recensie
Fantomen - Dean Koontz (recensie)
Fantomen van Dean Koontz is een huiveringwekkend boek, dat door Stephen King 'ijzingwekkend en meedogenloos' werd genoemd. In Fantomen wordt je meegesleurd in een verhaal over mysterieuze verdwijningen, dood en verderf, drama en raadsels. Je wordt gedwongen mee te denken over de oorzaak van alle sterfgevallen, maar de waarheid is erger dan je je kunt voorstellen.
Boekgegevens
Uitgeverij: Uitgeverij Luitingh – Sijthoff BV
ISBN: 90-245-2327-3
Genre: Spanning, thriller
Over ‘Fantomen’
Op de omslag zie je een kweekbakje, waarin zich een verdachte figuur ontwikkelt uit de kweek. Een vreemde gedaante, als een skelet, met de mond wijd open. Op de omslag wordt het verhaal door topschrijver Stephan King ‘ijzingwekkend en meedogenloos’ genoemd. Het verhaal is geschreven vanuit het hij/zij-perspectief en draait vooral om de zusjes Jenny Paige en Lisa. Wanneer zij bij hun huis aankomen, vinden zij het levenloze lichaam van de huishoudster. Haar lichaam is gezwollen en wordt beschilderd door talloze bloeduitstortingen. Een zoektocht naar de oorzaak laat een epidemie, radioactieve straling en een gestoorde moordenaar in gedachten voorbij komen, maar de waarheid is nog veel erger dan het ergste wat je er als mens van kan denken…
Informatie
‘Fantomen’ is een Poema Pocket die in 1983 werd geschreven door Dean Koontz en werd uitgebracht onder de oorspronkelijke titel ‘Phantoms’. In 1992 volgde de Nederlandse vertaling van de eerste druk, vertaald door Jacques Meerman. Het boek werd door Dean Koontz opgedragen aan zijn vrouw. (quote: ‘Dit boek is opgedragen aan degene die er altijd is, degene die zich altijd betrokken voelt, degene die altijd begrijpt, degene die anders is dan alle anderen: Gerda, mijn vrouw en beste vriend.'). In totaal telt het boek 389 pagina’s, onderverdeeld in 45 hoofdstukken. Achterin het boek kun je wat aantekeningen lezen over het verhaal, waarin duidelijk wordt gemaakt dat personages zijn verzonnen, maar dat veel van de mysterieuze verdwijningen in het verhaal verwijzen naar waarheden.
Mijn mening
Als er een dode vrouw gevonden wordt wiens lichaam er niet uitziet als iemand die ‘zomaar’ is overleden, dan beginnen je hersenen al te kraken. Vervolgens verdwijnen er mensen op mysterieuze wijze en ben je er eigenlijk van overtuigd dat ook zij de dood hebben gevonden. De vraag is alleen nog hoe zij aan hun einde zijn gekomen en waarom. Je haalt je ideeën in het hoofd en dan komt eindelijk, na een achtbaan van spanning, een antwoord. Dit antwoord zal zeker al je ideeën over de mogelijkheden onderuithalen als ‘te gewoontjes’. Dit gaat een ieder zijn pet te boven. Zeker aan te raden!
Mijn eindcijfer
Een 8.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bronnen en referenties