Fotografie: tips voor amateurfotografen in de herfst

Fotografie: tips voor amateurfotografen in de herfst Eenentwintig september - eenentwintig december. Eind september, heel oktober, heel november en een heel stuk van december. Herfst! Een prachtige periode om er op uit te trekken met het fototoestel in de aanslag. Weinig inspiratie? De herfst biedt nochtans onderwerpen genoeg: mooie wolkenformaties, fruit, groenten, mist en nevel, prachtige kleuren in het bos, spinrag met dauwdruppels, etc. De periode van Halloween zorgt voor speciale onderwerpen, gaande van pompoenen over griezelig verklede mensen.

Fotograferen tijdens de herfstperiode

Prachtige natuur

Wie geen inspiratie vindt om te fotograferen in de herfst, loopt echt met zijn ogen in zijn zakken! Tijdens de drie maanden dat de herfst duurt, verandert de natuur meermaals van gedaante. Eerst is het dikwijls prachtig nazomerweer en zijn de bomen nog mooi groen. Dan komen de eerste herfstverschijnselen. Blaadjes aan de bomen kleuren geel, rood, oker, bruin. 's Morgens is er nevel en mist. De spinraggen hangen vol kleine dauwdruppeltjes en komen zo beter tot hun recht. Bomen hangen vol plukrijpe appelen, noten en (kwee)peren. Aan de wijnranken hangen smakelijke druiven. Paddenstoelen in alle maten en kleuren sieren het bos. Met wat geluk wordt het begin december flink koud en krijgen takken en gevallen bladeren allemaal een klein ijsrandje. Ook de lucht doet zijn best. Mooie wolkenformaties, schitterende zonsondergangen en voor de vroege vogels, schitterende zonsopkomsten.

Halloween en Sinterklaas

Eind oktober is het Halloween. Tijdens de periode voor Halloween kan je speciale foto's maken, gaande van pompoentaferelen over griezelig verklede mensen. Trek er 'smorgens vroeg of 's avonds laat op uit en je kan foto's maken met veel nevel en mist, van kale bomen waar de maan door schijnt en van mysterieuze graffoto's. Begin december is het dan tijd voor Sinterklaas. Ook hier kan je heel wat leuke kiekjes maken. Van bange of blije kinderen. Van de Pieten en Sinterklaas zelf. De aankomst met de grote stoomboot. De pakjes en het snoepgoed.

Geen excuus dus meer om in je luie zetel te blijven hangen. Er op uit, de natuur in!

Bomen, bos, paddestoelen, spinnenwebben

Het eerste waar je aan denkt bij herfst zijn de prachtige herfstkleuren. En die kleuren vind je natuurlijk in overvloed in een bos. Toch moet je goed opletten, want in de herfst verandert alles erg snel. Vandaag zijn de bladeren aan de bomen nog groen, morgen zien ze bruin, geel en rood en na een fikse storm zijn de bomen al hun bladeren kwijt en ligt er een dik bladertapijt op de grond. Je ogen openhouden en niet uitstellen tot morgen is dus echt een must in dit seizoen.

Bomen en bos

In het bos kan je natuurlijk de bomen fotograferen in al hun kleurenpracht. Oker, geel, bruin, wijnrood. Prachtige kleuren zie je tijdens de herfstperiode. Origineel is om naar boven te fotograferen. Vooral wanneer de zon schijnt, kan dat verrassende foto's opleveren. De bladeren lijken soms wel doorschijnend en krijgen een prachtige gloed. De kruinen van de bomen lijken elkaar bovenaan te raken. Trek je een bovenaanzicht van een bos met gele bladeren, probeer er dan een element in te krijgen met een afstekende kleur. Een rood dak of een dennenboom bijvoorbeeld. Dit element versterkt je foto. Idem dito voor bomen die je van beneden trekt. Een witte, stenen bank breekt en accentueert de mooie kleuren van de bladeren.

