Welke olie wordt gebruikt voor zeep?

Olie voor zeep
Als basis voor de meeste zeepsoorten wordt olijfolie of zonnebloemolie gebruikt. Deze oliën zijn makkelijk en goedkoop verkrijgbaar. De eigenschappen van deze oliën zijn misschien te sober, door er een percentage exotische oliën aan toe te voegen krijgt de zeep een ander karakter. De ene olie heeft een schuimend karakter na verzeping, de ander zachte balsemeigenschappen. Die eigenschappen kunnen samenkomen in een zeep door de oliën te mengen en samen te verzepen. Sommige oliën versterken elkaars eigenschappen door samen in een zeep te zitten. Ook is het mogelijk om zeep te maken met een bepaald doel, tegen gevoelige of droge huid, tegen muggen of schimmels. De nadruk van deze zepen ligt dan niet op de reiniging. Welke olie heeft deze specifieke kwaliteiten en hoe maak ik er een goede zeep van? Door de basis oliën te combineren met die specifieke oliën vormt zich een goed stuk zeep. Hieronder worden een aantal exotische en basis oliën uitgeschreven met hun zeepkwaliteiten. Eveneens staat vermeld hoeveel procent ongeveer wordt toegepast in combinatie met de basisolie zodat er een goede zeep wordt gevormd.
Soorten olie en hun zeepkarakter
AbrikozenpitolieAbrikozenpitolie is een zachte olie die vergelijkbaar is met amandelolie. Het absorbeert goed in de huid en is een goede conditionering voor luxe zeep. Van deze olie wordt ook massageolie en badolie gemaakt.
Een hydraterende olie die zacht is en goed absorbeert in de huid. Als zeep produceert deze olie een laag, stabiel schuim. Deze olie maakt de zeep minder hard. Amandelolie is ook geschikt om lotions, massageolie en badolie te maken.
Avocadoolie is een zware, groene, rijke, vochtinbrengende olie. Een groot deel van deze olie verzeept niet waardoor de zeep flink overvet. Het wordt vaak gebruikt in zeeprecepten voor mensen met een gevoelige huid. Deze olie is rijk aan vitaminen A, D en E, waardoor de zeep lang houdbaar blijft.
Babassuolie wordt vervaardigd uit de pitten van de babassupalm. De vetzuur samenstelling is vergelijkbaar met palmpitolie en kokosolie. De olie is rijk aan laurinezuur en myristinezuur, die zorgen voor een mooi zacht schuim. De olie smelt rond lichaamstemperatuur, dus een goede zware olie die ook voor boter en balsems kan worden gebruikt.

Koolzaadolie is een goede olie om zeep van te maken, een deel van de olijfolie kan vervangen worden door koolzaadolie. Deze olie geeft een mooie, romige laag schuim en is vochtinbrengend.

Castorolie is een dikke, heldere olie. Deze olie verhoogt het schuimgehalte van de zeep enorm, zodat een dik romig schuim ontstaat. Castorolie heeft een hydraterende werking op de huid. Met deze olie is ook shampoo goed te bereiden door 10% tot 15% toe te passen naast de basisolie. Het zeepstuk wordt erg zacht. Castorolie heeft een unieke vetzuursamenstelling waardoor er veel schuim ontstaat.
Kokosolie is een van de primaire oliën om zeep te maken. Deze olie smelt bij lage temperaturen van rond de 35 graden. Het zorgt voor een zeer hard stuk wit zeep met veel schuim, 100% kokoszeep schuimt zelfs in zout water. Kokosolie maakt de huid droger, dat komt door de stevige reinigende werking. Overvet de zeep rond 6% tot 8%, dan zal de huid niet te droog worden.

Deze olie is goed te combineren met palmolie en olijfolie waardoor er veel romig schuim ontstaat. Zonnebloemolie alleen als zeep heeft deze kwaliteit niet. Er ontstaat een goede vochtinbrengende zeep. Afhankelijk van de kwaliteit van de olie is de zeep kort houdbaar door de vetzuursamenstelling. Door rozemarijnextract in de zeep te vermengen wordt de houdbaarheid van de zeep beter.
Neemolie wordt gewonnen uit de schors van de neemboom. Deze olie wordt in zeep gebruikt vanwege zijn antiseptische, anti-schimmel- en insectwerende eigenschappen. Het werkt blijkbaar erg goed tegen huidaandoeningen zoals voetschimmel. De geur van neemolie is erg sterk, een groene aardse notengeur.

Extra vergine en vergine olijfolie komt uit de eerste zachte persing van de olijven. De geraffineerde of Grade A olie is meestal de beste kwaliteit voor zeep, afkomstig van de tweede persing, en is licht geraffineerd, gefilterd. Met olijfolie wordt de beroemde "Castille zeep" en "Marseille zeep" gemaakt en moet ten minste voor 72% uit olijfolie bestaan. Zeep van olijfolie is zeer hydraterend. Mooie harde, witte stukken zeep zijn het resultaat. De meeste zeepmakers combineren olijfolie met andere oliën om het schuim te verbeteren.
Palmolie is samen met olijfolie en kokosolie een van de toppers die wordt gebruikt door zeepmakers. Een harde zeep met veel romig schuim. In combinatie met andere oliën zoals olijfolie, kokosolie en wonderolie is de zeep lang houdbaar.