Een fotoalbum maken

Het maken van een fotoalbum gaat al lang niet meer op de oude manier, foto’s laten afdrukken en in een boek plakken hoeft niet meer. Veel verschillende bedrijven bieden hun diensten aan om zo een fotoalbum te laten drukken. De kwaliteit is vaak bijzonder goed, maar het is vaak ook duurder dan een handgemaakt fotoalbum. Verschillen tussen aanbieders liggen vooral in prijs en in de manier waarop zij met de klant omgaan. Soms bieden ze ook andere producten dan hun concurrent, maar lang niet altijd.

Aanbieders

Er zijn veel verschillende aanbieders voor het maken van fotoalbums. Er komen er telkens meer bij. Enkele van de aanbieders zijn:
  • Picturefactory.nl
  • Albert Heijn (AH fotoservice)
  • Kruidvat
  • Hema
  • Albelli.nl
  • Fotoalbum.nl
  • Vistaprint.nl

Prijzen

Er zijn veel verschillende aanbieders waar je een fotoalbum kunt laten maken. De prijzen lopen zeer uiteen. Dit heeft meestal geen betrekking op verschil in kwaliteit, maar op de producten waarop het bedrijf zich richt. Er is niet één goedkoopste aanbieder van fotoalbums aan te wijzen. De ene is goedkoper in kleine, vierkanten fotoalbums terwijl de andere veel goedkoper is op A4-formaat of groter. De verschillende aanbieders bieden vrijwel allemaal dezelfde formaten aan, dus zodra je weet welke je wilt is het vergelijken van de prijzen gemakkelijk. Let hierbij wel altijd op verzend- en verwerkingskosten. Deze zitten soms al bij de aangegeven prijs inbegrepen, maar vaak ook niet.
Alle aanbieders baseren hun prijs op een bepaald aantal pagina’s. Als je meer pagina’s hebt komen hier extra kosten bij. Sommige aanbieders vragen ook nog extra geld als je je eigen foto op de omslag wilt hebben, of een titel op de zijkant.
Tip: Zoek voor je je fotoalbum besteld eerst nog eens via google naar de naam van de aanbieder waarvoor je hebt gekozen. Regelmatig lopen er aanbiedingen of acties die niet op de site waar je je album laat maken te vinden zijn. Tien minuten zoeken kan zo twintig procent korting opleveren.

Kwaliteit

Alle aanbieders van fotoalbums beloven goede kwaliteit. Deze leveren ze in principe ook. Er kunnen echter altijd dingen misgaan. Vooral lijmranden treden vaak op en kunnen het hele album verpesten. De kans dat deze – of andere problemen – optreden is erg klein. Het gebeurt overal, maar niet ieder bedrijf gaat er op dezelfde manier mee om. Aanbieders die deel uitmaken van een winkelketen, zoals fotoservices van Albert Heijn, Kruidvat of Hema, hebben altijd tenminste een aanspreekpunt in de winkel. Hierdoor weet je altijd waar je terecht kunt, en is het gemakkelijker een vervangend album te krijgen.
Een veelvoorkomend misverstand is dat de aanbieders van fotoalbums iets kunnen doen aan de kwaliteit van de foto’s. Dit is niet mogelijk. Je moet altijd zelf zorgen voor foto’s van een goede resolutie.
Tip: Bij het kiezen van de foto’s vergroot je deze tot de grote van het beeldscherm van je computer. Zien ze er dan nog goed uit? Dan zijn ze zeker goed genoeg voor een album.

Werkwijze

Voor het maken van een album moet je meestal eerst software downloaden. Soms kan het ook volledig online, dit heeft als nadeel dat het vaak redelijk traag gaat. Het maken van het album neemt gemakkelijk een paar uren in beslag wanneer je het de eerste keer doet. Denk dus van tevoren goed na of je de beste aanbieder hebt gekozen.
Tip: Neem voor je begint het album maken de tijd te wennen aan het programma. Kijk even of er achtergronden mogelijk zijn en hoe je foto’s uit kunt lijnen.

Verzending

Wanneer je het album snel moet hebben, bijvoorbeeld voor een verjaardag, is het ook handig om naar de verzendtijd te kijken. Deze kan varieert van 10 werkdagen tot de volgende dag heb je hem thuis. Echter is de snelheid vaak wel terug te vinden in de prijs.

Eigen ervaring: Picturefactory

Enige tijd geleden heb ik via de site www.picturefactory.nl een fotoalbum laten maken. Het album was relatief goedkoop, dit komt mede doordat een eigen omslag inbegrepen zit bij de prijs. Het heeft dik 6 uur gekost voordat ik het album af had. Het programma waarmee gewerkt wordt, wordt niet gedownload. Dit betekent dat alle foto’s geupload moeten worden, wat veel tijd kost. Jammer was ook dat het album niet op ware grote te bekijken was. Het is dus moeilijk om in te schatten hoe groot de foto’s uitvallen.
Het resultaat was echter zeer goed. De randen waren netjes afgewerkt en de kaft was goed afgesteld het aantal pagina’s.

Andere producten

De meeste aanbieders bieden naast fotoalbums ook andere producten aan, van mokken met een foto erop tot t-shirts en van kalenders tot agenda’s. Als je ook deze producten wilt, is het verstandig dit tegelijk met het album te bestellen, in verband met verzendkosten.
© 2010 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fotoboeken van AlbelliAlbelli fotoboeken behoren tot de beste en meest verkochte fotoalbums in Nederland. Dankzij de eenvoudige software van A…
Een HEMA fotoalbum makenEen HEMA fotoalbum makenMet de online fotoalbums van de HEMA kun je heel gemakkelijk via je computer een echt fotoalbum maken en bestellen. Het…
Fotoboeken vergelijkingFotoboeken vergelijkingWat zijn de belangrijkste verschillen tussen de meest gebruikte sites en bedrijven waar je een fotoboek kunt maken en/of…
Fotoboeken van KruidvatDe fotoboeken van Kruidvat behoren tot de meest verkochte fotoalbums in Nederland. Op de website van Kruidvat vind je de…

Lomografie, Lomo fotograferen, wat is dat?Lomografie, Lomo fotograferen, wat is dat?Lomo foto’s maken, wat zijn dat? Lomo is de naam van een Russische fabriek voor camera’s. Eenvoudige kleinbeeldcamera’s…
Starten als fotograafStarten als fotograafLees in dit artikel alle stappen die u moet volgen om als professioneel fotograaf te gaan werken. Het hele proces wordt…
Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 24-04-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.