Goodreads: boekenwebsite en -app van Amazon

Goodreads: boekenwebsite en -app van Amazon Goodreads is een website met bijbehorende app. De oprichter van Goodreads is Amazon, bekend als online boekverkoper. Alhoewel het platform in eerste instantie Amerikaans/Engels is, zijn er steeds meer Nederlandse gebruikers op te vinden. Veel mensen gebruiken het om ideeën op te doen voor nieuwe boeken die ze kunnen lezen. Anderen lezen er vooral de recensies. Er zijn in elk geval veel tips en trucs die je kunt toepassen om meer uit je gebruik van Goodreads te halen.

Het ontstaan van Goodreads

Goodreads wordt omschreven als een sociaal netwerk voor boekliefhebbers. Dit was dan ook de insteek van Amazon: om lezers van over de hele wereld bij elkaar te brengen. Natuurlijk speelde ook het marketingaspect een rol: hoe meer mensen zich bezighielden met Goodreads, hoe meer ze wilden lezen en dus ook boeken zouden bestellen.

Het platform Goodreads werd opgericht in 2006. Vanaf januari 2007 werd het geopend voor publiek. Eind 2007 had de website (toen nog zonder app) een ledenaantal van 650.000. Er waren toen door gebruikers, die zelf boeken kunnen invoeren, meer dan 10 miljoen boeken toegevoegd. Medio juli 2013 was het ledenaantal gegroeid naar 20 miljoen leden.

Readers Choice Awards

Vanaf 2009 werden de jaarlijkse Readers Choice Awards gehouden. Lezers en gebruikers van Goodreads kunnen bij deze awards boeken die dat jaar zijn uitgekomen nomineren voor de prijs. In de uiteindelijke stemronde wordt een top 10 gemaakt van 20 verschillende categorieën, zoals beste non-fictie, beste fantasy en beste chicklit. Onder meer Suzanne Collins (Hunger Games) en Verinoca Roth (Divergent) vielen meerdere malen in de prijzen. Auteur Rick Riordan (Percy Jackson) won veel prijzen in de categorieën fantasy en kinderboeken.

Bron: Logo goodreads.comBron: Logo goodreads.com

De app

De app van Goodreads is te downloaden in de Apple Store en de Google Play Store. Voor de Windows Phone zijn er onofficiële apps die gebruikmaken van de API van Goodreads: Epiphany en Social Reads.

In de app kun je, net als op de website, nieuwe titels vinden, vrienden toevoegen, je tijdlijn en updates bekijken, discussies volgen en aangaan, en reviews schrijven. Een extraatje van de app is dat je boeken kunt inscannen. Dit doe je door je telefoon toestemming te geven de camera te gebruiken. Vervolgens scan je de barcode van het boek dat je in wilt scannen. Je kunt er nu voor kiezen om dit boek toe te voegen aan je lijst: 'want to read' (wat je nog wilt lezen). Als je het boek net gaat lezen, kan hij worden toegevoegd aan 'currently reading' (nu aan het lezen). Heb je het boek net uit, dan kan hij bij 'read' (gelezen) worden geplaatst.

Alhoewel de app vrij uitgebreid is, zijn diverse functies (zoals snel aanklikken of je een boek dit jaar of een ander jaar gelezen hebt) beter (of exclusief) beschikbaar op de website.

Goodreads leeschallenge

Sinds 2011 heeft Goodreads leeschallenges. Deze uitdagingen zijn per jaar aan te geven. Standaard staat een reading challenge op 50 boeken lezen in een jaar. Dit kunnen enkel leesboeken zijn, maar je kunt bijvoorbeeld ook stripboeken in de lijst opnemen. Elke keer als je een boek hebt gelezen, zet je deze in de lijst met 'onlangs gelezen'. Op de website (niet in de app) staat hoeveel boeken je voor- of achterloopt om je reading challenge aan het eind van het jaar te halen.

Buiten je eigen reading challenge kun je op de website en in de app de uitdagingen van anderen bekijken, samen met hun voortgang. Je kunt hun uitdagingen ook liken of er een opmerking bij plaatsen. Tot slot is het mogelijk je eigen voortgang en/of de uitdaging zelf te delen op Twitter of Facebook.

Tips & trucs Goodreads: de basis

In de basis kun je Goodreads gebruiken als boekplatform om voornamelijk je eigen lijst met gelezen boeken bij te houden. Nog leuker is het om zelf actief deel te nemen aan de groep Goodreads-gebruikers.

Boeken toevoegen

Heb je een boek gelezen dat nog niet op Goodreads staat, dan kun je een titel toevoegen.

Vrienden op Goodreads

Om meer uit Goodreads te halen, is het goed om er vrienden te hebben. Zo kun je kijken wat anderen lezen, leuk vinden, en eventueel kun je deelnemen aan discussies. Vrienden vinden doe je onder meer door gelijkgestemden te vinden (in fora, bij de comments onder een boek dat je leuk vond, in een discussie op Goodreads, etc.) en/of door je Goodreads-account te koppelen aan Facebook. Je kunt onder 'Friends' sowieso bekijken wie van je contacten via Twitter, Gmail, Yahoo! of Facebook ook op Goodreads te vinden zijn. Tot slot kun je hier 'vrienden van vrienden' bekijken en hen als vriend toevoegen.

Shelfs/boekenplanken

In de basis heb je drie verschillende boekenplanken: de want-to-read (wat je nog wilt lezen), de read (al gelezen), en de currently reading (wat je nu aan het lezen bent). Het is mogelijk om boeken onder nieuwe, zelf aan te maken boekenplanken te sorteren. Zo kun je bijvoorbeeld een boekenplank maken met 'jeugdfavorieten', 'moderne boeken', 'mijn favorieten in 2016', enzovoort. Dit alles is te doen onder 'My Books' (mijn boeken).