Paddenstoelen

In het bos vind je op de grond en aan de bomen heel wat soorten paddenstoelen. Zo heb je de mooie vliegenzwam, rood met witte stippen, die mooi kan glanzen in de zon. Maar ook de stinkzwam en de boleet leveren mooie foto's op. Aan de bomen vind je elfenbanken, die ook erg fotogeniek zijn. Heb je geluk, dan vind je zelfs een heksencirkel: paddenstoelen in een perfecte cirkel. Ga eens door de knieën en trek de paddenstoelen eens in kikvorsperspectief. Zo zie je mooi de sporen.

Spinnenwebben

Niets zo mooi als spinnenwebben in de ochtend. Met dauwdruppels op, glinstert het spinrag in de zon. Heb je geluk, dan zit er zelfs nog een dikke spin in het web. De dauwdruppels krijgen mooie kleuren wanneer je ze in tegenlicht fotografeert. Vroeg opstaan is evenwel de boodschap!

Dieren: vos, hert, egel, paard, vogelformaties, roofvogels

Ook de dieren zijn van de partij in de herfst. In het bos kan je 's morgens of in de late middag een hert of een ree zien. In de avondschemering kan je op een vos botsen. Egels houden er van zich tussen de gevallen bladeren te verstoppen. Met wat geluk zie je er eentje tevoorschijn komen. Eekhoorns zijn erg actief nu. Ze zijn naarstig op zoek naar noten en blijven soms even zitten, zodanig dat hun mooie pluimstaart extra tot zijn recht komt. Paarden zijn erg fotogeniek in de ochtend in de wei wanneer alles gehuld is in nevel of in een mistbank. Heb je zelf een paard of een pony, dan kan je het versieren met herfstattributen. In de lucht zie je vogels die naar de warme landen trekken en daarbij prachtige formaties vormen. Ook de roofvogels zijn nu prima te zien. Ze zitten aan de rand van de weg, op paaltjes in weilanden of bidden boven een prooi. Een grote zoom op je fototoestel en je maakt er mooie close-ups van.

Fruit: druiven, kweepeer, noot, kastanjes, appelen en peren

De herfst is rijk aan fruit. Zo heb je druiven, witte en blauwe. Hier kan je erg mooie foto's van trekken, wanneer de zon op de bessen schijnt of 's morgens vroeg, wanneer ze bedekt zijn met een fijn dauwlaagje. In wijnstreken kan je prachtige foto's trekken van wijngaarden op de flanken van de heuvels of in de velden. 's Morgensvroeg in de nevel is dit ook prachtig! Eind september, begin oktober kan je eventueel een reportage maken van de druivenpluk. Kweeperen vind je niet zo vaak, maar als je er vindt, kan je mooie foto's maken van deze vrucht die een fijn, pluizig velletje heeft. Verder zijn er ook heel veel noten: okkernoten, beukennoten, hazelnoten. De glimmende kastanjes met hun prachtige bolsters liggen overal op de grond. Ook zij leveren prachtige herfstfoto's op. Appelen en peren zijn nu rijp. De bomen hangen vol plukklare vruchten. Tijd voor foto's dus. Ook van het plukken zelf kan je foto's trekken als je het geluk hebt om hier bij te kunnen zijn.

Groenten: pompoen, kool, paddenstoelen

Ook de groenten zijn goed vertegenwoordigd in de herfst. De kleuren zijn heel mooi. Denk maar aan de oranje pompoenen, de paddenstoelen in alle kleuren en formaten. Verschillende koolsoorten, zowel om op te eten als voor de versiering.

Mist en nevel

Voorwerpen en dieren omgeven door een dichte mist of een sliert nevel krijgen iets mysterieus. Is het dus erg vochtig geweest en is het daarna iets warmer, dan kan je ook prachtige foto's maken. Ook hier moet je iets vroeger uit de veren. Denk aan paarden in de wei, weilanden, bomen in het bos. Maar ook industriële landschappen lenen zich voor dit soort fotografie. Denk aan de haven, aan windmolens, aan elektriciteitspalen of aan fabrieken met uitgesproken schoorstenen. Ook in parken en op pleinen kan je (stand)beelden fotograferen die omhuld zijn door nevel of mist. Spooky!

