De beste vintage games voor de SEGA Mega Drive

De beste vintage games voor de SEGA Mega Drive Met de introductie van de NES door Nintendo was de markt voor game consoles weer opengebroken na de Amerikaanse videogame recessie. Deze gebeurtenis zorgde er echter wel voor dat er een zeer sterke basis voor Nintendo was ontstaan, waar SEGA maar met moeite in kon doordringen. Om toch marktaandeel te winnen, introduceerde SEGA haar Mega Drive in 1990 in Japan. Dit was een 16-bit systeem, in tegenstelling tot de 8-bit NES. Enkele van de games die uitgebracht zijn op deze Mega Drive zijn klassiekers geworden, die in speelgenot nooit ingeboet hebben en door verzamelaars gezocht worden.

De introductie van de SEGA Mega Drive

Met de NES, het Nintendo Entertainment System, wist Nintendo de game console markt op te schudden. Het systeem werd enorm populair en zorgde voor kopzorgen bij andere producenten, waaronder SEGA. SEGA wist echter een game console te ontwikkelen met 16-bit, om in kwaliteit de NES van 8-bit te kunnen verslaan. Toch was de initiële introductie niet zo succesvol als gewenst; het systeem werd in 1988 in Japan gelanceerd, waar de verkopen tegenvielen. In 1989 volgde de VS en een jaar later in 1990 Europa. In deze landen werd het systeem beter opgepikt, waarschijnlijk omdat er tegen die tijd al meerdere games voor het systeem beschikbaar waren. Wel was het zo dat ondanks de kwaliteit van het systeem, waarbij bijvoorbeeld de graphics veel beter waren dan bij de NES, de sterk ingeburgerde NES toch nog een zeer groot marktaandeel bleef houden.

SEGA Mega Drive of SEGA Genesis?

Bij de introductie van de Mega Drive werd voor verschillende namen gekozen. Overal zou het product Mega Drive heten, echter werd voor de VS gekozen voor de naam Genesis. Dit was niet omdat de naam Mega Drive niet goed zou vallen in de VS, zoals wel eens gedacht werd, maar simpelweg omdat de naam Mega Drive niet meer beschikbaar was in de VS.

Super Mario vs Sonic

Het succes van de NES zorgde ook bij SEGA voor enkele nieuwe ideeën. Het succes van de Super Mario Bros. game was bij SEGA niet onopgemerkt gebleven en ook daar zag men wel wat in een soort van mascotte voor het bedrijf om de verkopen te stuwen. SEGA wilde zich echter wel duidelijk positioneren ten opzichte van Nintendo; het betere en snellere systeem moest daarom benadrukt worden in de keuze voor een mascotte. Uiteindelijk werd hierbij gekozen voor Sonic the Hedgehog. Deze figuur straalde snelheid uit en een serieuzere ondertoon ten opzichte van Nintendo. Hiermee zette men Nintendo in feite weg als een familie game console en zichzelf als een keuze voor de echte gamer, die van kwaliteit en snelheid hield. Net als bij Nintendo werd ervoor gekozen om de game samen met de Mega Drive in een pakket te bundelen. Dit stuwde inderdaad de verkopen.

Concurrentie van de SNES

Nintendo liet het er niet bij zitten; een concurrent die een 16-bit systeem had terwijl zij nog de 8-bit NES uitbrachten. Vlak na de introductie van de Mega Drive kwam Nintendo dan ook al met de SNES, de 16-bit Super Nintendo. Nu stonden er twee gelijke concurrenten en was de strijd om het marktaandeel pas echt losgebarsten.

De beste games voor de SEGA Mega Drive

De best verkochte games voor de SEGA Mega Drive waren:
  • Sonic the Hedgehog (15 miljoen exemplaren)
  • Sonic the Hedgehog 2 (6 miljoen exemplaren)
  • Disney's Aladdin (4 miljoen exemplaren)
  • NBA Jam (2 miljoen exemplaren)
  • Mortal Kombat II (1,8 miljoen exemplaren)

Sonic the Hedgehog 1 en 2

Het succes van Sonic the Hedgehog lag met name verscholen in de snelheid waarmee deze vintage game gespeeld kan worden. Om de mogelijkheden van de Mega Drive te benadrukken had SEGA ervoor gekozen om een game te maken die kon laten zien met welke snelheden er gewerkt kon worden in de console. Met de figuur van Sonic was een ideale figuur gevonden die ontzettend snel door de game kon gaan. Door de snelheid en uitdagende levels van de Sonic games zijn deze spellen onmisbaar bij een SEGA Genesis of Mega Drive!

