Heb ik aanleg voor tassen maken?

Heb ik aanleg voor tassen maken? Je eigen tas maken geeft veel voldoening. Tassen maken kan op allerlei niveaus. Voor een professionele, goed afgewerkte tas, moet je beschikken over veel technieken en vaardigheden, maar een amateur kan ook een tas maken. Er zijn verschillende cursussen om het te leren en er is in Nederland ook een beroepsopleiding. Bijna alles is aan te leren, maar niet iedereen heeft er evenveel aanleg voor. Er zijn een paar eigenschappen die je bijzonder van pas komen bij het maken van tassen. Een ambachtelijk tassen-maker bezit onder meer de onderstaande eigenschappen.

Ruimtelijk inzicht

Een tas is driedimensionaal en heeft een lengte, een hoogte en een diepte. Bij het ontwerpen van je tas is het handig als je ruimtelijk inzicht hebt. Je kan je dan goed een voorstelling maken van de vorm die je de tas wilt geven, hoe groot de tas straks moet worden, waar de hengsels het mooist aan de tas worden vastgemaakt en waar de binnenvakjes op de handigste plaats zitten. Ook bij het in elkaar stikken van de tas is ruimtelijk inzicht handig. Je ziet dan veel sneller hoe de verschillende onderdelen zich ten opzichte van elkaar verhouden. Dat geeft veel minder kans op fouten als je bezig bent alles in elkaar te zetten.

Technische aanleg

Heb je twee linkerhanden, dan is tassen maken waarschijnlijk niet jouw vak...Tassen maken is echt iets voor mensen die goed met hun handen kunnen werken, want er komen heel veel verschillende technieken bij kijken: tekenen, meten, vouwen, snijden, lijmen, stikken, stansen, schalmen (= een stukje leer dunner maken met een snijmachine), perforeren, hameren, schroeven, verven, etc.
Je werkt met een veel soorten gereedschappen en het goed gebruik daarvan vergt soms behoorlijk wat handigheid en technisch inzicht. Ook voor het instellen en het gebruik van alle verschillende machines, zoals naai- en schalmmachines, is technisch inzicht echt een pré.

Creatieve aanleg

Voor het ontwerpen en maken van een tas is natuurlijk creativiteit nodig. Als je gevoel hebt voor design, voor verhoudingen en als je leuke oplossingen kan bedenken voor het combineren van vorm en functie, dan kan je die eigenschappen heel goed gebruiken bij het ontwerpen van tassen. Creatieve aanleg helpt je ook bij het vinden van nieuwe oplossingen om ideeën te realiseren, het kiezen en gebruiken van kleuren en materialen en het combineren van fournituren.

Oog voor detail

Het materiaal en de vorm bepalen in belangrijke mate de uitstraling van een tas, maar net zo belangrijk zijn de details en de afwerking. Een ontwerp kan staan of vallen met de afwerking. Scheve naden, losse draadjes, steken die niet over al even groot zijn, een gesp die er net scheef op is geslagen, het doet allemaal afbreuk aan het uiteindelijk resultaat. Houd je juist van de details van het handwerk en ben je tot op de millimeter precies, dan zal je veel plezier beleven aan het maken van een tas.

Netjes en geconcentreerd

Als je een mooie tas wilt maken, dan is het belangrijk om netjes te werken. Lijmen doe je op een aparte lijmtafel, anders zit er straks lijm op plekken waar geen lijm hoort te zitten. Leer snijden doe je op een speciale snijplank en geconcentreerd, zodat je geen duur materiaal verknoeid of je zelf in je vingers snijdt. Fournituren en materialen om mee te werken, berg je ordelijk op zodat je het kan vinden als je iets nodig hebt, zonder dat het vies of kapot is omdat het niet zorgvuldig is behandeld. Ook voor de gereedschappen en machines zorg je goed. Je maakt ze schoon na gebruik, anders loopt de volgende keer alles vast. Het lijkt overdreven, maar elke ambachtsman- en vrouw zal beamen dat netjes en zorgvuldig werken een must is om echt iets moois te maken.

Waar kan ik kennis maken met het vak?

De laatste jaren zijn cursussen tassen maken sterk in opkomst. Wil je weten of je er aanleg voor hebt, dan is het leuk om zo'n cursus tassen maken te volgen. Je doorloopt dan alle stappen van het proces en je maakt kennis met de gereedschappen en machines. Dergelijke cursussen worden door heel Nederland gegeven en je kan ze online vinden. Voor meer informatie over de beroepsopleiding kan je de website bekijken van Sint Lucas (vakschool in Eindhoven).

Lees verder

© 2012 - 2025 Artisan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Herfst tassentrendsHerfst tassentrendsDe zomer is plezierig: zon, zee, lekkere cocktails en een mooie bruine huid. Maar de zomer is ook casual en comfortabel…
Het kiezen van de juiste schooltasHet kiezen van de juiste schooltasU kent het wel, uw zoon of dochter gaat naar de middelbare school en moet daarvoor een grote schooltas hebben om alle bo…
Fournituren voor tassenFournituren voor tassenFournituren zijn de metalen of plastic onderdelen aan een tas, zoals het slot, een gesp, sierdrukkers en andere versieri…
Schouder- en handtassenSchouder- en handtassenVoor veel vrouwen geldt, hoe groter de tas hoe meer rotzooi er mee gaat en we krijgen de tas iedere keer weer vol. Wat v…

Sloten en sluitingen voor tassenSloten en sluitingen voor tassenVoor het afsluitbaar maken van een tas, heb je verschillende mogelijkheden. Welke sluiting je kiest als je een tas maakt…
Leer voor tassenLeer voor tassenHet aanbod in leer is groot en het kiezen van het juiste leer voor een tas, is een kunst apart. Elk soort leer, zelfs el…
Artisan (9 artikelen)
Laatste update: 07-04-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.