Basismodellen voor tassen

Basismodellen voor tassen Er zijn veel soorten tassen en elk jaar komen er weer nieuwe modellen op de markt. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar toch zijn er een paar basismodellen te onderscheiden waarop alle tassen zijn gebaseerd. Deze basismodellen kunnen je richting geven als je zelf tassen ontwerpt. Ze zijn mooi én ze hebben zich door de jaren heen bewezen als functioneel. Bovendien kun je er eindeloos mee variëren. Kortom, modellen die je goed kan gebruiken als uitgangspunt voor je eigen ontwerp.

Shopper (tote)

De shopper of tote is een eenvoudige open tas met twee korte hengsels om aan de hand of aan de schouder te dragen. Het is een casual model waar je snel veel kunt instoppen. Meestal wordt de tote van een stevige stof als canvas gemaakt, maar je kan de tote ook uitvoeren in soepel of juist stevig leer. Het model wordt vaak gebruikt als strandtas en natuurlijk als boodschappentas. De tote is ook geschikt als kantoor- of damestas, als hij mooi is afgewerkt en aan de bovenkant is voorzien van een rits of andere sluiting. Een tote in zijn eenvoudigste uitvoering, is één van de makkelijkste tassen om zelf te maken. Veel cursussen en opleidingen beginnen daarom dan ook met het maken van een tote.

Reticule (trekkoord-tas)

Een reticule is de Franse naam voor trekkoord-tas of - met een wat minder mooi woord - 'plunjezak'. Een klassiek model tas met een ronde of ovale bodem en aan de bovenkant een koord als sluiting. Het is een vriendelijk ogend, nonchalant model, dat ook heel geschikt is als casual mannentas. Over één schouder gedragen of los onder de arm genomen, heeft de tas een romantische uitstraling. De tas kan groot en sportief worden uitgevoerd, zoals een zeiltas met grote zilverkleurige ringen waar een trekkoord van touw door heen is getrokken. Het model kan ook uitgevoerd worden als klein, elegant avondtasje. Als avondtasje is de reticule vaak van een bijzondere stof en versierd met kralen, applicaties of borduurwerk. Een reticule is makkelijk te maken.

Clutch

Een clutch is het klassieke voorbeeld van een plat, langwerpig avondtasje en is vaak gemaakt van bijzonder materiaal (slangenleer, metallic leer) of van bijzonder verwerkt materiaal (met plooien of strikken). Het is een elegant tasje en is daarom geschikt om te dragen bij feestelijke kleren. Meestal ontbreekt een hengsel en wordt het tasje gewoon in de hand gedragen. Is er wel een hengsel, dan wordt er vaak een elegante, metalen ketting gebruikt of is er een polsbandje aan het tasje bevestigd. Omdat een clutch klein is, is het een vrij moeilijk tasje om te maken: kleine tassen zijn nu eenmaal moeilijker omdat je heel precies moet snijden, lijmen en stikken. Kleine foutjes vallen snel op en zijn moeilijk te camoufleren. Ook de versieringen en het gebruik van kwetsbare materialen vragen om bijzondere technieken.

Beugeltas

Een stevige tas met een ijzeren beugel als sluiting. De bekendste is wel de dokterstas. Op de beugel zit het handvat en het slot gemonteerd, maar een beugeltas wordt soms ook uitgevoerd met een leren riem die je over de beugels heen slaat naar een slot op het voorpand. De echte dokterstas is binnen in voorzien van verdeelvakjes op de bodem, waar alle potjes en instrumenten ordelijk kunnen worden opgeborgen. De beugeltas is nog steeds een populaire werktas, maar het model doet het ook prima als modieuze damestas, met veel uiteenlopende variaties. Een beugeltas maken vraagt oefening, omdat de lange, ijzeren beugels lastig te verwerken zijn. Maar met de juiste technieken en foefjes onder de knie, is de beugeltas betrekkelijk eenvoudig te maken. En het resultaat is vaak echt indrukwekkend.

Bowlingtas

Een bowlingtas is een klassiek model dat uit de jaren vijftig stamt en oorspronkelijk ontwikkeld werd voor het meenemen van een bowlingbal. Daarom heeft de tas vaak een ronde belijning en twee stevige handvatten die, vanwege het gewicht van de bowlingbal, op extra verstevigde delen van de panden zijn vastgemaakt. Inmiddels wordt het model natuurlijk voor allerlei andere toepassingen gebruikt. Sporttassen van bekende merken als Converse, Puma, Allstars en Nike hebben vaak een model dat is afgeleid van de bowlingtas, maar ook grote ontwerpers als Marc Jacobs en Karl Lagerfield blazen het model steeds weer nieuw leven in. Het is een tas met oneindig veel mogelijkheden en een bowlingtas kan je zo makkelijk of zo moeilijk maken als je zelf wilt.

Dossiertas

Dossiertassen zijn rechthoekige, platte tassen met een handvat op de rug van de klep. De klassieke dossiertas is gemaakt van stevig leer dat de inhoud van de tas beschermd. Bij de moderne dossiertas zien we vaak veel informelere materialen en rondere vormen. Een klassieke dossiertas is een ingewikkelde tas om te maken, omdat de gebruikers hoge eisen stellen aan de afwerking, het binnenwerk en de duurzaamheid. De tassen worden vaak van stevig leer gemaakt en dat is over het algemeen wat moeilijker te verwerken en je hebt er een zware naaimachine voor nodig. Een modern laptophoesje van neopreen, een afgeleide van de dossiertas, is natuurlijk wel makkelijk in elkaar te zetten op een gewone naaimachine.

