Activiteiten met uw baby

Activiteiten met uw baby Er zijn veel leuke activiteiten die ouders met hun baby kunnen doen. Veel mensen denken dat hun kind nog te klein is voor veel dingen maar er zijn veel activiteiten die u met uw baby kunt doen en wat de baby stimuleert in zijn ontwikkeling. Veel activiteiten worden al uitgevoerd zonder dat de ouders erbij na hoeven denken. Voorbeelden hiervan zijn: de fles geven, luier verschonen, in bad gaan, een boekje voorlezen en liedjes zingen. Het is erg leuk om tijdens deze activiteiten tegen uw baby te praten en dan te letten op de reactie van uw kind.

Spiegelspel

Zet uw baby in een wipper of leg uw kind op een speelkleed voor een spiegel. Het kind ziet zichzelf en gaat zichzelf herkennen. U zult merken dat uw kind naar zichzelf gaat lachen. U kunt achter uw kind gaan zitten zodat er een gezamelijke activiteit ontstaat.

Verven met uw baby

Als uw kind al kan zitten in een kinderstoel kunt u deze activiteit al uitvoeren. Zorg dat u verf heeft en papier. Trek uw baby een schortje of een oud shirt aan wat vies mag worden. Doe wat verf op het midden van het papier. (gebruik het liefst twee kleuren, meer mag ook). laat uw kind lekker met zijn/haar handjes in de verf spelen. Kinderen zijn gek op voelen (ook op proeven dus let er goed op dat ze het niet in hun mond steken). U zult merken dat uw kind erg bezig is met het voelen van de verf op de huid. Kinderen zijn gek op ontdekken en dit is dus een prima activiteit om bezig te zijn met het voelen. Tijdens deze activiteit ontstaat er vanzelf een mooi kunstwerk op het papier.

Het lichaam als kwast

Ook dit is een verfactiviteit maar nu op een andere manier. Zorg voor grote vellen papier en verf. Doe een paar grote klodders verf op het midden van het papier en kleed uw kind uit. Nu kan uw kind in zijn/haar luier spelen met de verf en er lekker doorheen kruipen. Dit is voor kinderen een echte beleving. Ze vinden het erg leuk en smeren hun hele lichaam in met de verf. Natuurlijk zijn er ook kinderen die niet vies willen worden, dan is dit misschien niet zo'n geschikte activiteit. Zorg er ook voor dat u uw kind na de activiteit meteen in bad kunt doen.

Materialen ontdekken

Zoals hier al eerder beschreven zijn kinderen gek op ontdekken. Ook deze activiteit is hierop gericht. leg een oude krant, een kartonnen doos, een stuk aluminium folie op de grond en laat uw kind hiermee spelen. Ga zelf ook op de grond zitten zodat u op kunt letten dat uw kind niks in zijn/haar mond stopt. Kinderen vinden kosteloze materialen vaak leuker dan speelgoed. Laat uw kind voelen, scheuren en proppen.

Muziek maken met uw baby

Voor deze activiteit heeft u een paar lege spa flesjes nodig. Vul er 1 met een klein laagje rijst. een met macaroni, een met dubbelgevouwen kroonkurken (of misschien heeft u zelf nog een idee). Draai de dop erop en deze kunt u eventueel vastlijmen met secondenlijm. Nu kunt u samen met uw kind muziek maken. Elk flesje heeft een ander geluid.

Alles laten zien en benoemen

Neem uw kind op de arm en loop rustig door de kamer (buiten kan natuurlijk ook). U benoemt alles wat u ziet. Baby's die al wat woordjes kunnen zeggen zullen woorden na gaan zeggen. Deze activiteit is goed voor de taalontwikkeling.

Kiekeboe!

Neem een laken of een speelkleed. Uw kind zit in de wipper of ligt op de gond. U verstopt zich onder het laken en zegt: 'waar is papa/mama nou?' dan trekt u het kleed van u af en roept Kiekeboe! Kinderen vinden dit erg leuk en zal daarom vaak herhaald worden.

