Knutselen met peuters: plakken
In eerste instantie zal een jonge peuter vooral belangstelling hebben voor het plaksel. Pas als ze wat gewend zijn aan de lijm komt er belangstelling voor het echte plakken. Toch zullen peuters ruim gebruik blijven maken van de lijm, van een bijna kleuter kun je pas verwachten dat hij of zij alleen dat wat echt gelijmd moet worden insmeert. Zorg dus voor ruim voldoende krantenpapier als ondergrond. Hoewel de knutsels simpel zijn, is begeleiding nodig!
Lichtpot
Benodigdheden:
- Een glazen pot
- Allerlei kleuren vliegerpapier
- Lijm
- Waxinelichtjes
Het is handig wanneer je de peuter eerst een voorbeeld van een lichtpotje laat zien. Dan weten ze wat de bedoeling is en hoe mooi het kan worden. Geef ze dan verschillende kleuren vliegerpapier en laat ze die in reepjes scheuren. Laat ze de glazen pot insmeren met lijm en vervolgens de reepjes vliegerpapier erop plakken. Tot slot doe je het waxinelichtje in de pot.
Variatietip: Wanneer deze potten voor kerst maakt, is het leuk om een kerstlint om de hals van de pot te knopen en de potten te bestrooien met glitters.
Paraplu
Benodigdheden:
- Vel papier
- Lijm
- Schaar
- Watten
- Papieren cakevormpjes
- Blauwe glitter (je kunt de regen natuurlijk ook gewoon tekenen met potlood of viltstift)
- Chennilledraad (of satéprikkers of ongekookte spaghetti)
Om te beginnen mag het kindje het hele vel papier insmeren met lijm. Vervolgens strooit hij de blauwe glitter over het hele vel. Bovenin plakt hij de watten, de wolken. Knip de papieren cakevormpjes in tweeën en laat de peuter die opplakken. Tot slot moeten onder de paraplu’s de stokjes geplakt worden, bijvoorbeeld, het chennilledraad.
Hyacint
Benodigdheden:
- Keukenrol
- Groen papier
- Crêpepapier
- Lijm
Een vrolijk en lenteachtige knutsel, deze hyacint. Laat het kindje als eerste een hyacint zien. Dan weet hij wat hij gaat maken en dat geeft meer plezier. Laat de peuter de keukenrol insmeren met lijm en het in het groene papier rollen, dit wordt de steel van de hyacint. Dan scheurt hij of zij het crêpepapier in kleine stukje en maakt daar kleine propjes van. Die propjes plakt de peuter aan de bovenkant van de keukenrol. Maak de hyacint eventueel af met bladeren.
Zonnebloem
Benodigdheden:
- Papieren bordje
- Gele en bruine verf
- Zonnebloempitjes
- Schaar
- Lijm
- Penseel
Zo’n grote, mooie, felgekleurde zonnebloem maakt indruk op een peuter. Hij hoeft zo’n bloem maar één keer te zien om te weten waar je het over hebt. Heel eenvoudig kunnen we er eentje plakken. Nog leerzaam ook, met die zaadjes, als begeleider kun je ze uitleggen hoe uit zo’n zaadje een prachtige bloem groeit. Het kindje begint met het helemaal geel verven van het bordje. Wanneer het bordje droog is, tekent hij (of de begeleider) met bruine verf een cirkel in het midden van het bordje. De begeleider knipt de buitenkant van het bordje wat in. De peuter smeert binnen de bruine cirkel het bordje in met lijm en plakt vervolgens de zonnebloempitjes op het bordje. Je kunt het geheel afmaken door een steel aan de bloem te plakken (bijvoorbeeld met bruin papier of chennilledraad).
Variatietip:
Met papieren bordjes kunnen je alle kanten op. Heel eenvoudig maak je allerlei dieren zoals een leeuw.
Spiegel
Benodigdheden:
- Een vel papier
- Stukjes papier in verschillende kleuren
- Aluminiumfolie
- Lijm
- Schaar
Spiegels zijn enorm fascinerend voor baby’s en peuters. Hier maken we gebruik van bij ons volgende werkje. Knip voor de peuter de vorm van een handspiegel uit het vel papier en een rondje uit het aluminiumfolie. Laat het kindje stukjes papier in verschillende kleuren uit de andere bladeren scheuren of knippen. Laat ze de aluminiumfolie in het midden van de handspiegel en de verschillend gekleurde stukjes papier als versiering rond de aluminiumfolie plakken.