Potjes vullen voor de zomer met lekkers en moois!

Potjes vullen voor de zomer met lekkers en moois! Heb je nog ergens steriliseerbokalen liggen? Een hele doos vol yoghurtpotjes of een dozijn glazen of potjes, bij elkaar gesprokkeld op een rommelmarkt? Super! Maak er lekkere slaatjes in laagjes in, doe er zelfgemaakte confituur of koekjes in en geef het cadeau. Maak een zandtafereeltje, versier ze om een kaars of een waxinelichtje in te doen, steek er bloemen of cactussen in, omwikkel ze met wol of maak er een mini-vijver van. Geniet van de zomer!

Potjes allerlei

Wanneer je opruimt in de kelder, in het tuinhuis, in de garage of op zolder, doe je vaak leuke ontdekkingen. Een hele doos vol steriliseerbokalen, een karton vol glazen yoghurtpotjes, een dozijn vergeten glazen van grootmoeder of vaasjes in alle maten en kleuren. Sta je op het punt dit allemaal weg te gooien? Niet doen! Met deze potjes en glazen kan je allerlei leuke dingen doen tijdens de zomer. Een middagje creatief bezig zijn en je hebt er nog heel veel plezier van. Niet alleen als versiering kan je deze potjes gebruiken, je kan er ook heel wat lekkere dingen in kwijt! Voor een lekkere picknick, voor jezelf of om cadeau te doen.

Bron: Bzwei, PixabayBron: Bzwei, Pixabay

Weckpot met slaatjes in lagen

Ga je met de familie picknicken? Neem dan grote steriliseerbokalen met een goedsluitend deksel. Zet zo veel steriliseerbokalen klaar als er mensen zijn. Je gaat nu laagjes maken met allerlei etenswaren in verschillende kleuren. Je kan verschillende soorten maken. Enkele voorbeelden:

Slaatje met spaghetti en groenten

Begin met een laag gekookte en afgekoelde spirelli's of vlindertjes. Hierop leg je een laag in blokjes gesneden tomaten, gevolgd door een laag in blokjes gesneden komkommer. Hierop doe je weer een laag maïs. Zo ga je verder tot de pot vol is met wat je lekker vindt. Denk aan erwtjes, worteltjes gekookt en in blokjes gesneden, rode biet, fetakaas of Gouda in blokjes. Zo krijg je vele kleurtjes en ziet je pot er nog lekkerder uit. De vinaigrette kan je er over doen of apart meenemen zodat iedereen zelf zo veel saus kan nemen als hij zelf wil.

Rijstsla

Begin met een laag gekookte en afgekoelde rijst. Daarna doe je er een laag in blokjes gesneden tomaten op, gevolgd door een laag in blokjes gesneden komkommer. Daarna een laag in blokjes gesneden gekookt ei, een laag tonijn in stukjes en een laag zwarte olijven in stukjes gesneden. Ook hier de vinaigrette er over of in een flesje om mee te nemen.

Aardappelsla

Om te beginnen doe je in de steriliseerbokaal een laag gekookte en afgekoelde aardappelen in blokjes. Daarna een groene laag van tuinkruiden. Vervolgens doe je er kleine stukjes ajuin op, gevolgd door een laag ham in stukjes. Voor de rode touch volgen tomaten in stukjes. Boontjes in stukjes zorgen voor een groene kleur, asperges in stukjes voor een laagje wit. Daarna volgt de sla in stukjes en de gekookte en in blokjes gesneden wortelen zorgen dan weer voor wat oranje. Mayonaise kan direct in de pot of in een aparte tube of pot.

Fruitsla

Zelfde systeem als voor de groentensla. Doe zo veel mogelijk kleuren fruit in lagen in de pot. Eventueel kan je het geheel overgieten met wat likeur.

Het voordeel van dit systeem is dat iedereen zijn eigen steriliseerbokaal heeft. Je moet dus niet liggen sleuren met borden en een hoop bestek. Een vork is voldoende. Krijgt iemand zijn pot niet op, dan doe je hem gewoon terug dicht en terug in de koelbox voor later.

