Fotografie: De Lensbaby, Tilt-Shift lens

De Lensbaby is niet één lens, maar een systeem van lenzen, optieken en vele accessoires, ook wel het 'Optic Swap systeem' genoemd. Het Lensbaby systeem leent zich voor creatieve fotografie en biedt de gebruiker eindeloze mogelijkheden tot het uitwerken van een eigen visie en stijl. Wat de Lensbaby speciaal maakt is de mogelijkheid om de scherptediepte te beïnvloeden op manieren die bij een 'normale' lens niet mogelijk zijn. Deze techniek is te vergelijken met die van Tilt-Shift lenzen. Ook is er de Lensbaby Fisheye, waarmee je 160 graden breed kunt fotograferen. Kies je lens, kies je optiek, en Bend it Baby! Het bedrijf Lensbaby is opgericht in 2004, het idee van de lensbaby was simpel, maar de eerste versies waren erg moeilijk te bedienen. Vandaag de dag is de Lensbaby toegankelijk voor een groot publiek, zowel qua bediening als qua prijs. Door de Lensbaby te buigen is de fotograaf in staat de scherptediepte aan te passen op manieren die met een reguliere lens niet mogelijk zijn, dit zorgt voor creatieve effecten en een heel andere manier van fotograferen. De Lensbaby heeft een manuele bediening, je werkt dus zonder autofocus.

Kies je Lens

De Composer / Composer Pro

Deze lens is aan te merken als de basis van de Lensbaby collectie. De Composer blijft in de positie waarin hij gezet wordt en is met één hand aan te passen. Je draait/duwt de lens in de juiste richting en stelt scherp met de scherpstelring. De Composer Pro heeft een betere bouwkwaliteit en een meer soepele scherpstelring. Deze lenzen zijn te gebruiken met alle optieken.

De Muse

Deze lens is niet vast te zetten zoals de Composer, je stelt scherp door de lens in te drukken en te draaien. De Muse wordt vooral gepromoot voor spontane, artistieke fotografie. Deze lens is minder geschikt om bijvoorbeeld portretten te maken.

De Spark

De Lensbaby Spark is de nieuwste lens, en is een mix tussen de Composer en de Muse, er is geen scherpstelring maar de Lens blijft wel in zijn positie. Je hoeft deze dus niet constant in te drukken zoals bij de Muse.

De Scout

De enige Lensbaby die niet 'bend', een rechte lens dus. Deze is eigenlijk alleen aan te raden wanneer je veel fotografeert met de Fisheye optic, waarmee je 160 graden vastlegt. Bij deze lens heb je geen speciale effecten qua scherptediepte.

Kies je Optiek

Er zijn veel optieken voor de Lensbaby, zo zijn er verschillende brandpuntsafstanden, maar ook optieken met bepaalde creatieve effecten. De optieken zijn niet duur, waardoor je heel veel mogelijkheden hebt, met slechts één lens.
  • Edge 80 Optic - 80mm, Tilt-Shift effect
  • Sweet 35 Optic - 35mm
  • Double Glass Optic - 50mm
  • Fisheye Optic -12mm
  • Soft Focus Optic - 50mm
  • Plastic Optic - 50mm
  • Pinhole/Zone Plate Optic - 50mm
  • Single Glass Optic - 50mm

Accessoires

De Lensbaby heeft wel een learning curve, gelukkig zijn er vele filmpjes en handleidingen op internet te vinden om je stap voor stap uit te leggen hoe je moet werken met de Lensbaby. Wanneer je eenmaal vaardig bent in het fotograferen met de Lensbaby zal het zeker een toevoeging zijn aan je collectie en zullen de mogelijkheden je keer op keer verbazen. Je kunt vervolgens gaan werken met accessoires zoals macro converters en creative aperture kits.
© 2013 - 2024 Zwart37, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zenitar Fisheye 16mm F/2.8 LensBent u opzoek naar een goedkope fisheye lens en wilt u geen nog goedkopere screw-on/adaptor fisheye, dan is de Zenitar F…
Verschillende camera-objectieven (cameralenzen)Verschillende camera-objectieven (cameralenzen)Als je een nieuwe spiegelreflexcamera gaat kopen kun je ervoor kiezen alleen een zogenaamde body - camera - aan te schaf…
De verschillende lensvattingen voor Canon EOS-camera’sDe verschillende lensvattingen voor Canon EOS-camera’sVoor Canon EOS-camera’s bestaan verschillende soorten lenzen (objectieven) en verschillende soorten lensvattingen. Een l…
Canon 18-55mm zoomlens EF-S f/3.5-5.6 IIIrecensieCanon 18-55mm zoomlens EF-S f/3.5-5.6 IIIDe Canon 18-55mm zoomlens wordt meestal als kitlens bij goedkopere Canon spiegelreflex camera’s geleverd maar is ook los…

Geld verdienen met fotoshootsGeld verdienen met fotoshootsIedereen fotografeert, of het nou met een smartphone of een digitale spiegelreflex is, iedereen maakt regelmatig foto's.…
Gorillapod SLR Zoom: reviewVeel fotografen met een digitale spiegelreflexcamera gebruiken een statief voor bepaalde opnames waarbij een wat langere…
Bronnen en referenties
  • www.transcontinenta.nl
  • www.lensbaby.com
Zwart37 (13 artikelen)
Gepubliceerd: 12-12-2013
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.