Zelf kleding naaien: hoe rader ik een patroon uit?

Zelf kleding naaien: hoe rader ik een patroon uit? Om zelf een kledingstuk in elkaar te naaien kun je een patroon gebruiken. Patronen voor het naaien van kleding kun je los kopen of vinden in een magazine als KnipMode, Knippie, Ottobre, Burda en dergelijke. Wanneer je eenmaal een patroon uitgezocht hebt, is het de bedoeling dit patroon uit te raderen, zodat je de stof op maat kan knippen. Hoe rader je een patroon uit en wat is daarna de volgende stap? Een patroon uitraderen is een basisvaardigheid die je nodig hebt voor het zelf maken van (kinder)kleding of bijvoorbeeld knuffels. Zonder patroon kan een beginnende naaister moeilijk een passend kledingstuk in elkaar naaien.

Het kiezen van het patroon

Patronen voor het zelf maken van kleding kun je los bestellen via internet of vinden in een magazine. Het voordeel van een magazine is dat er meerdere patronen in staan en tevens vaak nog leuke tips en accessoires voor de laatste mode.

Bekende magazines voor het zelf maken van kleding zijn bijvoorbeeld:
  • KnipMode
  • Burda
  • Ottobre
  • Knippie (kinderen)
  • Burda Kids (kinderen)
  • Ottobre kids (kinderen)

Het bepalen van de juiste maat

De patronen vallen vaak wat ruimer dan confectiekleding. Het is daarom belangrijk vooraf de maten op te nemen van de persoon voor wie je de kleding maakt. In de magazines staat aangegeven welke maten je moet opnemen, zoals bovenwijdte, taillewijdte, heupwijdte, lengte binnenbeen e.d..

Tip: Let bij het meten van de heupmaat op dat de centimeter over het dikste gedeelte van de billen gaat!

Uitraderen van het patroon

Het uitraderen van een patroon is niets anders dan het patroon overtrekken op overtrekpapier. Dit papier is o.a. verkrijgbaar bij de hobbywinkel. Er is blanco overtrekpapier verkrijgbaar en papier met ruitjes. Het voordeel van een ruitpatroon op je papier is dat je rechte stukken makkelijk kunt tekenen en in de gaten kunt houden of je patroon nog recht ligt. Verder staat er weleens een toevoeging bij een patroon dat je een strook van 20 bij 30 cm moet tekenen. Dit is met ruitjespapier heel simpel te doen, aangezien een ruit gelijk staat aan 1 cm.

Hoe rader je een patroon uit?

Je hebt bepaald welk kledingstuk je wilt maken en in welke maat je deze wilt hebben. Op een patroonblad staan een heleboel lijnen die in eerste instantie wellicht onoverzichtelijk lijken. Toch zit er een systeem in. In een magazine staat bij de werkbeschrijving van het kledingstuk genoemd op welk patroonblad je het patroon kunt vinden en welke kleur lijnen je moet volgen.

De juiste lijn zoeken

Je zoekt de kleur lijnen op het patroonblad op. Per kleur zijn er meerdere stukken van een kledingstuk op een patroonblad getekend. Zo heb je bijvoorbeeld een voor- en achterpand, mouwen en/of een kraag.

Elk onderdeel is getekend in meerdere maten. Per maat heb je een ander soort omlijning van het patroon. Zo is maat 36 bijvoorbeeld getekend met een stippelrandje en maat 38 met kleine streepjes. Maat 40 heeft dan weer streepjes met een stipje ertussen, enzovoort. Welke omlijning bij welke maat hoort, staat altijd bij een van de kanten van het patroon.

De lijnen overtrekken op patroonpapier

Trek nu de juiste lijn met stift over. Dit is met name voor beginners een goede tip. Zo zie je met overtrekken beter welke lijn je moet volgen. Vergeet ook alle lijnen binnen het patroon niet! Zo is er vaak een recht-van-draad lijn die aangeeft in welke richting de stof moet liggen. Ook plooitjes en de plaatsen waar een zak moet komen moeten overgetrokken worden.

Na het tekenen van de lijnen leg je het patroonpapier over het patroonblad en trek je de lijnen over.
Tip: leg het patroonpapier op punten vast, zodat het niet verschuift bij het overtrekken.

Knippen van de stof

Je knipt alle patroondelen uit en legt ze op de stof. Let hierbij op de richting waarin je de stof legt. Dit moet kloppen met het patroon.

Nu knip je op 1,5 centimeter afstand van het patroon de stof uit. Je hebt nu een groter patroondeel dan je hebt getekend, maar deze afstand heb je nodig om de patroondelen aan elkaar te naaien.

Sommige onderdelen zul je met de hand moeten rijgen of doorhalen. Kennis over de basissteken met de hand is dan onontbeerlijk.
© 2012 - 2024 Cato, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Patroontekenen, wat houdt dit in?Patroontekenen, wat houdt dit in?Bent u graag bezig met het maken of vermaken van kleding, dan is het handig als u kunt patroontekenen. Wat houd patroont…
De vijf voordelen van naailesDe vijf voordelen van naailesTegenwoordig is het weer hip om achter de naaimachine te zitten en zelf kleding of accessoires te kunnen maken. Je kunt…
Naaipatronen om zelf kleding te maken: waar vind je ze?Naaipatronen om zelf kleding te maken: waar vind je ze?Naaipatronen zijn een uitstekend hulpmiddel om je eigen kleding mee te maken. Of je nou beginner of meer ervaren bent, j…
Benodigdheden en materialen om te naaienBenodigdheden en materialen om te naaienStel, je wilt beginnen met naaien, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen. Wat zijn de benodigdheden om te naaien?…

Basismodellen voor tassenBasismodellen voor tassenEr zijn veel soorten tassen en elk jaar komen er weer nieuwe modellen op de markt. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar…
Hoe ongezond is roken, stoppen met rokenIn Nederland rookt ongeveer 30% van de mensen, van 15 jaar en ouder. Er worden per jaar veel stop pogingen gedaan, zo ro…
Bronnen en referenties
Cato (83 artikelen)
Laatste update: 08-02-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.