soort album. Een album met insteekmogelijkheid is overigens wel snel gemaakt. Voordeel is ook dat de foto’s makkelijk verwisseld kunnen worden of anders ingedeeld.

Inplakfotoalbum

In een inplakfotoalbum kunnen geheel naar eigen wens foto’s worden opgenomen. Ter bescherming van de foto’s en om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken hebben veel inplakfotoalbums telkens een tussenblad van pergamijn. Pergamijn is een gladde transparante papiersoort. Naast fotoalbums komt pergamijn ook voor in postzegelalbums en als venster in een vensterenvelop.

Niet alleen foto’s in fotoalbums

Omdat fotoalbums dikwijls van hand tot hand gaan zijn de meeste uitgevoerd met een stevige kaft. Kaften zijn soms gemaakt van imitatieleer wat een luxe uitstraling aan het album geeft. De albums bevatten dikwijls zo’n honderd pagina’s waardoor er ruimte is voor veel foto’s. Ook bestaat daarbij de mogelijkheid om ook andere dingen in te plakken zoals ansichtkaarten of concertkaartjes bij foto’s van een bezocht concert. Soms bieden de albums ook de mogelijkheid om pagina’s te gebruiken als tekstpagina voor toelichting van de foto’s of om een reisverhaal compleet te maken.

Diverse maten fotoalbums

Fotoalbums hebben vaak een afmeting van ongeveer 30 bij 30 centimeter maar er zijn ook kleinere en grotere verkrijgbaar. Groter is meestal onhandig om een plek voor te vinden in de boekenkast en hanteert ook minder prettig. De kleinere boeken zijn vooral geschikt om een serie foto’s van bijvoorbeeld één bepaalde vakantie in te bewaren zodat van elke vakantie een apart boek ontstaat. Makkelijk is als in de kaft ook een foto kan worden gestoken om snel uit een serie albums het juiste te kunnen kiezen.

Inplakken met fotohoekjes

Om foto’s van diverse afmetingen in het fotoboek op te nemen bestaan fotohoekjes. Dit zijn zelfklevende hoekjes die vrijwel onzichtbaar zijn. De hoekjes worden op de hoeken van de foto’s geschoven waarna ze (uiteraard met de lijmkant in de goede richting) in het album worden geplakt. Een foto van hetzelfde formaat als de eerste foto kan daarna eventueel verwisseld worden. Als voorzichtig te werk wordt gegaan beschadigen de hoekjes bij het wisselen niet. De hoekjes zijn fotovriendelijk en bevatten geen oplosmiddelen of zuren. Ze zijn verkrijgbaar in handige doosjes van 500 of 1000 stuks. Ze zijn bevestigd op een rolletje waar ze één voor één van afgehaald kunnen worden.

Inplakken met fotosplitjes

Hoewel fotohoekjes vrijwel onzichtbaar zijn hebben velen toch de voorkeur voor fotosplitjes. Die splitjes bestaan uit kleine papieren plakkertjes die aan beide zijden plakken. Ook deze kunnen handig één voor één van een rolletje worden gehaald waarna ze op de achterzijde van een foto worden geplakt. Na het verwijderen van een beschermpapiertje kan de foto in het album worden geplakt.

Lees verder

© 2017 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een HEMA fotoalbum makenEen HEMA fotoalbum makenMet de online fotoalbums van de HEMA kun je heel gemakkelijk via je computer een echt fotoalbum maken en bestellen. Het…
Fotoboeken van KruidvatDe fotoboeken van Kruidvat behoren tot de meest verkochte fotoalbums in Nederland. Op de website van Kruidvat vind je de…
Een fotoalbum makenHet maken van een fotoalbum gaat al lang niet meer op de oude manier, foto’s laten afdrukken en in een boek plakken hoef…
Fotoboeken van AlbelliAlbelli fotoboeken behoren tot de beste en meest verkochte fotoalbums in Nederland. Dankzij de eenvoudige software van A…

Digitale camera’s: keuze uit drie groepen met veel techniekDigitale camera’s: keuze uit drie groepen met veel techniekEen nieuwe digitale camera kiezen uit de talrijke toestellen die er zijn is niet makkelijk. Gelukkig zijn er onder vrien…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: EME, Pixabay (bewerkt)
  • https://www.bol.com/nl/l/fotoalbums/N/21052/
  • https://www.beslist.nl/products/kantoorartikelen/kantoorartikelen_558032/r/insteek_fotoalbum/
  • http://www.lijstengalerie.nl/index.php?action=page&group_id=10000008&lang=NL
  • https://www.beslist.nl/products/kantoorartikelen/kantoorartikelen_558032/
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 10-10-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.