De postzegels van 2016, het eerste halve jaar

De postzegels van 2016, het eerste halve jaar Voor de postzegelverzamelaars is december altijd een spannende maand. Dan wordt bekend welke postzegels PostNL het komende half jaar in Nederland gaat uitgeven. Postzegels zijn natuurlijk vooral bedoeld om de post mee te frankeren, maar voor de verzamelaars zijn ze heel wat meer. Wat staat er voor de eerste helft van 2016 op het programma?

Verzending van post

Het verzenden van onze dagelijkse post is een ingewikkeld en duur proces. Ga maar eens na.
  • Je poststuk moet bij jou in de buurt worden opgehaald
  • De opgehaalde post moet naar een distributiecentrum worden gebracht
  • Hier wordt de post gesorteerd
  • Dan wordt de post vervoerd naar de goede woonplaats
  • De post wordt weer gesorteerd, nu op wijk en straat
  • En uiteindelijk worden de poststukken op het juiste adres bezorgd

Het is logisch dat er een kleine vergoeding tegenover al dat werk staat. Die vergoeding betaal je door een postzegel met het juiste tarief in de rechterbovenhoek van je envelop te plakken.

De juiste tariefgroep

In Nederland (ook in België) staat op een postzegel geen bedrag meer vermeld. In plaats daarvan wordt er een waarde-aanduiding vermeld, in Nederland is dat een 1 of een 2. Dan is afgesproken welk waarde-tarief bij elkaar op de envelop moet komen, dat is weer afhankelijk van het gewicht. Een normale brief, niet zwaarder dan 20 gram, krijg een zegel met de waarde-aanduiding 1. Is de brief zwaarder, maar nog geen 50 gram, dan moet je zegels met waarde-aanduiding 2 plakken. Dat kan één zegel zijn met een 2 erop, of twéé zegels met een 1 erop.

Tariefverhoging

Zoals je hebt gezien, er moet nogal wat werk verzet worden voor jouw poststuk op de plaats van bestemming is. Tegenwoordig worden veel berichten via elektronische weg verzonden, wat betekent dat het aantal gewone poststukken elk jaar afneemt. De hele logistiek rond de postverzending moet echter overeind blijven en dat kan alleen maar als de prijzen stijgen. Op 1 januari 2016 wordt het posttarief opnieuw verhoogd. Omdat we op onze zegels met waarde-aanduidingen werken en niet met bedragen zie je daar niet zoveel van. Voor de post kun je de oude zegels gewoon blijven gebruiken.

Nieuwe uitgiften

Elk jaar geeft PostNL weer nieuwe zegels uit. Dat is nodig, omdat de oude voorraad verbruikt wordt. Op de postzegels staat meestal meer dan alleen maar een waarde-aanduiding. Er is ruimte voor een afbeelding, waardoor het mogelijk is om speciale gebeurtenissen of plaatsen extra aandacht te geven.

Verzamelen

Voor verzamelaars zijn de nieuwe postzegels en de data waarop ze worden uitgegeven extra interessant. Je wil als verzamelaar natuurlijk geen enkele zegel missen! Ook voor PostNL is het interessant dat zoveel mensen postzegels willen verzamelen. De verkoop van postzegels aan verzamelaars brengt nu eenmaal ook geld in het laatje.

Bijzondere postzegels

De uitgifte van nieuwe postzegels is een mooie kans om een bijzondere persoon, dag, herdenking, gebeurtenis of plaats eens extra in het zonnetje te zetten. Zo zal PostNL in 2016 opnieuw zegels uitbrengen in de serie Mooi Nederland, dit keer met aandacht voor mooie vissersplaatsen als Urk, Volendam, Zoutkamp, Scheveningen en Arnemuiden. Naast aandacht voor de toeristische vissersplaatsen zal er ook een zegel zijn met als thema het toerisme in Nederland. Ook wordt in 2016 de 500e sterfdag van Jheronimus Bosch herdacht, beter bekend onder de naam Jeroen Bosch. Niet alleen staat s-Hertogenbosch in 2016 uitgebreid stil bij deze gebeurtenis met allerlei evenementen, optredens en tentoonstellingen, ook PostNL brengt een serie van tien zegels uit waarop afbeeldingen staan die genomen zijn uit het schilderij De Hooiwagen, dat door Bosch werd geschilderd. Ook de natuur krijgt in dit eerste halve jaar aandacht met zegels van vogels. En er is nog meer.

De uitgiften van 2016, het eerste halve jaar

De postzegels die PostNL in het eerste halve jaar van 2016 gaat uitgeven zie je hieronder vermeld. Zoals je ziet worden er op dezelfde datum vaak meerdere zegels tegelijk uitgebracht.

Datum Thema Uitgave
4 januari 2016500 jaar Jeroen Bosch (Jheronimus Bosch)Velletje met tien zegels met waarde-aanduiding 1,
7,40
1 februari 2016Mooi Nederland 2016Velletje met vijf zegels met waarde-aanduiding 1
3,70
1 februari 2016Mooi Nederland 2016Velletje met vijf zegels met waarde-aanduiding 1
3,70
1 februari 2016Mooi Nederland 2016Velletje met vijf zegels met waarde-aanduiding 1
3,70
29 maart 2016Toerisme in NederlandZegel
25 april 2016Cour de JusticeZegel met als thema het Internationale Hof van Justitie
25 april 2016vogels van de waddenDe Griend
25 april 2016Denk groenPostEurop (Europazegel)
23 mei 2016FotograafEd van der Elsken
23 mei 2016Mooi Nederland 2016Vissersplaatsen: Scheveningen
23 mei 2016Mooi Nederland 2016Vissersplaatsen: Arnemuiden
23 mei 2016Mooi Nederland 2016Verzamelvel vissersplaatsen
23 mei 2016MuziekMozart in Nederland
31 mei 2016Koning Willem Alexander, internationaal 2016Velletje met vijf zegels met waarde-aanduiding internationaal 1. Prijs: 6,25
© 2015 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De postzegels van 2015: het tweede halve jaarDe postzegels van 2015: het tweede halve jaarElk jaar geeft PostNL een aantal nieuwe postzegels uit. Postzegels zijn nodig bij de verzending van poststukken. Daarnaa…
De postzegels van 2013: het eerste halve jaarDe postzegels van 2013: het eerste halve jaarPostNL zorgt ervoor dat onze poststukken netjes op de plaats van bestemming terecht komen. We plakken op onze poststukke…
Posttarieven jaarlijks omhoog, ook op 1 jan. 2020Posttarieven jaarlijks omhoog, ook op 1 jan. 2020De prijs van postzegels is flink in beweging. Na twee prijsverhogingen in 2013, zijn de tarieven van postzegels vanaf 1…

Hoe lees je de krant als je slechtziend of blind bent?Hoe lees je de krant als je slechtziend of blind bent?Vroeg of laat gebeurt het bij bijna iedereen: je ogen gaan achteruit waardoor je slechtziend wordt. En plots is het leze…
De beste vintage games voor de SNES super nintendoDe beste vintage games voor de SNES super nintendoDe Super Nintendo, of SNES, moet toch wel de beste gameconsole ooit gemaakt zijn. Op deze console zijn de games rondom S…
Bronnen en referenties
  • http://collectclub.postnl.nl/postzegels/officiele-uitgifteprogramma.html
  • http://collectclub.postnl.nl/postzegel-uitgifteprogramma
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 22-11-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.