De damestas

Een modieuze, dagelijkse tas om persoonlijke eigendommen mee te nemen, zoals je mobieltje, portemonnee en sleutels. Omdat er vaak waardevolle dingen in zitten, is de tas goed afsluitbaar met een rits, een magneet-slot of gesp. Wat betreft de buitenkant zijn de variaties eindeloos en je kan je fantasie de vrije loop laten. Gebruikers stellen aan de binnenkant van de tas hoge eisen en ze verwachten meerdere compartimenten en binnenvakjes met rits om alle losse voorwerpen overzichtelijk in op te bergen. Meestal wordt de tas uitgevoerd met een verstelbaar en afneembaar schouderband, zodat je de tas niet altijd in je hand hoeft te houden. Een damestas is vanwege het ingewikkelde binnenwerk, niet één van de makkelijkste tassen.

Rugzak

Een rugzak wordt met schouderbanden op de rug gedragen en wordt vooral gebruikt als schooltas (denk maar aan de bijna iconische Eastpak) of als outdoor-tas. Bij deze tassen staat het ontwerp voornamelijk in het teken van de functionaliteit. Er wordt lichtgewicht, waterdicht materiaal gebruikt en de tas is voorzien van handige voor- en zijvakjes. Er is meestal geen interesse in versieringen, omdat de tas daar alleen maar zwaarder van wordt. Je kan een rugzak natuurlijk ook een luxere uitstraling geven, door het gebruik van duurdere materialen. Rugzakken van leder voor het gebruik in de stad of naar het werk zijn ook populair, omdat de tas je handen vrij houdt en het gewicht gelijkmatig verdeeld wordt. Een dergelijke tas maken is vergelijkbaar met een klassieke damestas.

Post-tas of messengerbag

Een ruime tas met een kenmerkende grote klep aan de voorkant als sluiting, zeer populair bij jonge mannen. De tas is voorzien van een lange, verstelbare schouderband waarmee je de tas schuin over je lichaam draagt. In de klep wordt vaak een extra vakje met rits verwerkt waarin plaats is voor spullen die je snel wilt kunnen pakken, zonder dat je de klep steeds open en dicht moet doen. Op de klep is ruimte voor een bijzondere print, een logo of een symbool, waardoor de tas een jonge en modieuze uitstraling krijgt. In stevig tuigleder uitgevoerd, krijgt de tas juist weer een heel degelijk en duurzaam karakter. Het is een model waar je alle kanten mee op kan en het is bovendien een tas die makkelijk te maken is.

Hoe maak je je eigen ontwerp voor een tas?

Omdat een tas in de eerste plaats dient om spullen in te vervoeren, bepaal je eerst voor welke gelegenheid je een tas gaat ontwerpen. Als je op vakantie gaat heb je nu eenmaal een andere tas nodig dan voor een avondje uit, of een dag op kantoor. Maak daarna een paar globale schetsen en bepaal welk materiaal je wilt gebruiken. De bovenbeschreven basismodellen kunnen je daarbij op weg helpen. Je kan de basismodellen ook combineren, bijvoorbeeld een beugeltas die je op je rug kunt dragen of een chique damestas in de vorm van een reticule. Laat je verder inspireren door de tassen die je op straat ziet, de collecties van grote labels of een vintage tas van je oma.

Ben je tevreden met de schets, dan werk je het uit in een patroon. Bij het omzetten van het ontwerp naar het patroon, kom je vaak iets tegen dat je beter moet uitwerken omdat je ontwerp niet gedetailleerd genoeg is of omdat het niet uitvoerbaar blijkt. Je past het ontwerp dan aan, totdat het wel uitvoerbaar is, of je gaat zitten broeden op een manier om je idee tóch te realiseren. Dat levert dan vaak een bijzonder ingenieuze en vernieuwende tas op. Meer over het maken van een patroon lees je in het artikel "Zelf tassen maken: patroon tekenen".

Lees verder

© 2012 - 2024 Artisan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Herfst tassentrendsHerfst tassentrendsDe zomer is plezierig: zon, zee, lekkere cocktails en een mooie bruine huid. Maar de zomer is ook casual en comfortabel…
Schouder- en handtassenSchouder- en handtassenVoor veel vrouwen geldt, hoe groter de tas hoe meer rotzooi er mee gaat en we krijgen de tas iedere keer weer vol. Wat v…
Het kiezen van de juiste schooltasHet kiezen van de juiste schooltasU kent het wel, uw zoon of dochter gaat naar de middelbare school en moet daarvoor een grote schooltas hebben om alle bo…
De kosten om een tas te produceren in ChinaDe kosten om een tas te produceren in ChinaEen hele tas laten maken in China is soms voordeliger dan een rits kopen bij een Nederlandse stoffenzaak. Hoewel de prij…

Sloten en sluitingen voor tassenSloten en sluitingen voor tassenVoor het afsluitbaar maken van een tas, heb je verschillende mogelijkheden. Welke sluiting je kiest als je een tas maakt…
De vijf voordelen van naailesDe vijf voordelen van naailesTegenwoordig is het weer hip om achter de naaimachine te zitten en zelf kleding of accessoires te kunnen maken. Je kunt…
Artisan (9 artikelen)
Laatste update: 08-11-2013
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.