recensie
IJskerker - Dean Koontz (recensie)
IJskerker van Dean Koontz is anders dan zijn andere boeken. In tegenstelling tot de meeste boeken van deze schrijver, zou IJskerker zomaar een verhaal uit het dagelijks leven kunnen vertellen. Als een groep wetenschappers vast komt te zitten op een enorme ijsmassa die om 12 uur de lucht in geblazen zal worden met tijdbommen, slaan wanhoop, wantrouwen en angst toe.
Boekgegevens
Uitgeverij: Uitgeverij Luitingh – Sijthoff BV
ISBN: 90-245-0972-6
Genre: Spanning, thriller
Over ‘IJskerker’
De omslag van deze Poema Pocket van Dean Koontz is ijsblauw, zoals je bij de titel wel zou verwachten. In dit koude blauw zie je een klok van een kerker, die het einde der tijd aangeeft, zoals het verhaal je leert. Het verhaal wordt verteld vanuit een hij/zij-perspectief en heeft acht personen in de hoofdrol. Deze personen, zeven mannen en een vrouw, vormen een groep wetenschappers. Het idee is om met behulp van tijdbommen de grote ijsblokken los te maken voor irrigatieprojecten in de woestijn. Noodweer slaat toe en zorgt ervoor dat zij, afgesloten van de buitenwereld, vast komen te zitten op het ijs, dat om 12 uur wordt opgeblazen door de tijdbommen. De groep wordt door wantrouwen en martelende angst overmeesterd…
Informatie
‘IJskerker’ werd in 1976 voor het eerst geschreven door Dean Koontz, onder de titel ‘Icebound’. Het boek werd meerdere malen gecorrigeerd, waarna het in 1995 werd vertaald naar het Nederlands, door Paul Hekman. De originele versie en de gecorrigeerde versie zijn beiden opgedragen aan Winona Garbrick. (quote uit de gecorrigeerde versie: ‘Deze gecorrigeerde versie is nog steeds opgedragen aan die bijzondere en unieke vrouw, Winona Garbrick. Ik ben ervan overtuigd dat je er bent, daarboven. Kijkend, met een rood potlood in je hand.’). Het boek telt 252 pagina’s. Daarbij staan er enkele krantenberichten uit de New York Times gepubliceerd voor het verhaal en een tekst van Dean Koontz aan zijn lezer aan het einde van het verhaal.
Mijn mening
Een indrukwekkend boek, dat vooral afwijkt van de meeste boeken van Dean Koontz door de realistische gebeurtenissen. Het zou allemaal zomaar kunnen gebeuren. Dit in tegenstelling tot de meeste verhalen van de schrijver, waarin zaken gebeuren die in het dagelijks leven niet mogelijk zijn (of worden geacht). Het boek begint als een verhaal en gaat verder in de vorm van een soort logboek dat wordt bijgehouden door de hoofdpersonen. Je leest een stuk gebeurtenis waarvan je precies weet op welke dag en welke tijd deze plaats vond. Dit is even wennen, maar het maakt het boek niet minder spannend. Toch ben ik van mening dat dit boek tot de ‘mindere’ boeken van Dean Koontz behoort. Desalniettemin, zeker de moeite waard.
Mijn eindcijfer
Een 7.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bronnen en referenties