Blind of slechtziend en tv kijken: Gesproken ondertiteling

Blind of slechtziend en tv kijken: Gesproken ondertiteling Iedereen kijkt graag televisie, ook blinden en slechtzienden. Dit is zeker niet altijd eenvoudig want soms gebeuren er op het scherm dingen die onmogelijk te volgen zijn omdat ze erg visueel zijn. Daarnaast worden heel wat televisieprogramma’s in een andere taal uitgezonden en begrijpt niet iedere visueel gehandicapte persoon dit. Gelukkig zijn er een aantal aanpassingen zoals voorgelezen ondertitels en audiodescriptie, zodat blinden en slechtzienden kunnen genieten van inclusieve tv. En dankzij een TV-voorzetscherm zijn slechtzienden beter in staat om het beeldscherm te bekijken.

App “Ondertitels”: Gesproken ondertiteling voor de tv

De Ondertitels-app werkt met Android-toestellen. Alle Nederlandse en bijna alle Vlaamse zenders verschijnen in beeld. Tevens kan de gebruiker de vertraging instellen zodat de gesproken ondertitels synchroon met de teksten op de tv afspelen. De gebruiker kan bovendien de kleur instellen en de tekstgrootte aanpassen.

App “Earcatch”

De gratis app Earcatch (http://www.earcatch.nl) geeft meteen audiodescriptie (AD) wanneer een visueel gehandicapte persoon naar een film of serie kijkt. De AD is te beluisteren via de hoofdtelefoon zodat het niemand anders stoort. De app is ontwikkeld door het blindennazorgwerk Bartiméus Sonneheerdt in samenwerking met Soundfocus. De app werkt zowel voor Android- als Apple-toestellen. De gebruiker dient vooreerst via het Internet nieuwe AD te downloaden op zijn gsm. Het recente aanbod met AD-titels staat in de app. Daarna heeft de smartphone geen internetaansluiting meer nodig. Wanneer de gebruiker in het midden van een serie of film met AD de app start, zal de app onmiddellijk oppikken waar hij moet starten met AD in de serie zodat de blinde of slechtziende gebruiker meteen kan volgen. AD beschrijft personages, situaties, ontwikkelingen in de verhaallijnen gezichtsuitdrukkingen enzovoort die nodig zijn om alles goed te begrijpen. Dit gebeurt uiteraard tussen de dialogen door.

Audiodescriptie

Sommige series en films verschijnen met audiodescriptie. Een vertelstem verduidelijkt de passages die anders enkel visueel begrepen kunnen worden. Uiteraard gebeurt dit tussen de dialogen door zodat een visueel beperkte persoon niets hoeft te missen. Met een eenvoudige instelling op de televisie, zijn blinden en slechtzienden vervolgens in staat om alles op het scherm goed te volgen. Bijgevolg heeft hij hiervoor geen extra apparaat nodig. Jaarlijks verschijnen diverse DVD-boxen met audiodescriptie op de markt.

KomFox Innovision

Dit compact apparaat is uitsluitend bedoeld om ondertiteling van de televisie te laten voorlezen voor blinden en slechtzienden. Hiervoor wordt een scartkabel gebruikt die wordt aangesloten op de tv of digitale ontvanger. Het toestel baseert zich voorts op de teletekstpagina 889. Staat er hier geen tekst, dan spreekt de KomFox niets uit. Door de snel evoluerende technologie is het mogelijk dat de KomFox niet met alle televisies, digitale ontvangers en tv aanbieders werkt. De leverancier zoekt steeds naar mogelijke oplossingen voor deze problemen.

Orion Webbox

Lectuur

Met de Orion Webbox is iemand blind of slechtziend in staat om op een zelf gekozen moment allerlei hoorspelen en teksten te beluisteren (boeken, kranten en tijdschriften). Blinden en slechtzienden kunnen zich abonneren op diverse Vlaamse en Nederlandse kranten. Met de Webbox doorloopt de gebruiker via het menu de krantenwebsites en is het heel eenvoudig om dit te laten voorlezen. De slechtziende of blinde persoon dient een abonnement af te sluiten om met de Webbox te kunnen werken. Dit gebeurt via aangepastlezen.nl, de Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden (CBB) en via de dagelijkse gewenste kranten. Belgen kunnen terecht bij Kamelego of Transkript.

Radio

De Webbox heeft bovendien een optie aan boord om eender welk radiostation te beluisteren, gaande van openbaar, commercieel tot zelfs een internetzender. De gebruiker hoeft de frequentie niet te gaan zoeken maar kiest gewoon de naam van het radiostation uit het menu.

Ondertiteling

Daarnaast “kijkt” (luistert) de visueel gehandicapte persoon naar de televisie want dankzij de Webbox krijgt hij gesproken ondertiteling. Dit werkt probleemloos voor alle Nederlandse en de meeste Vlaamse zenders en werkt ook samen met elk soort televisietoestel. Dit is natuurlijk voor blinden en slechtzienden een ware uitkomst daar zij zo niet meer afhankelijk zijn van anderen om de ondertiteling voor te lezen of hulpeloos een documentaire, film of serie moeten volgen zonder te weten wat er gebeurt.