Vertellen wat u gaat doen

Tijdens het aankleden, verschonen, in bad gaan praat u tegen uw kind en vertelt alles wat u gaan doen. Op deze manier maakt u van de dagelijkse rituelen ook een activiteit omdat u tegen het kind praat en ook dit is goed voor de taalontwikkeling.

Voelbord

Koop bij de bouwmarkt een plaat met gaatjes en tyrips. Op deze plaat bevestigt u met de tyrips allemaal soorten borstels of andere materialen met haren zoals: een tandenborstel, verschillende soorten kwasten, een bezem zonder steel etc. knip de tyrips af zodat er geen onnodig stukken plastic uitsteken. Bevestig de plaat aan de muur en uw kind heeft nu een eigen voelbord. U zult merken dat uw baby keer op keer naar het bord kruipt om te voelen aan de verschillende soorten borstels. U kunt ook met uw kind mee doen en vertellen wat u voel. 'Deze borstel is zacht, deze borstel is hard' etc. Dit kan natuurlijk ook met andere materialen.

Ballenspel

Zorg voor verschillende ballen. Bijvoorbeeld een tennisbal, een voetbal en u heeft vast nog andere ballen waar uw kind wel eens mee speelt. Zorg dat de rest van de ruimte is opgeruimt en dat er geen ander speelgoed ligt wat het kind kan afleiden. Leg uw baby op zijn/haar buik op de grond en ga zelf ook op de grond liggen/zitten. Nu rolt u de ballen naar uw kind en kijk wat er gebeurt. Als uw kind al kan kruipen zal hij/zij er misschien achteraan gaan. In andere gevallen komt er altijd wel een reactie vanuit het kind. Dit is een activiteit die kinderen altijd erg leuk vinden.

Lees verder

© 2011 - 2024 Nice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontwikkelen van zelfvertrouwen bij een kindEen kind ontwikkelt zelfvertrouwen door het ontdekken van de wereld. Dit doet het kind door spelen. Hierdoor leert hij m…
Het belang van spelen bij kinderenHet spelen van kinderen is niet iets wat toevallig gebeurt. Ook is het niet bedoeld als invulling van hun vrije tijd. He…
Waarom spelen kinderen?Kinderen en spelen, een combinatie die niet zonder elkaar kan. Niet alleen kinderen, maar ook jonge dieren spelen. Waaro…
Waarom wil mijn baby niet spelen?Waarom wil mijn baby niet spelen?Spelen is goed voor de ontwikkeling, maar soms wil een baby niet spelen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een…

Raindropchess: schaken met ruimte voor toevalRaindropchess: schaken met ruimte voor toevalSchaakstukken die als regendruppels op het bord terechtkomen. Op zelfgekozen velden, maar wel volgens de spelregels van…
Reactie

Carmelita, 18-03-2011
Ik heb op mijn KDV een kindje van 7 maanden die eenkennig is. Ik doe vaak met haar het kiekeboespel maar ik wil toch meer spelletjes met haar doen. Ik kom niet 1,2,3 op een ander. Wie o wie kan mij met tenminste 2-3 spelletjes helpen. Reactie infoteur, 19-03-2011
7 maanden is natuurlijk nog heel jong en daarom is bijna alles wat je met het kind doet een activiteit. De activiteit die hierboven beschreven staat met de spiegel is heel leuk en je kunt ook 2 kinderen tegenover elkaar zetten in de wipper. Dat vinden ze vaak heel erg leuk. Liedjes zingen met gebaren is bij jonge baby's ook altijd een succes. Ik denk dat je het heel simpel moet houden. Leg het kind bijvoorbeeld op de mat met wat speelgoed, en ga er zelf ook bij liggen of zitten. Zo speel je met het kind en heb je meteen een spel. Of geef het kind een bal en hij of zij zal ontdekken wanneer ze ertegen aan slaan de bal weg rolt. Als het kind eenkennig is tegen jouw probeer het kindje veel 1 op 1 aandacht te geven ook al is dat niet altijd mogelijk in een kdv.

Nice (48 artikelen)
Gepubliceerd: 03-03-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.