recensieBoekrecensie: Een gat in mijn emmer
Een gat in mijn emmer is een prachtig boek van Ingrid en Dieter Schubert over Beer die bloemen water wil geven maar zijn emmer is lek. Gelukkig is daar vriend Egel. Samen doen ze hun best om het gat in de emmer op te vullen. Het einde is leuk gekozen door de auteurs. Zowel kinderen als volwassenen zullen genieten van de prachtige illustraties.
Gegevens van het boek Een gat in mijn emmer
- Tekst en illustraties: Ingrid & Dieter Schubert
- Uitgeverij: Lemniscaat
- Jaar: 1998
- Pagina’s: 25
- ISBN: 90 5637 107 X
- Genre: kinderboek, prentenboek
- Prijs: rond de 12 euro
Ingrid en Dieter Schubert
Ingrid en Dieter werden geboren in Duitsland, Ingrid in Essen (1953), Dieter in Oschersleben (1947). Ingrid begon op haar negentiende een opleiding aan de Academie van Münster waar ze zich specialiseerde in schilderen, in 1971 ging Dieter ook naar deze academie en ontmoetten zij elkaar. In 1977 kregen beiden een beurs voor de Rietveldacademie in Amsterdam waar ze zich specialiseerden in het illustreren van kinderboeken. Tijdens de opleiding maken ze als opdracht het prentenboek Er ligt een krokodil onder mijn bed!, dit boek werd door Lemniscaat uitgegeven. Het is het begin van een succesvolle samenwerking, ze stimuleren elkaar en vullen elkaar aan, maar informeren de buitenwereld niet over wie wat doet in het boek.
Het verhaal
Op een warme dag merkt Beer dat de grasklokjes voor zijn hol slap hangen. Hij wil de bloemen water geven maar zijn emmer is lek, er zit een gat in de bodem. Beer is van streek maar gelukkig wil zijn vriend Egel hem helpen.
Egel lijkt het een goed idee om het gat dicht te stoppen met stro. Maar als ze stro gevonden hebben is het te hard en te taai, het moet gesneden worden. Egel haalt een schaar uit zijn woning maar de schaar is bot. Ze zoeken een steen om de schaar te slijpen, maar om te slijpen heb je water nodig. En om water te halen heeft Beer en emmer nodig. Dan begint het te regenen en als de regen voorbij is staan de grasklokjes er weer prachtig bij. Beer plukt een mooi bos bloemen voor Egel omdat deze hem zo goed geholpen had. Egel gaat direct naar huis om ze in het water te zetten. Als Beer vraagt of Egel iets heeft om de bloemen in te zetten antwoordt Egel dat hij thuis wel een emmer heeft...
Tekst en illustraties
Dit duo maakt altijd prachtige illustraties, de waterverftekeningen zijn net schilderijen. Op de voorkant zie je Beer en Egel, Beer heeft zijn snuit in de emmer en Egel kijkt lachend naar hem. Op de rug van Beer een felgekleurde vlinder. De afbeelding loopt door naar de achterkant van het boek, daar zie je een stuk bos en nog enkele bosdieren. Op de schutbladen zie je pootafdrukken van Beer. De illustraties beslaan telkens een dubbele pagina, onderaan in een witte strook is de tekst geplaatst. Het verhaal speelt zich af in de natuur, de kleuren groen, geel en bruin komen sterk naar voren. Op een van de tekeningen hebben Egel en Beer een steen gevonden, het waait hard op deze tekening en dat is heel mooi in beeld gebracht. De bomen staan krom, de haren van Beer waaien allemaal een kant op en de bladeren vliegen door de lucht. Leuk dat er behalve Beer en Egel nog meer dieren op de plaatjes te zien zijn zoals een muis, een uil, een eekhoorn, een vlinder. Op iedere bladzijde vind je drie tot vijf regels tekst. Het zijn korte zinnen, ze zijn goed te begrijpen voor kinderen vanaf vier jaar. Tekst en illustraties sluiten naadloos bij elkaar aan.
Fragment
Beer gaat op zijn knieën liggen en kijkt nog eens goed naar zijn bloemen.
Ze zien er zo treurig uit… ‘Nog even volhouden, jongens,’ zegt hij.
‘Dan krijgen jullie water.’
Daar komt Egel al terug. Trots houdt hij een grote schaar omhoog.
‘Kijk eens!’ roept hij al van ver. ‘Hiermee kunnen we het stro in stukjes
knippen!’ Blij pakt Beer de schaar aan.
Mijn mening
Alle boeken van dit duo vallen bij ons in de smaak. De prachtige tekeningen, leuk voor kinderen maar ook zeker voor volwassenen. Het verhaal is eenvoudig maar mooi opgebouwd, om het einde moest mijn kleuterzoon erg lachen.