Hoe lees je de krant als je slechtziend of blind bent?

Hoe lees je de krant als je slechtziend of blind bent? Vroeg of laat gebeurt het bij bijna iedereen: je ogen gaan achteruit waardoor je slechtziend wordt. En plots is het lezen van je dagelijkse krant niet meer mogelijk. Gelukkig zijn er enkele hulpmiddelen verkrijgbaar waardoor je als slechtziende persoon toch in staat bent te genieten van je dagelijkse krant met een kopje koffie bij het ontbijt.

Verlichtingsadvies voor slechtziende personen

Goed lezen start met een juiste verlichting. Soms is dat reeds waardevol om de letters weer duidelijk te zien. Een blindenorganisatie heeft meestal een dienstverlening aan huis bij slechtziende personen. Zo krijgen ze in de thuissituatie lichtadvies. Soms biedt een eenvoudige doch doordachte verlichtingsaanpassing een aanzienlijke verhoging van het leescomfort. Hierdoor zijn duurdere leeshulpmiddelen niet altijd nodig.

Diverse loepen, loeplampen, loepbrillen

Er bestaan diverse loepen en andere optische hulpmiddelen: Handloepen (met verlichting) zijn goed gekend, maar er bestaan eveneens elektronische loepen zoals de Looky-handloepen. Wanneer een slechtziende persoon de loep tegen een tekst legt, krijgt hij vervolgens alles vergroot op het scherm te zien. Een tekst bevriezen behoort zelfs tot de opties zodat alles rustig aflezen mogelijk is.

Standlichtloepen schuif je over de tekst. Ze zijn op de netstroom aansluitbaar maar hebben ook een accu- of batterijvoorziening zodat ze overal bruikbaar zijn.

Een loeplamp heeft het voordeel dat je je handen niet moet gebruiken om de lamp te bewegen; je gebruikt daarentegen je handen om je krant vast te houden.

Daarnaast bestaan er enkele soorten leesbrillen. Zo bestaat er een loepbril waardoor je je krant dichterbij moet houden, waardoor de letters groter worden en je in staat bent de kleine letters te lezen. Met een telescoopbril heb je je handen vrij om je krant vast te houden. Dit dien je wel altijd op een vaste afstand te houden. Je kijkt door een soort verrekijkertje dat op de bril is gemonteerd. Bijgevolg is het gezichtsveld beperkter dan met een gewone bril.

Beeldschermloep voor slechtzienden

Via een beeldschermloep krijg je een schriftelijk document zoals een krant vergroot op een scherm te zien. Het toestel gebruikt hiervoor een ingebouwde camera en verlichting. De tekst op het scherm is bovendien te manipuleren (kleur, grootte, contrast, …). Veel toestellen beschikken over een spraaksynthesizer die heel zuiver en natuurlijk klinkt. Er bestaan draagbare of een tafelmodeltoestellen die al dan niet beschikken over een computeraansluiting. Via de zorgverzekeraar in Nederland of het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) in België, gebeurt de vergoeding van een beeldschermloep. In België is hierbij wel een leeftijdsgrens van belang. Wie ouder is dan 65 en dan pas een handicap of beperking krijgt en dus eerder nog niet bekend was bij het VAPH, heeft geen aanspraak meer op overheidssubsidies. Er bestaan wel tweedehandshulpmiddelen en ook het project TReye-IT is hierbij nuttig. Dit project hergebruikt oude hulpmiddelen.

Audiokrant en elektronische krant voor blinden en slechtzienden

Vlaanderen

In Vlaanderen bestaat er een audioversie van 7 Vlaamse kranten. Hiervoor dien je je te abonneren bij Kamelego vzw die eveneens een app ter beschikking stelt zodat je de krant leest op je smartphone of tablet. De audiokrant is tevens beluisteren via een Daisy-speler of je computer of laptop te beluisteren. Bij Kamelego is het tot slot mogelijk je te abonneren op een digitale krantenversie.

