recensie

Kinderboekrecensie: Opvrolijkvogeltje

Kinderboekrecensie: Opvrolijkvogeltje Opvrolijkvogeltje heet niet voor niets zo, ze vrolijkt iedereen op die het niet naar zijn zin heeft of zich zorgen maakt. Ze heeft een drukke dag, ze helpt woombatjes, koalabroers, een kangoeroe en opa en oma Emoe. Door alle hulp die ze aan andere dieren biedt, verliest Opvrolijkvogeltje haar mooie kleuren en aan het einde van de dag is ze erg moe. Kan ze de volgende dag toch weer andere dieren helpen? Wat is haar geheim? De tekst is geschreven door Edward van de Vendel, Ingrid en Dieter Schubert hebben de prachtige tekeningen gemaakt. Het prentenboek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vier.

Inhoud artikel


Gegevens van het boek Opvrolijkvogeltje

 • Tekst: Edward van de Vendel
 • Illustraties: Ingrid & Dieter Schubert
 • Uitgeverij: Lemniscaat
 • Gepubliceerd: 2015
 • Aantal pagina’s: 30
 • ISBN: 978 90 477 0707 3
 • Geschikt voor: kinderen vanaf 4 jaar

Over de schrijver, Edward van de Vendel

Edward van de Vendel is geboren op 1 augustus 1964 in Leerdam. Als opleiding heeft hij de Pedagogische Academie gedaan. Vier jaar was hij directeur van een basisschool, daarna werkte hij nog een paar jaar als meester op enkele scholen. Zijn eerste boek is Betrap me! (1996). Sinds 2001 is hij voltijds schrijver. Edward heeft teksten voor prentenboeken geschreven, gedichten voor kinderen, jongeren en volwassenen. Verder verhalen voor kinderen en volwassenen, informatieve boeken over school. Voetbal is zijn favoriete sport en ook daar heeft Edward boeken over geschreven. Verschillende van zijn werken zijn bekroond, bijvoorbeeld in 2014 een Zilveren Palet voor het boek Het hondje dat Nino niet had, verder de Vlaamse Kinderpoëzieprijs in datzelfde jaar.

Samenwerking met Ingrid en Dieter Schubert

Edward koos voor het boek de Australische dierenwereld. Het echtpaar Schubert verdiepte zich in deze wereld en bedachten schattige wombatjes, een serieuze en sombere kangoeroe en opa en oma Emoe in hun schommelstoelen.

De inhoud van het boek

Het Opvrolijkvogeltje vliegt rond. Het is een belangrijk vogeltje, ze maakt alle dieren die zich somber of verveeld voelen weer blij. Het wordt een drukke dag. Ze gaat langs drie wombatjes op een speelplaats. De een wil niet meedoen, de ander kan niet meedoen en de derde mag niet meedoen. Opvrolijkvogeltje zorgt ervoor dat ze met elkaar iets gaan doen.

Drie koalabroers die zich vervelen, gaan na het bezoek van Opvrolijkvogeltje op liefdespad. Koning Kangoeroe voelt zich door Opvrolijkvogeltje minder somber en opa en oma Emoe schommelen door Opvrolijkvogeltje weer energiek in hun schommelstoelen. Alle dieren voelen zich vrolijk.

Opvrolijkvogeltje is aan het einde van de dag moe, ze heeft zoveel gedaan. Haar mooie kleuren verdwijnen langzaam. Op haar nest aangekomen verschijnen haar reddertjes.