Disney's Aladdin

Het succes van de film Aladdin was de basis voor de ontwikkeling van deze game, echter ontleent deze game zijn succes niet alleen aan het succes van de film. De graphics van deze game zijn voor de tijd waarin deze is uitgebracht ongelooflijk goed. Daarnaast is het een game die een humoristische gameplay combineert met een zeer sterke en spannende opbouw in moeilijkheid. Waar bij veel games op een gegeven moment een level voorbij komt waarin de moeilijkheid opeens te groot is, waardoor je steeds opnieuw moet beginnen om daar voorbij te komen, is de opbouw bij Aladdin zeer goed. Ook Nintendo heeft een Aladdin game uitgebracht, echter dit is een heel ander spel. Bij de game van Nintendo is het te eenvoudig om door de levels heen te komen en de game mist de prachtige levels en de humor uit de game van de SEGA Mega Drive. Als je een SEGA Mega Drive hebt, is deze game bijna onmisbaar!

NBA Jam

Ja, een basketbal game. Zonder twijfel zullen de meeste van de verkochte exemplaren in de VS zitten, echter is deze game ook een welkome afwisseling voor alle voetbalspellen die zich op de Europese markt bevinden. Onmisbaar voor een Mega Drive? Nee dat niet. Welkome aanvulling op een bescheiden collectie voor de Mega Drive? Dat zeker. Het is een game die voor een luchtige afwisseling kan zorgen, maar die toch zeker met tijden verslavend kan werken!

Mortal Kombat II

Wie kent Mortal Kombat niet? Het is DE serie games die het landschap op vechtgames zou bepalen. Mortal Kombat is echter niet ontwikkeld voor de SEGA Mega Drive; het is game die speciaal voor de arcadekast ontwikkeld was en daarna is uitgebracht voor diverse andere platformen. Voor de Mega Drive, maar ook voor de gameboy en de SNES van Nintendo. Welke versie moeten we dan hebben? Dat is de grote vraag; bij de SNES zijn de graphics beter. Het geluid is een kwestie van smaak, sommige liefhebbers hebben liever de SNES geluiden, anderen liever de Mega Drive geluiden. Ook de gameplay is een kwestie van smaak. Toch kan de Mortal Kombat II versie voor de Mega Drive absoluut geen slechte game genoemd worden, dit bewijzen ook de hoge verkoopcijfers.
© 2015 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oude spelcomputers en vintage gamesOude spelcomputers en vintage gamesHoewel moderne spellen er veel beter uit zien dan de spellen van spelcomputers als de NES of de Mega Drive, hebben deze…
De geschiedenis van de Sega spelcomputerDe geschiedenis van de Sega spelcomputerTegenwoordig komt bij veel games het logo van Sega naar voren, is dit een nieuwe speler op de softwaremarkt? Nee, het be…
De geschiedenis van consoles: derde en vierde generatieIn de tijd dat de consoles van de derde en vierde generatie uitkwamen domineerde Nintendo de internationale markt van co…
De opkomst en "ondergang" van SegaDe opkomst en "ondergang" van SegaSega is bekend als één van de grote hardwarefabrikanten van spelcomputers uit de jaren '90. De spelcomputers van het Jap…

De beste vintage games voor de Playstation 1De beste vintage games voor de Playstation 1De Playstation 1 is een ware game changer geweest in het landschap van de game consoles. Waar Nintendo en SEGA elkaar be…
Hoe lees je de krant als je slechtziend of blind bent?Hoe lees je de krant als je slechtziend of blind bent?Vroeg of laat gebeurt het bij bijna iedereen: je ogen gaan achteruit waardoor je slechtziend wordt. En plots is het leze…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Digital Game Museum, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Sega_Mega_Drive
  • https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_best-selling_video_games#Sega_Genesis.2FMega_Drive
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 17-12-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.