Blind of slechtziend en tv kijken: Gesproken ondertiteling

Blind of slechtziend en tv kijken: Gesproken ondertiteling Iedereen kijkt graag televisie, ook blinden en slechtzienden. Dit is zeker niet altijd eenvoudig want soms gebeuren er op het scherm dingen die onmogelijk te volgen zijn omdat ze erg visueel zijn. Daarnaast worden heel wat televisieprogramma’s in een andere taal uitgezonden en begrijpt niet iedere visueel gehandicapte persoon dit. Gelukkig zijn er een aantal aanpassingen zoals voorgelezen ondertitels en audiodescriptie, zodat blinden en slechtzienden kunnen genieten van inclusieve tv. En dankzij een TV-voorzetscherm zijn slechtzienden beter in staat om het beeldscherm te bekijken.

App “Ondertitels”: Gesproken ondertiteling voor de tv

De Ondertitels-app werkt met Android-toestellen. Alle Nederlandse en bijna alle Vlaamse zenders verschijnen in beeld. Tevens kan de gebruiker de vertraging instellen zodat de gesproken ondertitels synchroon met de teksten op de tv afspelen. De gebruiker kan bovendien de kleur instellen en de tekstgrootte aanpassen.

App “Earcatch”

De gratis app Earcatch (https://www.earcatch.nl) geeft meteen audiodescriptie (AD) wanneer een visueel gehandicapte persoon naar een film of serie kijkt. De AD is te beluisteren via de hoofdtelefoon zodat het niemand anders stoort. De app is ontwikkeld door het blindennazorgwerk Bartiméus Sonneheerdt in samenwerking met Soundfocus. De app werkt zowel voor Android- als Apple-toestellen. De gebruiker dient vooreerst via het Internet nieuwe AD te downloaden op zijn gsm. Het recente aanbod met AD-titels staat in de app. Daarna heeft de smartphone geen internetaansluiting meer nodig. Wanneer de gebruiker in het midden van een serie of film met AD de app start, zal de app onmiddellijk oppikken waar hij moet starten met AD in de serie zodat de blinde of slechtziende gebruiker meteen kan volgen. AD beschrijft personages, situaties, ontwikkelingen in de verhaallijnen gezichtsuitdrukkingen enzovoort die nodig zijn om alles goed te begrijpen. Dit gebeurt uiteraard tussen de dialogen door.

Audiodescriptie

Sommige series en films verschijnen met audiodescriptie. Een vertelstem verduidelijkt de passages die anders enkel visueel begrepen kunnen worden. Uiteraard gebeurt dit tussen de dialogen door zodat een visueel beperkte persoon niets hoeft te missen. Met een eenvoudige instelling op de televisie, zijn blinden en slechtzienden vervolgens in staat om alles op het scherm goed te volgen. Bijgevolg heeft hij hiervoor geen extra apparaat nodig.

Webbox

Lectuur

Met de Webbox van Solutions Radio is iemand die blind of slechtziend is in staat om op een zelf gekozen moment allerlei hoorspelen en teksten te beluisteren (boeken, kranten en tijdschriften). Blinden en slechtzienden kunnen zich abonneren op diverse Vlaamse en Nederlandse kranten. Met de Webbox doorloopt de gebruiker via het menu de krantenwebsites en is het heel eenvoudig om dit te laten voorlezen. De slechtziende of blinde persoon dient een abonnement af te sluiten om met de Webbox te kunnen werken. Dit gebeurt via aangepastlezen.nl, de Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden (CBB) en via de dagelijkse gewenste kranten. Belgen kunnen terecht bij Kamelego of Transkript.

Radio

De Webbox heeft bovendien een optie aan boord om eender welk radiostation te beluisteren, gaande van openbaar, commercieel tot zelfs een internetzender.

Ondertiteling

Daarnaast “kijkt” (luistert) de visueel gehandicapte persoon naar de televisie want dankzij de Webbox krijgt hij gesproken ondertiteling. Dit werkt probleemloos voor alle Nederlandse en de meeste Vlaamse zenders en werkt ook samen met elk soort televisietoestel. Dit is natuurlijk voor blinden en slechtzienden een ware uitkomst daar zij zo niet meer afhankelijk zijn van anderen om de ondertiteling voor te lezen of hulpeloos een documentaire, film of serie moeten volgen zonder te weten wat er gebeurt.