Opties

Het toestel vereist een internetaansluiting via bedrading of wifi en stroom. Het eenvoudig te bedienen toestel is uitermate geschikt voor gebruikers zonder computervaardigheden en voor mensen met een visuele handicap. Het heeft namelijk maar één grote draaiknop met vier reliëftoetsen, waardoor de bediening volledig op het gehoor en op de tast gebeurt. Het compacte apparaat spreekt hiermee de menu’s uit en met één druk op de OK-knop kan de gebruiker vervolgens de keuze bevestigen. Het instellen van het volume en de spraaksnelheid is ook mogelijk. Verder bevat de Webbox een afstandsbediening en bijhorende kabels.

Prijs

Het kost veel geld om een dergelijk apparaat aan te kopen. Een Orion Webbox wordt onder bepaalde voorwaarden grotendeels of geheel vergoed door de zorgverzekeraar (Nederland) of het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) (http://www.vaph.be) in Vlaanderen.

Mailgroep Komfox-webbox

Gebruikers van de Komfox en de Webbox, apparaten waarmee blinden en slechtzienden in staat zijn om de ondertiteling van de televisie te lezen, zijn aan het goede adres bij de e-mailgroep Komfox-webbox. Allerlei tips en ervaringen zijn uit te wisselen via dit forum. Dit forum werkt via Yahoogroups en is eenvoudig voor blinden en slechtzienden. Je kan enkele interessante instellingen met betrekking tot de e-mails maken door een e-mail naar een specifiek adres te sturen. Zo kan de gebruiker instellen dat hij geen e-mails wil ontvangen (no mail), of hij kan elke dag één e-mail ontvangen waarin de samenvatting van de e-mails van die dag verschijnt (digest). Ook het afmeld- en aanmeldsysteem is gebruiksvriendelijk.
https://groups.yahoo.com/neo/groups/komfox-webbox/info

TV-voorzetscherm

Een TV-voorzetscherm vergroot het beeld tot 50%. Dit is zeer eenvoudig te installeren en neemt bijna geen plaats in beslag. De slechtziende gebruiker plaatst het speciale vergrootglas uit kunststof voor het scherm op een afstand tussen 30-50 cm. De TV-voorzetschermen zijn beschikbaar in diverse modellen, afhankelijk van de grootte van de TV.

Lees verder

© 2015 - 2020 Miske, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Blind of slechtziend: Hulpmiddelen bij het lezenBlind of slechtziend: Hulpmiddelen bij het lezenSlechtziend of blind zijn hoeft niet te betekenen dat lezen plots niet meer zou gaan. Op de gewone markt en bij hulpmidd…
Hoe lees je de krant als je slechtziend of blind bent?Hoe lees je de krant als je slechtziend of blind bent?Vroeg of laat gebeurt het bij bijna iedereen: je ogen gaan achteruit waardoor je slechtziend wordt. En plots is het leze…
Blind of slechtziend: Hulpmiddelen bij de mobiliteitBlind of slechtziend: Hulpmiddelen bij de mobiliteitVoor een blinde of slechtziende persoon zijn tal van mobiliteitshulpmiddelen en aanpassingen in de mobiliteit beschikbaa…

Daisy-speler: Navigeren door lectuur voor leesbeperktenDaisy-speler: Navigeren door lectuur voor leesbeperktenDaisy staat voor “Digital Accessible Information System”. Dit is een standaard formaat waarmee lectuur een digitale stru…
Beeldschermloep: Hulpmiddel met camera voor slechtziendenBeeldschermloep: Hulpmiddel met camera voor slechtziendenSlechtzienden willen ook graag brieven lezen, kruiswoordraadsels invullen of munten verzamelen. Steeds turen naar de tek…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: RonPorter, Pixabay
 • Dedicon, 14 augustus 2014
 • Folder Erocos International, 18 maart 2008
 • http://forum.kpn.com/, 3 juni 2015
 • http://vanlentsystems.com/nl/product/low-vision/orion-webbox2
 • http://www.blinddmobiel.be/nl/hulpmiddelen/alfabetisch-overzicht/detail/audiodescriptie
 • http://www.blinddmobiel.be/nl/hulpmiddelen/app-o-theek/detail/ondertitels
 • http://www.blinddmobiel.be/nl/hulpmiddelen/app-o-theek/detail/ondertitels
 • http://www.integra-belgium.be/onze_producten/gesproken-ondertiteling/webbox
 • https://groups.yahoo.com/neo/groups/komfox-webbox/info
 • https://nl.optelec.com/producten/ko000110-komfox-innovision.html#overzicht
 • https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.gesproken_ondertitels
 • https://www.lowvisionshop.nl/orion-webbox-st670509.html

Reageer op het artikel "Blind of slechtziend en tv kijken: Gesproken ondertiteling"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Miske
Laatste update: 15-08-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Special: Blinden en slechtzienden
Bronnen en referenties: 13
Schrijf mee!