Tips & trucs bij nieuwe boeken vinden

Ben je op zoek naar een nieuw boek, dan kun je het beste kijken bij 'Browse' en dan 'Recommendations' (aanbevelingen). Hier kun je eenvoudig aanklikken of een boek je leuk lijkt (want to read) of dat je geen interesse ervoor hebt (Not interested). Je aanbevelingen worden getoond per genre en boeken die je eerder hebt gelezen, wilt lezen, of momenteel aan het lezen bent. Je kunt handmatig een genre aanklikken om daar aanbevelingen van te lezen.

Andere opties zijn een aanbeveling vragen (omschrijf dan het genre, of 'ik wil een boek lezen dat lijkt op...', of 'ik wil een spannend verhaal lezen met een vrouw in de hoofdrol'), of de Recommondations from Users bekijken. In het laatste geval krijg je de positieve reviews te lezen van je vrienden op Goodreads.

Op je tijdlijn komt voorbij welke boeken je vrienden op Goodreads aan het lezen zijn (of net hebben gelezen/beoordeeld).

Ook buiten de VS kun je vaak meedoen aan weggeefacties op Goodreads. / Bron: Goodreads.comOok buiten de VS kun je vaak meedoen aan weggeefacties op Goodreads. / Bron: Goodreads.com
Giveaways
Als je graag (en veel) beoordelingen schrijft, kun je via 'Browse' naar 'Giveaways'. Hier kun je aan diverse weggeefacties deelnemen. Bij de omschrijving staat, behalve informatie over het boek, ook hoeveel mensen deelnemen ten opzichte van het aantal boeken dat beschikbaar is. Ook wordt aangegeven in welke landen je moet wonen om deel te kunnen nemen. Tip: klik altijd op 'more', omdat de lijst met landen altijd uitgebreider is dan je op het eerste oog denkt.

Tips & trucs bij recensies

Je kunt eenvoudig via je tijdlijn bekijken wat je vrienden op Goodreads hebben gelezen en beoordeeld. Twijfel je of een boek voor jou geschikt is? Dan kun je de titel aanklikken of opzoeken en de beoordelingen lezen. Let wel op de volgende punten:
  • Spoilers: vaak wordt bij een beoordeling aangegeven of deze spoilers bevat. Sla deze over als je het boek waarschijnlijk nog zelf wilt lezen.
  • Kritische toon: is iemand heel negatief over een verhaal? Sommige gebruikers zijn wel erg streng. Twijfel je of een recensie of beoordeling wel eerlijk is, kijk dan of de gebruiker ook positieve beoordelingen plaatst (sommigen plaatsen alleen negatieve beoordelingen). Verder kun je kijken naar de punten waarop het boek negatief wordt beoordeeld. Is dit bijvoorbeeld 'ik houd niet van een alwetende verteller' terwijl jij dit geen probleem vindt? Dan is een andere beoordeling die meer naar de inhoud van het verhaal kijkt wellicht beter.

Community

Op de website van Goodreads kun je onder het kopje 'Community' diverse leesgroepen vinden. Ook kun je onder creative writing gratis verhalen lezen die door lezers zijn geschreven. Zelf iets schrijven en uploaden kan ook. Je verhalen worden sneller gelezen als je hier een afbeelding bij uploadt.

Andere opties onder Community zijn quizzen maken, trivia lezen, evenementen opzoeken en/of toevoegen, en citaten vinden. Tot slot kun je auteurs vragen stellen.

Te combineren apps/sites

Er zijn meer apps en programma's die met Goodreads te koppelen zijn, maar in onderstaande lijst vind je de belangrijkste apps die op de Nederlandse markt worden gebruikt.
  • Als je via Audible (app voor luisterboeken via Amazon) een boek leest, gaat je beoordeling hiervan rechtstreeks naar Goodreads, mits je je account hiervoor hebt gekoppeld.
  • Als je Facebook koppelt aan Goodreads, worden je beoordelingen ook op Facebook geplaatst als je deze op Goodreads zet.
  • Kobo, een e-reader en e-readerapp, synchronyseert met Goodreads.

Alternatieven voor Goodreads

Een Nederlands alternatief voor Goodreads is Hebban.nl.
© 2016 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De After boeken van Anna ToddDe After boeken van Anna ToddAnna Todd publiceerde haar One Direction fanfictie op de app Wattpad. Ze had er geen idee van dat haar verhaal zou worde…
Database voor je boeken makenDatabase voor je boeken makenHeb je een flinke collectie boeken? Dan zul je vast wel weten dat het soms erg lastig is om nieuwe boeken te kopen. Heb…
De schrijfster Kathryn Stockett en haar boek 'De hulp'De schrijfster Kathryn Stockett en haar boek 'De hulp'Kathryn Stockett is de schrijfster van het boek “The Help” uit 2010, wat in het Nederlands is uitgegeven onder de titel…

Zeeprecept: de berekening voor de hoeveelheid loogZeeprecept: de berekening voor de hoeveelheid loogEen zeeprecept is het grootste geheim van elke zeepfabrikant, eenmaal een goed recept dan kan iedereen het maken. Zelf e…
Hoe begin je met een creatief dagboek?Hoe begin je met een creatief dagboek?Een creatief dagboek bijhouden, journaling, in een dagboek schrijven; veel mensen willen hier graag mee beginnen. Er is…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Goodreads
  • https://www.goodreads.com/
  • Afbeelding bron 1: Logo goodreads.com
  • Afbeelding bron 2: Goodreads.com
Maresa (130 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.