Opties

Het toestel vereist een internetaansluiting via bedrading of wifi en stroom. Het eenvoudig te bedienen toestel is uitermate geschikt voor gebruikers zonder computervaardigheden en voor mensen met een visuele handicap. Het heeft namelijk maar één grote draaiknop met vier reliëftoetsen, waardoor de bediening volledig op het gehoor en op de tast gebeurt. Het compacte apparaat spreekt hiermee de menu’s uit en met één druk op de OK-knop kan de gebruiker vervolgens de keuze bevestigen. Het instellen van het volume en de spraaksnelheid is ook mogelijk. Verder bevat de Webbox een afstandsbediening en bijhorende kabels.

Prijs

Het kost veel geld om een dergelijk apparaat aan te kopen. Een Webbox wordt onder bepaalde voorwaarden grotendeels of geheel vergoed door de zorgverzekeraar (Nederland) of het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) (http://www.vaph.be) in Vlaanderen.

TV-voorzetscherm

Een TV-voorzetscherm vergroot het beeld tot 50%. Dit is zeer eenvoudig te installeren en neemt bijna geen plaats in beslag. De slechtziende gebruiker plaatst het speciale vergrootglas uit kunststof voor het scherm op een afstand tussen 30-50 cm. De TV-voorzetschermen zijn beschikbaar in diverse modellen, afhankelijk van de grootte van de TV.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blind of slechtziend: Hulpmiddelen bij het lezenBlind of slechtziend: Hulpmiddelen bij het lezenSlechtziend of blind zijn hoeft niet te betekenen dat lezen plots niet meer zou gaan. Op de gewone markt en bij hulpmidd…
Hoe lees je de krant als je slechtziend of blind bent?Hoe lees je de krant als je slechtziend of blind bent?Vroeg of laat gebeurt het bij bijna iedereen: je ogen gaan achteruit waardoor je slechtziend wordt. En plots is het leze…
Blind of slechtziend: Hulpmiddelen bij de mobiliteitBlind of slechtziend: Hulpmiddelen bij de mobiliteitVoor een blinde of slechtziende persoon zijn tal van mobiliteitshulpmiddelen en aanpassingen in de mobiliteit beschikbaa…
Skiën voor blinden en slechtziendenSkiën voor blinden en slechtziendenVeel mensen die blind of slechtziend leven zich graag uit in een sport. Skiën is voor deze doelgroep één van de vele uit…

Voorleestoestel: Documenten voorlezen met spraakVoorleestoestel: Documenten voorlezen met spraakEen voorleesapparaat of voorleestoestel is een compact en zelfstandig toestel met krachtige spraakuitvoer. Het is in sta…
Beeldschermloep: Hulpmiddel met camera voor slechtziendenBeeldschermloep: Hulpmiddel met camera voor slechtziendenSlechtzienden willen ook graag brieven lezen, kruiswoordraadsels invullen of munten verzamelen. Steeds turen naar de tek…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: RonPorter, Pixabay
  • Dedicon, 14 augustus 2014
  • Folder Erocos International, 18 maart 2008
  • http://forum.kpn.com/, 3 juni 2015
  • http://vanlentsystems.com/nl/product/low-vision/orion-webbox2
  • http://www.blinddmobiel.be/nl/hulpmiddelen/alfabetisch-overzicht/detail/audiodescriptie
  • http://www.blinddmobiel.be/nl/hulpmiddelen/app-o-theek/detail/ondertitels
  • http://www.blinddmobiel.be/nl/hulpmiddelen/app-o-theek/detail/ondertitels
  • http://www.integra-belgium.be/onze_producten/gesproken-ondertiteling/webbox
  • https://groups.yahoo.com/neo/groups/komfox-webbox/info
  • https://nl.optelec.com/producten/ko000110-komfox-innovision.html#overzicht
  • https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.gesproken_ondertitels
  • https://www.lowvisionshop.nl/orion-webbox-st670509.html
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 15-08-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.