De tekst en de illustraties

Op de voorkant van het boek een afbeelding van het Opvrolijkvogeltje die zweeft in de lucht. Haar veren lijken op die van een pauw. In blauwe letters de titel: Opvrolijkvogeltje. Op de achterkant wordt in vijf zinnen weergegeven waar het boek over gaat. Op de schutbladen zie je enkele dieren die Opvrolijkvogeltje zal tegenkomen in het verhaal. Het doet denken aan een grotschildering. Alle illustraties beslaan een dubbele pagina. Ze bevatten heel veel details en zijn voor zowel kinderen als volwassenen zeer de moeite waard om goed te bekijken. Tekst en illustraties vullen elkaar aan. Leuk dat twee vissen op pootjes af en toe commentaar geven. De een stelt een vraag, de ander geeft het antwoord. Daar komt het Opvrolijkvogeltje wordt veel herhaald in het verhaal. De tekst is prima te volgen voor de doelgroep.

Twee fragmenten uit het boek

Fragment 1

Het is bijna middag,
en boven in de eucalyptusboom vragen de koalabroers zich af
waarom ze eigenlijk zouden moeten klimmen
en eten, en ademhalen.
Er gebeurt nooit iets bijzonders.
Er gebeurt nooit eens iets nieuws.


Fragment 2

Arm Opvrolijkvogeltje.
Waarom zeg je dat?
Ze ziet er zo moe uit.
Dat is ze ook.
Opvrolijkvogeltje heeft hard gewerkt om iedereen blij te maken.
Nu wil ze heel graag thuis zijn, en ze is nog niet thuis.
Dat vind ik zielig.
Morgen moet ze toch weer andere dieren helpen?
Kan ze dat nog wel?

Ja hoor, want…
Want?

Opvrolijkvogeltje maakt anderen blij

Kinderen (en volwassenen) worden blij van het Opvrolijkvogeltje. Het is een vogeltje met veren in prachtige kleuren en het maakt andere dieren die verdrietig of somber zijn weer blij. Er is gekozen voor dieren uit Australië: schattige wombats, koalabeertjes, koning Kangoeroe en emoes. De dieren zijn stuk voor stuk prachtig getekend door het echtpaar Schubert. Grappig dat er af en toe iets gezegd wordt door twee vissen op poten… De tekst is leuk om voor te lezen. Daar komt het Opvrolijkvogeltje is een zin die verschillende keren voorkomt in het verhaal. Het plot is verrassend!
© 2016 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recensie prentenboek voor kleuters: 'Abracadabra'recensieRecensie prentenboek voor kleuters: 'Abracadabra'Het prentenboek 'Abracadabra' is een sprookjesverhaal over een tovenaar, geschreven en geïllustreerd door het echtpaar I…
Australië: De Wombat, een bijzonder buideldierIn australie leven heel wat verschillende soorten buideldieren, waaronder de wombat, hier een korte beschrijving van dit…
Recensie prentenboek: de duif die niet kon duikenrecensieRecensie prentenboek: de duif die niet kon duikenWanneer de duif Telemark examen moet doen voor zijn duikdiploma, heeft hij een probleem: hij kan namelijk helemaal niet…
Boekrecensie: Eén miljoen vlinders (over verliefdheid)recensieBoekrecensie: Eén miljoen vlinders (over verliefdheid)Als olifantje Stach een wolk vlinders om zich heen ziet, vertellen zijn ouders hem dat het tijd is dat hij de wijde were…

Kinderboekrecensie: Erik en opa (over overlijden grootouder)recensieKinderboekrecensie: Erik en opa (over overlijden grootouder)Zijn opa is overleden en dat maakt Erik erg verdrietig. Zijn moeder vertelt hem dat opa een engel is geworden, zijn vade…
Kinderboekrecensie: Benjamins boomrecensieKinderboekrecensie: Benjamins boomBenjamin wil zijn moeder graag iets moois geven voor haar verjaardag. Na een droom over een boom weet Benjamin waar hij…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 3 maart 2016:
 • Opvrolijkvogeltje (ISBN 978 90 477 0707 3)
 • http://www.lemniscaat.nl/Jeugd/Prentenboeken/titels/9789047707073/Opvrolijkvogeltje
 • http://www.lemniscaat.nl/Jeugd/Prentenboeken/auteurs/Edward van de Vendel
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 11-11-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.