Sloten en sluitingen voor tassen

Sloten en sluitingen voor tassen Voor het afsluitbaar maken van een tas, heb je verschillende mogelijkheden. Welke sluiting je kiest als je een tas maakt, bepaal je al tijdens het ontwerpen van de tas. De sluiting is namelijk een wezenlijk onderdeel van je tas en elke sluiting stelt specifieke eisen aan het ontwerp en het patroon.

Magneetslot

Een veel gebruikt, elegant slot voor damestassen, waarbij een magneet voor de kracht zorgt om de tas dicht te houden. Een magneetslot is als de tas gesloten is niet zichtbaar. Het slot bevestig je aan de tas door twee smalle streepjes in het leer te snijden. Aan de achterkant van het slot zitten twee palletjes en die duw je door de uitgesneden streepjes heen. Daarna plaats je aan de achterkant van het pand de meegeleverde metalen versteviging over de palletjes en vouw je ze toe.
Tip: Op de plaats waar je het slot bevestigd, verstevig je de achterkant van het leer - voordat je begint- met een extra stukje leer of stof. De palletjes gaan dan door twee lagen leer. Dat voorkomt uitscheuren als het slot gebruikt wordt.

Rits

Ritsen voor tassen kan je per meter kopen. Je knipt de rits op maat, schuift er de 'ritspuller' aan en smelt de rits aan de onderkant dicht met een aansteker. Om een rits makkelijk open en dicht te kunnen doen, is een lange ritspuller het beste. Je kan zelf een ritspuller langer maken met een leren trekkwastje of een trekker van metaal. Ook aan de tas zelf bevestig je een metalen ringetje of een stukje extra leer, zodat je de rits tijdens het dichtmaken goed recht kan trekken. Vergeet deze onderdelen niet als je de tas ontwerpt en de patronen maakt.
Tip: Een rits zet je mooi strak in als je de rits met dubbelzijdig plakband vastzet, voordat je gaat stikken.

Etageslot of aktetasslot

Een mechanisch slot met een zakelijke uitstraling, dat je kan vastklikken op verschillende standen (etages). Erg handig voor tassen die soms heel vol zijn en dan weer minder vol. Denk aan een dossiertas of een ouderwetse schooltas. Dit type slot wordt vaak met kleine schroefjes vastgezet in het leer. De schroefjes worden bijgeleverd en zijn met standaard schroevendraaiers vast te draaien.
Tip: De twee onderdelen van het slot moeten precies op elkaar vallen als de tas af is, anders werkt het slot niet. Leg tijdens het patroon tekenen de twee patroon delen waar het slot aan vast wordt gemaakt precies op elkaar en prik een gaatje op de plaats waar het slot moet komen.

Beursbeugel

Een beugel voor bovenaan de tas, die met een knip te sluiten is. Denk aan de ouderwetse portemonnee. Je hebt kant en klare beugels met knipslot, maar je kan ook een beugel uit losse onderdelen opbouwen: twee metalen beugels die je zelf in model buigt, met leer beplakt en een los mechanisch slot dat je op de beugels monteert.
Tip: Voor het mooi bevestigen van een kant en klaar beugelslot, kan je het best een beugeltang gebruiken. Een speciale tang waarmee je de beugel mooi om de stof of het leer vast knijpt.

Drukker

Eenvoudige sluiting met twee onderdelen die je op elkaar drukt op dicht te krijgen en uit elkaar trekt om open te maken. Drukkers worden op de tas genaaid of geslagen.
Tip: Gebruik drukkers alleen op platte tassen, omdat je anders onvoldoende tegenkracht ondervindt bij het dichtdrukken.

Draaislot

Elegant vormgegeven metalen sloten die open en dicht gaan door een deel van het slot te draaien. Bevestiging is hetzelfde als een magneetslot.

Gesp

Gespen als sluiting worden veel gebruikt voor het afsluiten van voorvakjes van damestassen en voor het afsluiten van de klep van een messengerbag. Gespen heb je in verschillende soorten, zoals een ceintuurgesp (gebogen metaal of plastic met een steekpen), een insteekgesp (twee metalen of plastic onderdelen die in elkaar geklikt worden) of een klemgesp (gesp met een rand van tandjes die zich in de riem vasthaken).

Trekkoord

Een tas kan afgesloten worden met een koordje of touw. Het koord wordt door zeilringen heen getrokken die in de bovenkant van de tas zijn geslagen. Je kan ook een 'tunneltje' maken om het koord door heen te halen, zoals je vaak in joggingbroeken ziet. Het koord kan nadat het is aangetrokken worden dichtgemaakt met een stik of knoop, of met een schuivertje van stof of leer, dat je zelf maakt.

Klittenband

Een goedkope manier om een tas van een sluiting te voorzien. Klittenband is snel in het gebruik en geeft de tas een informeel karakter. Het wordt op de tas gestikt en is verkrijgbaar in veel kleuren en diktes bij de stoffenwinkel.

Lees verder

© 2012 - 2024 Artisan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het kiezen van de juiste schooltasHet kiezen van de juiste schooltasU kent het wel, uw zoon of dochter gaat naar de middelbare school en moet daarvoor een grote schooltas hebben om alle bo…
Herfst tassentrendsHerfst tassentrendsDe zomer is plezierig: zon, zee, lekkere cocktails en een mooie bruine huid. Maar de zomer is ook casual en comfortabel…
Heb ik aanleg voor tassen maken?Heb ik aanleg voor tassen maken?Je eigen tas maken geeft veel voldoening. Tassen maken kan op allerlei niveaus. Voor een professionele, goed afgewerkte…
De kosten om een tas te produceren in ChinaDe kosten om een tas te produceren in ChinaEen hele tas laten maken in China is soms voordeliger dan een rits kopen bij een Nederlandse stoffenzaak. Hoewel de prij…

Hoe maak je een strokenrok voor meisjes?Hoe maak je een strokenrok voor meisjes?Kleine meisjes in zwierende strokenrokjes: schattig om te zien. Bijna elk meisje heeft wel een strokenrokje die bestaat…
Leer bewerken voor tassenLeer bewerken voor tassenAls je een tas maakt van leer, komen daar bijzondere ambachtelijke technieken bij kijken. Hoe mooier je het leer tijdens…
Artisan (9 artikelen)
Laatste update: 14-04-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.