Patroontekenen, wat houdt dit in?

Patroontekenen, wat houdt dit in? Bent u graag bezig met het maken of vermaken van kleding, dan is het handig als u kunt patroontekenen. Wat houd patroontekenen precies in en wanneer gebruikt u het. Met patroontekenen kunt u zelf uw kleding ontwerpen en deze daarna maken. Patroontekenen kunt u volgen door middel van cursussen, thuis of op locatie. In de meeste gevallen is het ook mogelijk om via naailes patroontekenen te volgen.

Patroontekenen

Wat kunt u bereiken met patroontekenen.
  • Regels: bij het patroontekenen gaat het erom dat u de regels van het tekenen goed toepast.
  • Maten: met patroontekenen kun u nauwkeurig maten opnemen, zodat de kleding perfect aansluit op het model.
  • Berekenen: als de maten goed zijn opgenomen van het model kunt u deze berekenen en daar een correcte tekening van maken.
  • Technische vaardigheden: met het patroontekenen leert u voldoende technische vaardigheden om een mooi ontwerp te maken.
  • Inzicht: bij het patroontekenen gaat het ook om inzicht in het patroon, met voldoende inzicht ziet u vanzelf waar u bijvoorbeeld een zak kunt plaatsen.

Uniek patroon

Bij patroontekenen bent u verzekerd van een uniek kledingstuk. Hoe meer u de basis van het patroontekenen in de vingers heeft des te meer ideeën en mogelijkheden er zijn om te variëren met de kleding. U kunt uw eigen fantasie gebruiken in de patronen.

Benodigdheden

Bij het patroontekenen heeft u de volgende materialen nodig:
  • patroonpapier
  • liniaal
  • lotlood
  • gum
  • schrift (A-4 formaat)

Stof

Voordat u het patroon gaat tekenen dient u rekening te houden met de stof. Er zijn verschillende soorten stoffen te verkrijgen en niet ieder patroon is geschikt voor iedere stof. Tegelijkertijd dient u ook naar het patroon in de stof te kijken. Bij een ribstof dient u rekening te houden met de vleug enzovoort. Het patroontekenen is nu afgerond. Nu kunt u het patroon op de stof leggen en uitknippen.
© 2008 - 2020 Nannie78, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zelf kleding ontwerpen en makenZelf kleding ontwerpen en makenMet patronen bezig zijn en daarna met lappen stof om daar een kledingstuk van te maken is vooral een bezigheid van vrouw…
Zelf kleding naaien: hoe rader ik een patroon uit?Zelf kleding naaien: hoe rader ik een patroon uit?Om zelf een kledingstuk in elkaar te naaien kun je een patroon gebruiken. Patronen voor het naaien van kleding kun je lo…
Je eigen kleding ontwerpenJe eigen kleding ontwerpenWil jij ook je eigen kleding ontwerpen en dragen? Of misschien zelfs wel verkopen en een succesvol een eigen kledingmerk…
Kinderkleding: het merk JottumKinderkleding: het merk JottumJottum is een relatief nieuw kledingmerk dat erg populair is. In Nederland is het één van de meest populaire merken. De…

Juwelen maken met ongewone materialen en recyclageVroeger maakten mensen juwelen met wat voorhanden was, maar nu kopen we onze juwelen kant-en-klaar in de winkel. Deze ju…

Reageer op het artikel "Patroontekenen, wat houdt dit in?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Nannie78
Gepubliceerd: 09-04-2008
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Schrijf mee!