Hoe ongezond is roken, stoppen met roken

In Nederland rookt ongeveer 30% van de mensen, van 15 jaar en ouder. Er worden per jaar veel stop pogingen gedaan, zo rond de 1 miljoen. Helaas houdt slechts 5% het vol om écht niet meer te roken, en dus succesvol zijn gestopt. Deze mensen moeten beschikken over een sterk doorzettingsvermogen, en ze moeten er helemaal achter staan om daadwerkelijk te stoppen met roken.

Stoppen met roken, waarom zou je?

Veel mensen stoppen met roken omdat het financieel voor hun te duur wordt, maar de meeste mensen stoppen ermee voor de gezondheid, omdat bijvoorbeeld hun gezondheid achteruit dreigt te gaan. Roken is namelijk heel ongezond.

Rokers hebben ongeveer 3 keer zo veel kans op een hartziekte zoals een hartinfarct, dan een niet-roker van dezelfde leeftijd. Ook hebben rokers veel meer kans op longkanker. Meer dan drie kwart van de gevallen met longkanker, is veroorzaakt door het vele roken. Hoe meer sigaretten iemand rookt, hoe meer de kans op longkanker ontstaat.

Wat zit er allemaal in één sigaret?

  • Nicotine, de rook die je inhaleert komt in je longen terecht. De nicotine komt via je longen in het bloed. Hierdoor gaat het hart sneller pompen en sneller slaan. Dit is niet goed, want hierdoor moet het hart harder werken dan wat eigenlijk nodig is. Ook vernauwd nicotine de bloedvaten.
  • Koolmonoxide, dit is een giftig gas dat ook in de uitlaatgassen van een auto zit. In het bloed van rokers wordt een deel van het zuurstof vervangen door het giftige koolmonoxide. Hierdoor wordt het bloed minder gezond, en de aders die het bloed door ons lichaam vervoeren kunnen verstopt raken.
  • Teer, dit is kleverig zwart spul dat vaak ook wordt gebruikt op wegen. De teer in sigarettenrook zie je niet, maar als je het inademt blijven er kleine zwarte deeltjes achter op je longen. Ze blijven als het ware plakken op je longen, omdat teer plakkerig is.

Waarom is roken zo verslavend?

Nicotine lijkt veel op een stof die ons lichaam zelf ook maakt. Op verschillende plekken in ons lichaam hebben we een stofje dat via het zenuwstelsel van alles regelt in ons lichaam. Het regelt vaak zelfs hoe we ons voelen. Of we vrolijk zijn of juist minder vrolijk.
Als je begint met roken, dan wint de nicotine van dit stofje, en de nicotine neemt langzaamaan het werk van dit stofje over. De nicotine is ongeveer na een half uur uitgewerkt, de roker verlangt na een half uur dan ook weer sterk naar een sigaret. Je bent dan verslaafd, omdat je het gevoel hebt dat je móet roken om je beter of lekkerder te voelen.

Stoppen met roken.

Als je wilt stoppen met roken, moet je sterk in je schoenen staan en het ook écht willen. Alleen dan kun je stoppen met roken. Veel mensen nemen het besluit om eerst een tijdje minder te gaan roken, en dan een datum te prikken voor de datum dat ze daadwerkelijk gaan stoppen. Dit is een goede methode, zo bouw je het langzaam een beetje af. Veel mensen proberen ook een hulpmiddel tegen het stoppen met roken, dit zijn nicotinevervangers, die verminderen de zin om te roken.
  • Tabletten. In nicotine zuigtabletten zit nicotine, die je binnenkrijgt via het mondslijmvlies. In het begin zul je wat meer tabletjes nodig hebben dan als je al een tijdje bezig bent om te stoppen. Je neemt als het ware elke keer een tabletje in als je zin hebt in een sigaret.
  • Pleisters. De pleister heb je de gehele dag op je lichaam zitten. Je krijgt dan gedurende de dag een gelijkmatige hoeveelheid nicotine binnen. Ze hebben deze pleisters in verschillende sterktes, zodat je het kunt afbouwen. In het begin zul je pleisters nodig hebben met een wat meerdere sterkte.

De eerste paar weken met het stoppen met roken zijn waarschijnlijk het moeilijkst, en het duurt normaal gesproken 8 tot 12 weken voordat je gewend raakt aan je nieuwe levensstijl. Veel mensen hebben de eerste weken daarom ook last van ontwenningsverschijnselen. Meestal gaat dit gepaard met hoofdpijn, angst, misselijkheid en een sterk verlangen naar tabak. Er zijn mensen die het stoppen met roken hierdoor niet volhouden. Dit is jammer, als je doorzet zul je merken dat het je steeds beter af zal gaan. Mensen die stoppen met roken moeten daarom ook echt over een sterk doorzettingsvermogen beschikken en er helemaal achter staan om te stoppen met roken!
© 2012 - 2024 Stacey, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Roken, zwangerschap en psychotische stoornissen bij kinderenEr zijn reden genoeg waarom vrouwen niet moeten roken tijdens de zwangerschap. Uit onderzoek blijkt dat kinderen waarvan…
Hoe stoppen met roken? De methode van het afbouwenHoe stoppen met roken? De methode van het afbouwenEen succesvolle methode om te stoppen met roken hoeft niet altijd samen te gaan met nicotinepleisters of andere substitu…
Verslaafd aan sigarettenVerslaafd aan sigarettenSigarettenverslaving is een vorm van drugsverslaving. In sigaretten zit immers nicotine. Nicotine is een soort drugs. Ve…
Extra stimulans om te stoppen met rokenEr zijn twee momenten waarop er meer mensen proberen om te stoppen met roken, namelijk per één januari en vanaf het mome…

Zelf kleding naaien: hoe rader ik een patroon uit?Zelf kleding naaien: hoe rader ik een patroon uit?Om zelf een kledingstuk in elkaar te naaien kun je een patroon gebruiken. Patronen voor het naaien van kleding kun je lo…
Eve Duncan door Iris JohansenEve Duncan door Iris JohansenEve Duncan is een karakter verzonnen door de Amerikaanse schrijfster Iris Johansen. Deze schrijfster heeft een hele seri…
Bronnen en referenties
  • http://waaromrokenmensen.net/
  • http://stoppenmetrokenisgeen.punt.nl/?id=391811&r=1
Stacey (42 artikelen)
Gepubliceerd: 15-03-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.