Patronen: boomstammen, paddenstoelen

In de natuur vind je ook heel wat (symmetrische) patronen die erg fotogeniek zijn. Keurig opgestapelde en gezaagde boomstammen bijvoorbeeld. Klaar om te knetteren in het haardvuur. Wat is er nu meer typisch herfst? Omgehakte bomen geven hun jaarringen prijs. Ook hier een interessant patroon om te fotograferen. Paddenstoelen kunnen eveneens op symmetrische of asymmetrische wijze groeien. Close-ups van bladeren zorgen ook voor symmetrie met hun nerven en tanden. De schors van bomen kan erg grillige patronen vertonen. Een streepje zonlicht er op en je hebt een schitterende foto.

Stilleven: peer, appel, eikel, beukennoot, kastanje, blaadjes

Niet alleen in de natuur maar ook thuis kan je de herfst fotograferen. Je kan heel mooie stillevens maken door bijvoorbeeld een compositie te maken met appelen en peren. Ook met dingen die je opraapt in het bos kan je mooie foto's maken. Denk maar aan eikels met of zonder hoedje, glimmende kastanjes met of zonder bolsters, etc. Vul aan met wat prachtig gekleurde bladeren, een streepje zon- of ander licht en je hebt een schitterende herfstfoto.

Regen en onweer, regenboog

Wie dacht dat je de herfst alleen maar kon fotograferen wanneer het goed weer was, heeft het mis. Na een fikse bui, kan je een prachtige foto maken van regendruppels op bladeren met een macrolens. Je hoeft zelfs niet naar buiten als je niet wilt. De regen die tegen de ruiten gutst kan een leuke foto opleveren. Hier moet je er wel op letten dat je flits niet weerkaatst in het raam. Voor een leuke compositie kan je iets fleurigs en kleurrijks voor het raam zetten. Een vaas met bloemen bijvoorbeeld. Dat breekt het grauwe van buiten. Na de regen kan je druppels aan een prikkeldraad of hek trekken. Met wat geluk schijnt de zon er op en hebben je druppels hele mooie kleuren. Ook grauwe luchten kunnen mooi zijn. Trek er kleurige voorwerpen voor, zoals bloemen bijvoorbeeld en je krijgt een tof contrast. Het geeft je foto iets dramatisch. Of ga net voor iets in dezelfde kleuren als de lucht, een elektriciteitspaal bijvoorbeeld. Zo krijg je een monochrome kleurenfoto. Met wat geluk krijg je na een regenbui een mooie regenboog te zien. Tijdens een hevig onweer kan je proberen de bliksemschichten op papier te zetten. Een moeilijke oefening, want op het juiste moment afdrukken is hier de boodschap! Maak zelf eens een leuke compositie met wat felgekleurde paraplu's. Regen hoeft niet altijd grijs en grauw te zijn!

Kinderen en honden

In de herfst kan je ook prachtige kinderfoto's maken. Zo kan je kinderen fotograferen die spelen in een hoop bladeren. Of je kan ze op de foto zetten wanneer ze door een dik bladertapijt wandelen. Je kan ze ook fotograferen nadat ze bladeren omhoog hebben gegooid. Lachende kinderen met neerdwarrelende bladeren, een echt herfsttafereel! Je kan de kinderen ook fotograferen wanneer ze noten aan het zoeken zijn. Super geconcentreerd zijn ze en dan hebben ze het niet eens in de gaten dat je foto's trekt! Ook na een fikse regenbui kan je leuke foto's maken van kinderen, spelend in de plassen, met felgekleurde laarsjes aan. Ook honden zijn een dankbaar onderwerp in de herfst. Rennend door het bos tussen de mooi gekleurde bomen of door een dik bladertapijt. Met bladeren in allerlei kleuren die alle kanten uitvliegen.