Bron: PlumePloume, PixabayBron: PlumePloume, Pixabay

Zomers cadeau in een potje

Zomers fruit

Heb je een cadeautje te geven, denk dan aan zomers fruit. Aardbeien, frambozen, blauwe bessen, kersen, rode bessen uit de eigen tuin, vers geplukt, gewassen, afgedroogd en in een steriliseerbokaal. Mooi rond doekje over met een lint of een rekker en je hebt een prima geschenk voor een barbecue of een tuinfeest.

Kruidentuil

Snij wat tuinkruiden af uit je tuin of uit je plantenbak. Doe alles in een pot. Plak er een etiket op en knop er een mooi lintje omheen. Eventueel een paar recepten bijvoegen met tuinkruiden.

Weckpot met zelfgemaakte confituur

Heb je de dag zelf geen tijd om nog overal te gaan plukken, dan kan je op voorhand confituur maken. Neem evenveel suiker als fruit. Kook op. Check of de confituur opstijft wanneer je een druppel op een koud bordje laat vallen. Indien niet, moet je nog even laten doorkoken. Doe de confituur in de pot en vijs onmiddellijk het deksel er op. Indien het deksel goed afsluit, zet je de pot op zijn kop. Zo komt er geen lucht bij en blijft de confituur langer goed. Etiket op de pot en mooi lintje rond het deksel. Dit cadeautje kan je uit de kelder of de voorraadkast halen wanneer je het nodig hebt.

Verpakking voor zelfgemaakte koekjes of snoepjes

Op dezelfde manier kan je de pot vullen met zelfgemaakte koekjes of snoepjes. Kies ook hier voor vrolijke zomerkleuren. Hang aan het deksel een lint met een snoepje aan voor de snoeppot en met een kaneel- of vanillestokje aan voor de koekjes. Mooi als versiering in de keuken of om cadeau te geven.

Doe-het-zelf-pot

Je kan in de pot laagjes maken met bepaalde ingrediënten. Zo kan je bijvoorbeeld cacaopoeder, melkpoeder en suiker in laagjes doen. Om zelf je warme chocomelk te maken. Of een laag bloem, een laag suiker, een laag boter in blokjes gesneden en een laag chocoladepoeder. Om zelf je cake te bakken. Eieren moet de ontvanger er nog wel zelf bij doen. Wel even een recept bijgeven.

Potje met wol rond

Ook mooi voor op een vensterbank of om cadeau te geven: een pot met wol in zomerse kleuren. Smeer je pot in met lijm over een breedte van ongeveer een centimeter. Neem wol en draai die rond de pot. Smeer daarna de volgende centimeter in met lijm. Neem een andere kleur wol en maak de volgende band. Ga zo door tot bovenaan. Mooi met een bloem of plant in.

Weckpot met zand

Laagjes in een potje

Door lagen verschillende kleuren zand in een pot te doen, kan je mooie tekeningen maken. Hiervoor neem je best wel een pot met een deksel. Een steriliseerbokaal of een glazen pot van confituur, honing, choco of groenten bijvoorbeeld. Je kan de lagen egaal in de pot doen, dan krijg je mooie verticale strepen. Maar je kan het zand ook ongelijk in de pot doen. Op die manier kan je tafereeltjes maken. Heb je verticale strepen gemaakt, dan kan je nog een speciaal effect aanbrengen door met een breipriem in de pot te gaan en deze langs de wand naar omhoog te trekken. Vijs het deksel op de pot, zodanig dat het zand niet weg kan bij wind of regen.

Zand en kaars

In een pot zonder deksel kan je zand in een kleur doen en daar dan een kaars in zetten. Zet je de kaars hoog, dan komt ze boven de pot uit. Je kan dan een grote kaars nemen. Neem je een kleine kaars, dan blijft de wiek in de pot en is je kaars beschermd tegen de wind.

Zomers tafereeltje

Ook voor een pot zonder deksel: een zomers tafereeltje. Maak lagen van gekleurd zand of doe er een kleur zand in. Koop nu een aantal zomerse figuren. Een strandstoel bijvoorbeeld, een emmertje, een schop, flip flops, een lapje stof als badhanddoek, een zwemband, een kleine boot, en ga zo maar door. Maak een tafereeltje en plaats hier nog een paar figuren bij. Een mama met een kind of een papa met een hond.

