De vijf voordelen van naailes

De vijf voordelen van naailes Tegenwoordig is het weer hip om achter de naaimachine te zitten en zelf kleding of accessoires te kunnen maken. Je kunt natuurlijk zelf gaan proberen om wat dingen te maken met behulp van YouTube, maar naailes nemen is een betere keus. Naailes kun je flexibel thuis volgen via een landelijke cursusaanbieder, maar ook bij een modevakschool bij jou in de buurt. Wat zijn de vijf voordelen van naailes? De vijf voordelen van het volgen van naailes zijn:
  1. Je leert de werking van de naaimachine
  2. Je leert de basis steken met de hand
  3. Je leert zelf kleding maken
  4. Je leert aanpassingen doen aan bestaande kleding
  5. Je bespaart geld

De werking van een naaimachine

Tijdens een naailes leer je te werken met een naaimachine. Je leert hoe je een naaimachine moet inrijgen, hoe je de steeklengte en draadspanning moet instellen en wat het effect van een andere voetdruk is. Verder leer je natuurlijk hoe je moet stikken, zigzaggen en knoopsgaten kunt maken met een naaimachine. Dit alles is niet alleen van belang bij het naaien van kleding, maar ook wanneer je bijvoorbeeld stoffen schilderijtjes voor de kinderkamer wilt maken.

Vaak kunnen de cursusleidsters je ook goed uitleggen waar je op moet letten bij de aanschaf van een naaimachine. Zo kan een goedkope naaimachine aantrekkelijk lijken om aan te schaffen, maar als je dan weet dat de motor van deze machines minder sterk zijn dan die van wat duurdere naaimachines, spaar je wellicht liever door. Je wilt natuurlijk niet dat de machine al vastloopt wanneer je twee lagen spijkerstof moet naaien.

De basis handsteken

Wanneer je start met naailes, start je niet altijd meteen met het maken met een kledingstuk. Dit vind je wellicht de eerste les jammer, maar wanneer je eerst de basis handsteken voor het naaien kent, heb je hier jarenlang profijt van. Bij het maken van een kledingstuk werk je vaak niet alleen machinaal, maar heb je ook onderdelen die je even met de hand moet doen. Voor meer informatie over de basis handsteken, kun je het artikel Zelf kleding naaien: de basisteken met de hand lezen.

Zelf kleding leren maken

Wanneer je naailes gaat volgen, leer je om vanaf een patroon een kledingstuk te maken. Je start met het uitraderen van een patroon. Vervolgens leg je dit patroon op de stof en knip je de onderdelen van het kledingstuk uit. Dit leer je vervolgens in elkaar zetten.

Het voordeel van zelf kleding maken is dat je echt een uniek kledingstuk draagt. Daarnaast kan het ook een manier zijn om geld te besparen. Dit laatste is echter afhankelijk van de prijs van de stof. Echter, vaak geldt wel dat duurdere stoffen van betere kwaliteit zijn. De kosten verdien je dan weer terug door de levensduur van het kledingstuk. Echter, voor kinderen kun je prima kiezen voor wat goedkopere stoffen. Deze kledingstukken gaan namelijk vaak maar een seizoen mee.

Aanpassingen doen aan bestaande kledingstukken

Tijdens naailes leer je hoe je knopen aan moet zetten, ritsen erin moet zetten en onder andere hoe je een zoom in een broek moet naaien. Deze vaardigheden kun je ook goed gebruiken bij bestaande kledingstukken. Is er een knoop van een blouse? Jij kunt deze weer aanzetten. Is de rits kapot? Jij kunt er een nieuwe rits inzetten. Is die nieuwe broek te lang? Jij kunt de kosten voor het vermaken in je zak steken en de broek zelf korter maken. Je zult merken dat je hierdoor kleding minder snel weggooit of het niet meer wegbrengt om te laten maken.

Geld besparen

Hoewel naailes ook geld kost, kun je er juist geld mee besparen. Door zelf kleding te maken en te repareren, bespaar je flink wat kosten. Je kleding gooi je minder snel weg. Je kunt zelfs van een oude, niet kapotte, spijkerbroek een kleinere maken voor je kind.

Waar kun je naailes volgen?

Er zijn landelijke cursusaanbieders die naailessen aanbieden, maar beter is het om de fijne kneepjes te leren op een modevakschool of bij iemand die een coupeuseopleiding heeft gevolgd. Op deze manier heb je persoonlijke begeleiding, in groepjes, waardoor je veel sneller leert. Daarnaast is het fijn als iemand het voor kan doen. Via internet kun je cursusaanbieders bij jou in de buurt vinden. Ook kun je cursussen van 10-14 lessen volgen via de Knipmode, een magazine voor het zelf maken van kleding.
© 2012 - 2024 Cato, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Benodigdheden en materialen om te naaienBenodigdheden en materialen om te naaienStel, je wilt beginnen met naaien, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen. Wat zijn de benodigdheden om te naaien?…
De ENSAID ModevakschoolAltijd al graag zelf kleding willen maken? Bij de ENSAID Modevakscholen worden door deskundige leraressen verschillende…
Zelf kleding naaien: de basissteken met de handZelf kleding naaien: de basissteken met de handJe wilt graag zelf kleding gaan naaien? Voordat je daadwerkelijk aan het naaien van een kledingstuk begint, is het handi…
Wat is een overlockmachine?Wat is een overlockmachine?Beginnende naaisters hebben vaak voldoende aan een naaimachine. Na enige tijd kom je op het punt waarop je denkt: hoe ka…

Basismodellen voor tassenBasismodellen voor tassenEr zijn veel soorten tassen en elk jaar komen er weer nieuwe modellen op de markt. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar…
Zelf kleding naaien: hoe rader ik een patroon uit?Zelf kleding naaien: hoe rader ik een patroon uit?Om zelf een kledingstuk in elkaar te naaien kun je een patroon gebruiken. Patronen voor het naaien van kleding kun je lo…
Bronnen en referenties
Cato (83 artikelen)
Laatste update: 08-01-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.