recensie

Kinderboekrecensie: Het geeft niet wat je geeft (verjaardag)

Kinderboekrecensie: Het geeft niet wat je geeft (verjaardag) Een humoristisch, aandoenlijk verhaal over een meisje met heel veel verjaardagswensen. Het gaat om uitvoerbare en onuitvoerbare wensen. Het geeft niet wat iemand geeft, iedereen krijgt taart, als de cadeautjes maar voor de jarige zijn. Het boek is gebaseerd op het gedicht ‘Jarig’ uit Lichtjes in je ogen van Hans en Monique Hagen. De illustraties zijn van Ingrid en Dieter Schubert. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf circa vier jaar.

Gegevens van het boek Het geeft niet wat je geeft

 • Tekst: Hans en Monique Hagen
 • Illustraties: Ingrid en Dieter Schubert
 • Nederlands Jeugdinstituut
 • Productiebegeleiding: Buro Extern
 • Gepubliceerd: 2015, eerst druk
 • Aantal pagina’s: 25
 • ISBN: 978 90 8830 222 0
 • Geschikt voor: kinderen vanaf 4 jaar

Goed om te weten

Het geeft niet wat je geeft is ook in het Turks en Engels verschenen bij het Nederlands Jeugdinstituut. De boeken worden ingezet bij de Vroeg- en Voorschoolse Educatie.

Over de schrijvers, Hans en Monique Hagen

Hans Hagen is geboren op 10 september 1955 te ’s Graveland. Sinds 1987 is hij fulltime schrijver. Voor die tijd werkte hij als docent Nederlands en geschiedenis, bij Taptoe (tijdschrift voor kinderen) en was hij lid van een theatergroep. Hans heeft tegen de zestig boeken geschreven, waarvan twaalf met Monique Hagen. Hans Hagen heeft meegewerkt aan diverse radio- en televisieprogramma’s, waaronder Sesamstraat. Monique Hagen is van oorsprong kleuterleidster en dramadocent. Ze werkte een paar jaar bij Jeugdtheatergroep Stennis als actrice en speldocent en deed mee aan voorstellingen en projecten in het voortgezet onderwijs. In 1984 startten Monique en Hans met het schrijven van gedichten voor kinderen. Meest bekende dichtbundel: Jij bent de liefste. Van 1987 tot 2003 was Monique presentatrice van Het Klokhuis.

Over de illustrators, Ingrid en Dieter Schubert

Ingrid is geboren in Essen in 1953 en Dieter in Oschersleben in 1947. De twee maken al meer dan dertig jaar samen prentenboeken. Ze groeiden op in Duitsland, maar trokken naar Nederland toen ze een beurs kregen bij de Rietveld Academie te Amsterdam. Toen een zoontje van vrienden van hen iedere avond bang was voor een leeuw als hij ging slapen, maakten Ingrid en Dieter een boek. Over een krokodil, nog enger dan een leeuw en zo’n dier past beter onder een bed. Sindsdien zijn er heel wat prentenboeken en voorleesbundels verschenen.

Nederlands Jeugdinstituut

Dit instituut is de kennisnetwerkorganisatie vraagstukken over jeugd en opvoeding. Het ontwikkelt, beheert en past kennis toe waarmee de deugdelijkheid van de jeugd- en opvoedingssector verbeterd kan worden.

De inhoud van het boek

De ik-figuur (een klein meisje) is bijna jarig en dan is het feest voor haar. De lezer wordt ook uitgenodigd om te komen. Het meisje fantaseert over wat er op haar verlanglijstje staat. Haar wensen lopen zeer uiteen. Een paard dat op een dak kan lopen, een koor van kikkers dat een lied kan zingen op de verjaardag, lekker zitten in een buidel van een kangoeroe, kippen die knikkers willen leggen en een papegaai die in alle talen poep-jan-knor kan zeggen. Dat Sinterklaas wat vaker komt en een speurhond om te zoeken naar boeven. Wensen die iets makkelijker vervuld kunnen worden: een zaklamp, zakmes of een zaag. Eigenlijk wil het meisje het allerliefste dat haar oude poes weer leeft. De stoel wordt versierd, de straat hangt vol met veterdrop en iedereen krijgt taart, maar de cadeautjes zijn voor de jarige.