Feestdagen: Halloween, Sinterklaas

De herfst telt ook heel wat feestdagen die leuke kiekjes kunnen opleveren. Zo zijn er de typische Halloweenkleuren. Oranje, zwart, wit, paars. Kinderen die verkleed zijn. Lampionnen met lichtjes in de spookjesachtige sfeer. Een oud, verroest hek met een verlaten of verwilderde tuin. Halloweenfoto's kan je griezlig of mysterieus maken. En dan is er Sinterklaas met zijn kleurrijke Pieten. Kindjes met blije gezichtjes of bange en wenende kindjes. Kinderen die snoepjes of pepernoten oprapen. Thema's genoeg voor een heleboel foto's.

Jachttafereel

Heb je het geluk van in de buurt te zijn wanneer er jagers aan het werk zijn, vergeet dan niet naar het jachttableau te gaan kijken. Het is misschien wel luguber, maar toch is het heel mooi en het is echt iets van de herfst. Reeën, everzwijnen, hazen, etc. hangen of liggen netjes naast elkaar. Soms hebben ze zelfs ook een vos geschoten.

Beken, rivieren, meren, zee

Ook beken, rivieren, meren en de zee zijn dankbare onderwerpen voor herfstfoto's. Nevel en mist geven hen iets magisch of mystiek. Beken, rivieren en meren kunnen ook interessant zijn als het gaat om het maken van foto's met weerspiegelingen. Grauwe lucht en lege stranden geven de zee iets weemoedig. Heimwee naar het goede weer en het zwemplezier. Prachtige luchten
's morgens en 's avonds geven schitterende zonsopkomst- of zonsondergangfoto's. Groepjes meeuwen op het strand laten zich makkelijk fotograferen.

Wolken

In de herfst heb je schitterende wolkenformaties met prachtige kleuren. 's Morgens zijn de wolken lichtblauw en roze, 's avonds donkerblauw en oranje. Tijdens de dag heb je vaak nog staalblauwe luchten met witte strepen en slierten, andere dagen heb je grauwe, donkere, dreigende wolken. Materiaal genoeg voor heel wat foto's.

IJs en rijm

Eind november, begin december kan het al flink koud zijn, vooral 's nachts. En dat is 's morgens overal zichtbaar. Zo hebben heel wat voorwerpen 's morgens een laagje rijm gekregen. Denk aan bladeren, dennenappels, dunne takken, bloempotten, etc. Ook op de ramen kan je mooie ijsbloempjes waarnemen. Tijd om de camera boven te halen dus! Heeft het flink gevroren, dan kan je ook foto's trekken van bevroren rivieren of ijspegels. Vooral ijspegels in tegenlicht zijn schitterend!

Geen excuus dus meer om er niet op uit te trekken in de herfst! Stapschoenen aan en camera mee! Veel creatief plezier!
© 2013 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De meteorologische herfst en de astronomische herfstDe meteorologische herfst en de astronomische herfstDe herfst is een van de vier seizoenen die we kennen in Nederland. Kenmerkend voor de herfst zijn de prachtig gekleurde…
Een cursus digitale fotografieEen cursus digitale fotografieTegenwoordig is er in nagenoeg ieder huishouden wel een digitale fotocamera aanwezig. Met een digitale camera is het gem…
Nevel, oranje weiden en koeienpotenmist in de herfstNevel, oranje weiden en koeienpotenmist in de herfstHet laatste restje van de zomer, vlak voordat de astronomische herfst begint, is het vaak rond zonsopkomst prachtig. Wie…

Gorillapod SLR Zoom: reviewVeel fotografen met een digitale spiegelreflexcamera gebruiken een statief voor bepaalde opnames waarbij een wat langere…
Het gebruik van beeldstabilisatie in de fotografieHet gebruik van beeldstabilisatie in de fotografieBeeldstabilisatie in de digitale fotografie. Een veelgehoord begrip onder fotofanaten die werken onder allerlei verschil…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 25-10-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.