Blind of slechtziend en tv kijken: Gesproken ondertiteling

Blind of slechtziend en tv kijken: Gesproken ondertiteling Iedereen kijkt graag televisie, ook blinden en slechtzienden. Dit kan echter uitdagend zijn, vooral wanneer televisieprogramma's sterk visueel zijn of in een andere taal worden uitgezonden. Gelukkig zijn er verschillende aanpassingen beschikbaar, zoals voorgelezen ondertitels en audiodescriptie, die het voor blinden en slechtzienden mogelijk maken om inclusieve tv-ervaringen te genieten. Daarnaast kan een TV-voorzetscherm slechtzienden helpen door het beeldscherm te vergroten.

App “Ondertitels”: Gesproken ondertiteling voor de tv

De Ondertitels-app is een app voor Android-toestellen die gesproken ondertiteling biedt voor televisieprogramma's. Alle Nederlandse en vrijwel alle Vlaamse zenders worden ondersteund. De app biedt de mogelijkheid om de vertraging in te stellen, zodat de gesproken ondertitels synchroon lopen met de tekst op de tv. Bovendien kan de gebruiker de kleur en tekstgrootte van de ondertitels aanpassen om de leesbaarheid te verbeteren.

App “Earcatch”

De gratis app Earcatch (https://www.earcatch.nl) biedt audiodescriptie (AD) voor films en series aan blinden en slechtzienden. De audiodescriptie kan via een hoofdtelefoon worden beluisterd, zodat het niemand anders stoort. Ontwikkeld door Bartiméus Sonneheerdt in samenwerking met Soundfocus, is de app beschikbaar voor zowel Android- als Apple-toestellen. Gebruikers kunnen nieuwe audiodescripties downloaden via het internet, waarna de app offline kan functioneren. Earcatch start automatisch met de audiodescriptie op het juiste punt in een film of serie, zodat de gebruiker de inhoud naadloos kan volgen. De audiodescriptie beschrijft personages, situaties, gezichtsuitdrukkingen en andere visuele elementen die nodig zijn om de verhaallijn volledig te begrijpen, en dit gebeurt tussen de dialogen door.

Audiodescriptie

Audiodescriptie is beschikbaar voor sommige films en tv-series, waarbij een vertelstem de visuele elementen van de inhoud beschrijft. Deze beschrijvingen worden tussen de dialogen door gepresenteerd, zodat visueel beperkte kijkers niets missen van de inhoud. Met een eenvoudige instelling op de televisie kunnen blinden en slechtzienden de audiodescriptie inschakelen zonder extra apparaten nodig te hebben.

Webbox

Lectuur

De Webbox van Solutions Radio maakt het mogelijk voor blinden en slechtzienden om op elk gewenst moment hoorspelen, boeken, kranten en tijdschriften te beluisteren. Abonnementen op diverse Vlaamse en Nederlandse kranten zijn beschikbaar. De Webbox biedt een gebruiksvriendelijke interface om door krantenwebsites te navigeren en artikelen voor te laten lezen. Abonnementen zijn verkrijgbaar via aangepastlezen.nl, de Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden (CBB), en andere aanbieders. Belgen kunnen terecht bij Kamelego of Transkript.

Radio

De Webbox biedt ook de mogelijkheid om diverse radiostations te beluisteren, waaronder openbare, commerciële en internetzenders.

Ondertiteling

Met de Webbox kunnen visueel gehandicapte personen ook gesproken ondertiteling ontvangen. Deze functie is compatibel met alle Nederlandse zenders en de meeste Vlaamse zenders, en werkt met elk type televisietoestel. Hierdoor hoeven blinden en slechtzienden niet afhankelijk te zijn van anderen om ondertiteling voor te lezen en kunnen ze documentaires, films en series volgen zonder belangrijke visuele informatie te missen.

Opties

De Webbox vereist een internetverbinding via kabel of wifi en een stroomaansluiting. Het apparaat is eenvoudig te bedienen, zelfs voor gebruikers zonder computervaardigheden, door middel van een grote draaiknop en vier reliëftoetsen. Het toestel spreekt de menu’s uit, en met één druk op de OK-knop kan de gebruiker zijn keuze bevestigen. Het volume en de spraaksnelheid zijn instelbaar. De Webbox wordt geleverd met een afstandsbediening en de benodigde kabels.

Prijs

De aanschaf van een Webbox kan kostbaar zijn, maar onder bepaalde voorwaarden wordt het apparaat grotendeels of volledig vergoed door zorgverzekeraars in Nederland of het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) (http://www.vaph.be) in Vlaanderen.

TV-voorzetscherm

Een TV-voorzetscherm kan het beeld op een televisie tot 50% vergroten. Dit vergrootglas van kunststof is eenvoudig te installeren en neemt weinig ruimte in beslag. De slechtziende gebruiker plaatst het scherm voor het televisiescherm op een afstand van 30 tot 50 cm. Er zijn verschillende modellen beschikbaar, afhankelijk van de grootte van de televisie.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blind of slechtziend: Hulpmiddelen bij het lezenBlind of slechtziend: Hulpmiddelen bij het lezenSlechtziend of blind zijn hoeft niet te betekenen dat lezen onmogelijk is. Tegenwoordig zijn er tal van hulpmiddelen en…
Witte stok: Herkenningsstok, taststok, steunstokWitte stok: Herkenningsstok, taststok, steunstokEen (zwaar) slechtziende of blinde persoon maakt gebruik van een witte stok, ook wel blindenstok genoemd, om zich veilig…
Hoe lees je de krant als je slechtziend of blind bent?Hoe lees je de krant als je slechtziend of blind bent?Vroeg of laat ondervindt bijna iedereen dat hun gezichtsvermogen achteruitgaat, waardoor lezen moeilijker wordt. Het lez…
Blind of slechtziend: Hulpmiddelen bij de mobiliteitBlind of slechtziend: Hulpmiddelen bij de mobiliteitVoor mensen met een visuele beperking zijn tal van hulpmiddelen en aanpassingen beschikbaar om hun mobiliteit te verbete…

Voorleestoestel: Documenten voorlezen met spraakVoorleestoestel: Documenten voorlezen met spraakEen voorleesapparaat of voorleestoestel is een compact en zelfstandig toestel met krachtige spraakuitvoer. Het is ontwor…
Beeldschermloep: Hulpmiddel met camera voor slechtziendenBeeldschermloep: Hulpmiddel met camera voor slechtziendenSlechtzienden willen vaak nog steeds brieven lezen, kruiswoordraadsels invullen of munten verzamelen. Het constant turen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: RonPorter, Pixabay
  • Dedicon, 14 augustus 2014
  • Folder Erocos International, 18 maart 2008
  • http://forum.kpn.com/, 3 juni 2015
  • http://vanlentsystems.com/nl/product/low-vision/orion-webbox2
  • http://www.blinddmobiel.be/nl/hulpmiddelen/alfabetisch-overzicht/detail/audiodescriptie
  • http://www.blinddmobiel.be/nl/hulpmiddelen/app-o-theek/detail/ondertitels
  • http://www.blinddmobiel.be/nl/hulpmiddelen/app-o-theek/detail/ondertitels
  • http://www.integra-belgium.be/onze_producten/gesproken-ondertiteling/webbox
  • https://groups.yahoo.com/neo/groups/komfox-webbox/info
  • https://nl.optelec.com/producten/ko000110-komfox-innovision.html#overzicht
  • https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.gesproken_ondertitels
  • https://www.lowvisionshop.nl/orion-webbox-st670509.html
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 22-08-2024
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.