Yoghurtpot voor waxinelichtje

Kleine glazen yoghurtpotjes kan je met doorschijnend papier bekleden met behangerslijm. Daarna kan je er figuren van maken, bloemen op kleven, sterren op kleven, vissen, strandballen en ga zo maar door. Of je kan touw rond het potje winden en vastkleven. Eventueel kan je er een bedeltje met een zomers thema aanhangen. Een boot, een zeester of een vis bijvoorbeeld. Een wit of gekleurd waxinelichtje maakt het geheel af en je hebt een hele zomer plezier van je potje.

Bron: Jinhopark, PixabayBron: Jinhopark, Pixabay

Steriliseerbokaal of glazen potje met een bloemetje in

Bloem of plantje

In elk potje of glaasje kan je een bloem zetten. Doe water in het potje en zet er een of meerdere bloemen in. Dat kunnen kleine rozen, tulpen of een gemengd boeket uit de wei of het bos zijn. Voor een kleine plant neem je aarde. Denk aan viooltjes, tulpen, tuinkruiden of cactussen. Heb je een steriliseerbokaal, dan kan je het bloemetje of de plant ophangen aan de rand van je balkon, op je tuinmuur of aan de wasdraad. Je brengt dan een mooi lint aan onder de rand. Zo schuift de steriliseerbokaal niet weg.

Mooi op een rij of bij elkaar

Heb je gelijke potjes of glazen, dan kan je ze op een rijtje zetten op bijvoorbeeld je vensterbank. Zijn de potjes of de glazen verschillend van formaat en van hoogte, dan kan je ze bijvoorbeeld buiten op een ronde tafel zetten of in een plat mandje.

Bron: Tookapic, PixabayBron: Tookapic, Pixabay
Bloemetje in zand
Heb je twee glazen van hetzelfde model in verschillende formaten? Zet ze dan in elkaar en vul de buitenruimte met (gekleurd) zand. Daarna plant je in het binnenste glas een plantje. Het lijkt nu net of je plantje in (gekleurd) zand staat.

Bokaal of grote pot met een minivijver

Neem een grote bokaal of pot. Leg op de bodem grote kiezelstenen of gekleurde steentjes. Zand en schelpen kan natuurlijk ook. Vul de bokaal met water. Doe er enkele kleine waterplanten in. Maak je minivijver af met figuren die je koopt in een tuincentra in de afdeling aquarium. Een klein kasteeltje of een schipwrak. Is je bokaal groot dan kan je er een echte (goud)vis in zetten. Is je bokaal nogal krap, dan zal je het moeten stellen met een nepvis. Eventueel nog een klein eendje op het wateroppervlak en je hebt een fantastische minivijver waar je heel de zomer plezier van zal hebben!
© 2016 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kan je allemaal doen met glazen inmaakpotten?Wat kan je allemaal doen met glazen inmaakpotten?Glazen inmaakpotten, ook wel steriliseerbokalen genoemd. Misschien heb jij er ook nog wel dozen vol van staan. In de kel…
Potjes voor waxinelichtjes zelf versierenPotjes voor waxinelichtjes zelf versierenKerstmis is de perfecte gelegenheid om heel veel kaarsjes aan te steken. Je kan natuurlijk voor elk waxinelichtje een po…
Alles over het maken van kaarsenAlles over het maken van kaarsenHet maken van kaarsen wordt de laatste tijd steeds populairder en de meeste hobbywinkels hebben dan ook een ruim assorti…
Lekkere zelfgemaakte jam: vitamientjes voor de wintermaandenLekkere zelfgemaakte jam: vitamientjes voor de wintermaanden"Nog een paar bakjes aardbeien om confituur van te maken?" "Neen hoor, 'k zou niet weten hoe ik dat moet doen!". Deze co…

Cohiba: de Rolls Royce van Cubaanse sigarenCohiba: de Rolls Royce van Cubaanse sigaren“If smoking is not allowed in heaven, I shall not go.” Deze uitspraak van de beroemde Amerikaanse schrijver Mark Twain v…
Welke olie wordt gebruikt voor zeep?Welke olie wordt gebruikt voor zeep?Zoveel verschillende soorten olie als soorten zeep. Door oliesoorten te mengen veranderen de zeepeigenschappen. Welke so…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jinyande, Pixabay
  • Brochure Intratuin 30 mei tot 5 juni 2016 (voor de minivijver)
  • Afbeelding bron 1: Bzwei, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: PlumePloume, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Jinhopark, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Tookapic, Pixabay
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 02-07-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.