De tekst en de illustraties

Op de voorkant is een meisje afgebeeld. Ze staat voor een tafel met daarop een cadeautje. De feesthoed die ze krijgt ziet er apart uit, er is een vogel in verwerkt. Achter het meisje zie je in witte lijnen enkele van de wensen die in het verhaal voorkomen. In grote zwarte letters de titel: Het geeft niet wat je geeft. Op de achterkant van het boek staat in het kort waar het boek over gaat en daaronder vier kikkertjes die feest vieren. De kleurenillustraties zijn sfeervol en beslaan een enkele of een dubbele pagina. Het meisje heeft eerst een verkleedpak aan en lijkt op een wit harig beertje. Aan het einde van het verhaal zie je haar in een feestjurk. Op de tekeningen worden haar wensen uitgebeeld. De vele dieren die je ziet, zullen kinderen en volwassenen aanspreken. Per tekening een paar zinnen tekst die rijmen.

Twee fragmenten uit het boek

Fragment 1

Ik vraag ook een kikkerkoor
dat op mijn feest komt zingen.
En een kudde kangoeroes!
Dan klim ik in een buidel,
dan gaan we lekker springen.


Fragment 2

Er mogen veel cadeautjes komen
op mijn verjaardagspartij.
Iedereen krijgt taart,
maar de cadeautjes zijn voor mij.

Verjaardagswensen

Wat een grappig verhaal over een meisje dat bijna jarig is. Het meisje zelf is zeer vertederend, met name door het verkleedpakje wat ze draagt. De wensen die ze heeft, zijn zo leuk bedacht. Er komen veel dieren voor in het verhaal, dit zal kinderen zeker aanspreken. Mogelijk even een stilte als haar liefste wens is dat haar oude poes weer leeft. Na dit zware moment, je ziet dit ook terug op een tekening, gaat het feest beginnen. De tekeningen bevatten heel veel details en de tekst op rijm leest heel fijn voor.
© 2015 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leuke en originele verjaardagswensenLeuke en originele verjaardagswensenIedereen vindt het leuk om een kaartje te krijgen op zijn of haar verjaardag. Het is alleen niet altijd even makkelijk o…
De klassieke formele tuin en de georganiseerde tuinDe klassieke formele tuin en de georganiseerde tuinDe formele tuin kenmerkt zich door symmetrie, herhaling en orde. De tuin wordt opgedeeld in verschillende kamers met in…
Goedkope gemakkelijke taarten: Monchou taartGoedkope gemakkelijke taarten: Monchou taartBij een verjaardag hoort natuurlijk taart. Taarten bij de bakker kunnen aardig in de kosten lopen, ze zijn namelijk vrij…
Direct privacy met een kant en klare haag!Direct privacy met een kant en klare haag!Uw erfafscheiding plaatsen en binnen één dag al privacy? Met een houten schutting of een erfafscheiding van beton is dat…

Boekrecensie: Circus Pientje (één groot circusavontuur)recensieBoekrecensie: Circus Pientje (één groot circusavontuur)Pien, een klein meisje, wil bij het circus. Ze probeert allerlei circusacts uit, geholpen door haar vader, haar moeder,…
Mols hoop: over verdriet en troost bij het missen van iemandrecensieMols hoop: over verdriet en troost bij het missen van iemandEen verhaal over verdriet hebben als iemand die je dierbaar is, niet meer terug zal keren. Hond vangt de geuren van de w…
Bronnen en referenties
 • Het geeft niet wat je geeft (ISBN 978 90 8830 222 0)
 • http://hanshagen.nl/hans/biografie-hans
 • http://hanshagen.nl/monique/monique-hagen-biografie
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 08-11-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.