Welke olie wordt gebruikt voor zeep?
Zoveel verschillende soorten olie als soorten zeep. Door oliesoorten te mengen veranderen de zeepeigenschappen. Welke soort zeep ontstaat er als olijfolie, kokosolie en castorolie in een zeep worden verwerkt? Zijn er exotische oliën die gebruikt kunnen worden in zeep? Elke olie heeft zijn eigen kwaliteit na verzeping.
Olie voor zeep
Als basis voor de meeste zeepsoorten wordt olijfolie of zonnebloemolie gebruikt. Deze oliën zijn makkelijk en goedkoop verkrijgbaar. De eigenschappen van deze oliën zijn misschien te sober, door er een percentage exotische oliën aan toe te voegen krijgt de zeep een ander karakter. De ene olie heeft een schuimend karakter na verzeping, de ander zachte balsemeigenschappen. Die eigenschappen kunnen samenkomen in een zeep door de oliën te mengen en samen te verzepen. Sommige oliën versterken elkaars eigenschappen door samen in een zeep te zitten. Ook is het mogelijk om zeep te maken met een bepaald doel, tegen gevoelige of droge huid, tegen muggen of schimmels. De nadruk van deze zepen ligt dan niet op de reiniging. Welke olie heeft deze specifieke kwaliteiten en hoe maak ik er een goede zeep van? Door de basis oliën te combineren met die specifieke oliën vormt zich een goed stuk zeep. Hieronder worden een aantal exotische en basis oliën uitgeschreven met hun zeepkwaliteiten. Eveneens staat vermeld hoeveel procent ongeveer wordt toegepast in combinatie met de basisolie zodat er een goede zeep wordt gevormd.
Bron: Andi Graf, Pixabay Soorten olie en hun zeepkarakter
Abrikozenpitolie
Abrikozenpitolie is een zachte olie die vergelijkbaar is met amandelolie. Het absorbeert goed in de huid en is een goede conditionering voor luxe zeep. Van deze olie wordt ook massageolie en badolie gemaakt.
- Toepassing 5% tot 10%
- Verzepingsfactor 130-145
Amandelolie
Een hydraterende olie die zacht is en goed absorbeert in de huid. Als zeep produceert deze olie een laag, stabiel schuim. Deze olie maakt de zeep minder hard. Amandelolie is ook geschikt om lotions, massageolie en badolie te maken.
- Toepassing 5% tot 10%
- Verzepingsfactor 190-200
Avocadoolie
Avocadoolie is een zware, groene, rijke, vochtinbrengende olie. Een groot deel van deze olie verzeept niet waardoor de zeep flink overvet. Het wordt vaak gebruikt in zeeprecepten voor mensen met een gevoelige huid. Deze olie is rijk aan vitaminen A, D en E, waardoor de zeep lang houdbaar blijft.
- Toepassing 5% tot 30%
- Verzepingsfactor 177-198
Babassuolie
Babassuolie wordt vervaardigd uit de pitten van de babassupalm. De vetzuur samenstelling is vergelijkbaar met palmpitolie en kokosolie. De olie is rijk aan laurinezuur en myristinezuur, die zorgen voor een mooi zacht schuim. De olie smelt rond lichaamstemperatuur, dus een goede zware olie die ook voor boter en balsems kan worden gebruikt.
- Toepassing 30% tot 40%
- Verzepingsfactor 245-256
Bron: TanteTati, Pixabay Koolzaadolie
Koolzaadolie is een goede olie om zeep van te maken, een deel van de olijfolie kan vervangen worden door koolzaadolie. Deze olie geeft een mooie, romige laag schuim en is vochtinbrengend.
- Toepassing 10% tot 15%
- Verzepingsfactor 173
Bron: Jackmac34, Pixabay Castorolie
Castorolie is een dikke, heldere olie. Deze olie verhoogt het schuimgehalte van de zeep enorm, zodat een dik romig schuim ontstaat. Castorolie heeft een hydraterende werking op de huid. Met deze olie is ook shampoo goed te bereiden door 10% tot 15% toe te passen naast de basisolie. Het zeepstuk wordt erg zacht. Castorolie heeft een unieke vetzuursamenstelling waardoor er veel schuim ontstaat.
- Toepassing 5% tot 8%
- Verzepingsfactor 175-187
Kokosolie
Kokosolie is een van de primaire oliën om zeep te maken. Deze olie smelt bij lage temperaturen van rond de 35 graden. Het zorgt voor een zeer hard stuk wit zeep met veel schuim, 100% kokoszeep schuimt zelfs in zout water. Kokosolie maakt de huid droger, dat komt door de stevige reinigende werking. Overvet de zeep rond 6% tot 8%, dan zal de huid niet te droog worden.
- Toepassing 30% tot 40%
- Verzepingsfactor 250-264
Bron: Abdecoral, Pixabay Zonnebloemolie
Deze olie is goed te combineren met palmolie en olijfolie waardoor er veel romig schuim ontstaat. Zonnebloemolie alleen als zeep heeft deze kwaliteit niet. Er ontstaat een goede vochtinbrengende zeep. Afhankelijk van de kwaliteit van de olie is de zeep kort houdbaar door de vetzuursamenstelling. Door rozemarijnextract in de zeep te vermengen wordt de houdbaarheid van de zeep beter.
- Toepassing 25%
- Verzepingsfactor 185-198
Neemolie
Neemolie wordt gewonnen uit de schors van de neemboom. Deze olie wordt in zeep gebruikt vanwege zijn antiseptische, anti-schimmel- en insectwerende eigenschappen. Het werkt blijkbaar erg goed tegen huidaandoeningen zoals voetschimmel. De geur van neemolie is erg sterk, een groene aardse notengeur.
- Toepassing 25%
- Verzepingsfactor 175-205
Bron: IROXANNEi, Pixabay Olijfolie, extra virgin
Extra vergine en vergine olijfolie komt uit de eerste zachte persing van de olijven. De geraffineerde of Grade A olie is meestal de beste kwaliteit voor zeep, afkomstig van de tweede persing, en is licht geraffineerd, gefilterd. Met olijfolie wordt de beroemde "Castille zeep" en "Marseille zeep" gemaakt en moet ten minste voor 72% uit olijfolie bestaan. Zeep van olijfolie is zeer hydraterend. Mooie harde, witte stukken zeep zijn het resultaat. De meeste zeepmakers combineren olijfolie met andere oliën om het schuim te verbeteren.
- Toepassing 72% tot 100%
- Verzepingsfactor 184-196
Palmolie
Palmolie is samen met olijfolie en kokosolie een van de toppers die wordt gebruikt door zeepmakers. Een harde zeep met veel romig schuim. In combinatie met andere oliën zoals olijfolie, kokosolie en wonderolie is de zeep lang houdbaar.
- Toepassing 30% tot 40%
- Verzepingsfactor 190-205
Lees verder