Nederland

De Nederlandse organisatie die landelijke en regionale kranten aanbiedt is Stichting Passend Lezen. Ook deze kranten verschijnen in gesproken en elektronische vorm.

Webbox

Zowel in Vlaanderen als Nederland is het mogelijk de kranten via de Webbox te beluisteren. Dit is een vrij compact apparaat waardoor je o.a. luistert naar kranten maar ook hoorspelen, gesproken tv-ondertiteling enz. behoren tot de mogelijkheden. Je dient je wel te abonneren zodat het beluisteren van de krant op de Webbox mogelijk is.

Digitaal abonnement met een iPad

Een of twee keer per jaar zijn er acties met kranten zoals De Telegraaf of het AD. Als je een abonnement van twee jaar neemt voor ongeveer 24 euro per maand krijg je er een gratis iPad of Samsung-tablet erbij. Bij een iPad zijn geen speciale apps nodig om te lezen. Alle toegankelijkheidsfuncties voor slechtziende en blinde personen zijn al in de iPad ingebouwd. Met de iPad is het mogelijk de kleuren om te keren, in te zoomen en zelfs de krant te laten voorlezen. Je moet alleen via de kiosk de krant downloaden en je accountinformatie invoeren. Deze informatie krijg je als je een abonnement neemt, en behalve de abonnementsprijs, zijn er geen extra kosten aan verbonden.

Aankoop hulpmiddelen voor het lezen van de krant

Deze hulpmiddelen zijn wel individueel bepaald en daarom is een afspraak bij een low vision-specialist of een blindenvereniging een goed idee zodat het uittesten van deze hulpmiddelen rustig en onafhankelijk gebeurt. Via een onafhankelijk hulpmiddelenadvies gebeuren er geen miskopen.

Gelukkig zijn er heel wat verlichtings- en leeshulpmiddelen ter beschikking waardoor de krant blijven lezen steeds mogelijk is, zelfs als je minder goed of niet meer ziet!
© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blind of slechtziend: Hulpmiddelen bij het lezenBlind of slechtziend: Hulpmiddelen bij het lezenSlechtziend of blind zijn hoeft niet te betekenen dat lezen plots niet meer zou gaan. Op de gewone markt en bij hulpmidd…
Optische hulpmiddelen voor slechtziendenOptische hulpmiddelen voor slechtziendenBorduren, kruiswoordraadsels invullen, een busnummer lezen enzovoort zijn een ware visuele uitdaging voor mensen die nie…
NRC Handelsblad: liberale kwaliteitskrantNRC Handelsblad: liberale kwaliteitskrantHet NRC Handelsblad is een kwaliteitskrant met voor elk wat wils. Online lezen van de krant, een iPad abonnement (of tab…
Blind of slechtziend: Onafhankelijk advies hulpmiddelenBlind of slechtziend: Onafhankelijk advies hulpmiddelenPlots of geleidelijk aan blind of slechtziend worden brengt vaak veel vragen met zich mee. Veelal zal iemand die blind o…

De beste vintage games voor de SEGA Mega DriveDe beste vintage games voor de SEGA Mega DriveMet de introductie van de NES door Nintendo was de markt voor game consoles weer opengebroken na de Amerikaanse videogam…
De postzegels van 2016, het eerste halve jaarDe postzegels van 2016, het eerste halve jaarVoor de postzegelverzamelaars is december altijd een spannende maand. Dan wordt bekend welke postzegels PostNL het komen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • http://www.bartimeus.nl/dagelijks-leven/lezen/leeshulpmiddelen
  • http://www.blinddmobiel.be/nl/hulpmiddelen/keuzewijzer/detail/lezen-met-vergroting, http://www.blindenzorglichtenliefde.be/nl/Events/Artikels/9296/artikels-technologische-hulpmiddelen-voor-iedereen, http://www.blindenzorglichtenliefde.be/nl/Events/Index/187, http://www.kamelego.be
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 17-09-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.