recensie

Boekrecensie: "Mama Kwijt" van Chris Haughton

Boekrecensie: "Mama Kwijt" van Chris Haughton “Mama Kwijt” is het Prentenboek van het jaar 2012 geworden en dat is niet voor niks. Dit boek, geschikt voor peuters en ook nog leuk voor kleuters, is prachtig geïllustreerd. Het verhaal van kleine Uil die uit zijn nest valt en zijn moeder kwijt is, is grappig en ontroerend. Ben je op zoek naar een leuk boek voor je dreumes, peuter of kleuter? “Mama Kwijt” is een aanwinst voor de boekenkast!

Algemene gegevens van het boek

Titel: Mama Kwijt
Auteur: Chris Haughton
Illustraties: Chris Haughton
Jaar van Uitgave: 2010 (in het Nederlands, 2009 in het Engels)
ISBN: 978-90-257-4845-6

De auteur: Chris Haughton

Chris Haughton (1978) is een Ierse vormgever die debuteert in met het boek “A bit lost” oftewel “Mama Kwijt”. Hij heeft daarnaast illustraties voor de Guardian aangeleverd en in Londen, Dublin en Tokyo heeft hij muurschilderingen gemaakt. Hij woont en werkt momenteel in Londen.

Chris Haughton gebruikt een speciale techniek voor zijn prentenboek. Hij tekent zijn boek, scant deze vervolgens en bewerkt de tekeningen met een fotobewerkingsprogramma op de computer. Dit zorgt ervoor dat het lijkt alsof de tekeningen uit stukjes geknipt papier bestaan. Wat de figuren betreft, vallen de ogen van de beestjes gelijk op. Deze zijn groot getekend, waardoor de figuren van een typische gezichtsuitdrukking krijgen. Zijn stijl wordt wel vergeleken met de stijl van Eric Carle.
In januari 2012 is zijn tweede boek uitgekomen: “Stoute Hond”.

Het verhaal

Kleine Uil valt uit zijn nest en is hierdoor zijn moeder kwijt. Eekhoorn wil hem wel helpen bij het vinden van zijn moeder. Daarvoor moet Kleine Uil wel beschrijven hoe zijn moeder er uitziet. Kleine Uil vertelt dat zijn moeder heel groot is. Eekhoorn denkt wel te weten wie zijn moeder is en neemt Kleine Uil mee naar een beer. Kleine Uil is natuurlijk verdrietig en zegt dat zijn moeder puntige oren heeft. Eekhoorn neem hem weer mee en levert Kleine Uil af bij een konijn. Ook dit is natuurlijk niet zijn moeder. Kleine Uil zegt dat zijn moeder grote ogen heeft. Eekhoorn neemt hem mee naar een kikker. Kleine Uil is heel erg verdrietig, maar de kikker weet wie zijn moeder is. Kikker heeft gezien dat de moeder Kleine Uil aan het zoeken is. Samen met Eekhoorn brengt hij Kleine Uil terug bij zijn moeder. Moeder Uil en Kleine Uil zijn heel erg blij. Eekhoorn en kikker mogen koekjes komen eten in het nest! Maar uh-oh, valt Kleine Uil daar weer uit het nest?

Mijn mening over dit kinderboek

Naar aanleiding van het nationale voorleesontbijt van 2012 heb ik dit boek gekocht voor mijn kinderen en ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Het boek is erg mooi geïllustreerd, wat ook niet voor niets de titel “Prentenboek van het jaar 2012” heeft opgeleverd. Het verhaaltje is ontroerend en erg grappig. Mijn peuters en kleuter moeten elke keer weer lachen om Eekhoorn die Kleine Uil meeneemt naar de verkeerde moeder.

Kortom, voor iedereen die op zoek is naar een mooi prentenboek is “Mama Kwijt” een aanrader. De mooie tekeningen en het grappige, ontroerende verhaal van Kleine Uil spreekt kinderen aan en maakt het wellicht tot een van de favoriete kinderboeken in hun boekenkast!

Lees verder

© 2012 - 2020 Cato, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zeven (prenten)boeken over taartenIn 2014 is een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat lezen onder middelbare scholieren populairder is dan het jaar e…
Een prentenboek presenteren is meer dan alleen voorlezenEen prentenboek presenteren is meer dan alleen voorlezenPrentenboeken zijn uitermate geschikt om voor te lezen. Vooral jonge kinderen zullen hiervan erg genieten. Daarnaast vor…
Prentenboekrecensie: De wereld van de Gorgels - Jochem MyjerrecensiePrentenboekrecensie: De wereld van de Gorgels - Jochem MyjerNa het succesvolle eerste boek de Gorgels, is er nu ook een tweede boek van Jochem Myjer. Dit keer geen voorleesboek, ma…
Het ei van mama (prentenboek seksuele voorlichting kleuters)recensieHet ei van mama (prentenboek seksuele voorlichting kleuters)Hoe vertel je aan je kinderen over de bloemetjes en de bijtjes? In dit verhaal willen een vader en moeder met hun kinder…

Boekrecensie: Israel, a regional geography – Yehuda KarmonrecensieBoekrecensie: Israel, a regional geography – Yehuda KarmonAlweer een behoorlijk oud boek uit 1971 over de regionale geografie van Israël: Israel, a regional geography van profess…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Boekrecensie: "Mama Kwijt" van Chris Haughton"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Cato
Laatste update: 17-01-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Special: Kinderboeken
Bronnen en referenties: 3
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!