recensieHet verloren labyrinth en De vergeten tombe van Kate Mosse
Nu de herfst en de winter zich aandienen kunnen lezers weer op zoek gaan naar een goed boek om zich met een tas thee in de zetel te nestelen. De Britse schrijfster Kate Mosse leverde ondertussen twee bestsellers af die geschiedenis en mysterie met elkaar verweven. Over wat de boeken gaan lees je in dit artikel.
Kate Mosse
Ondanks het feit dat deze auteur bijna een naam deelt met een Brits topmodel heeft ze met dat wereldje niets te maken. Deze Britse schrijfster en journaliste woont afwisselend in Engeland en Carcassonne en werd bekend in de wereld van de literatuur toen haar boek Labyrinth een besteller werd in 2005. Daarvoor publiceerde zij al enkele werken maar deze werden niet zo'n succes. De vertaling van Labyrinth volgde al snel en in 2007 werd het tweede deel van deze trilogie uitgebracht onder de mysterieuze naam Sepulchre. In het Nederlands werden beide boeken bekend als
Het verloren labyrinth en
De vergeten tombe. Aan deel drie van deze Languedocreeks wordt momenteel hard gewerkt door de auteur.
De Languedoctrilogie
Over wat gaat deze reeks nu eigenlijk? De titel doet vermoeden dat Frankrijk een belangrijke rol zal spelen in de verhalen en dit is ook zo. Kate Mosse deed grondige research naar de geschiedenis van de
Languedocstreek en laat geen steen ongemoeid om alle informatie die ze kan vinden te verwerken in een reeks mysterieuze boeken die heden en verleden combineren. Verwacht je dus niet aan een detectiveromannetje om snel op de trein te lezen maar wel aan dikke turven boordevol informatie en personages.
De twee gepubliceerde boeken volgen telkens hetzelfde patroon. Een jonge vrouw uit het
verleden en een jonge vrouw uit het
heden zijn gelinkt door een belangrijke gebeurtenis. Beurtelings lezen we hun verhalen en volgen we ze tot hun wegen kruisen op een bepaalde manier. In de verhaallijn van het verleden wordt gegoocheld met plaatsen, personages en realistische geschiedkundige gebeurtenissen. Zelfs het Occitaans, de oude taal van het Franse zuiden, wordt gebruikt. In de verhaallijn van het heden wordt meer aandacht besteed aan de uitwerking van één hoofdpersonage.
Het verloren labyrinth: isbn 9026983611
Informatie
528 pagina's
Nederlandse publicatie: 2007
Inhoud
We volgen het verhaal van
Alaïs uit Carcassonne in
1209 en
Alice uit Engeland in
2005. In 1209 is er een kruistocht tegen de Katharen bezig waardoor alle ketters dreigen uitgeroeid te worden door de goede christenen. De vader van Alaïs vertelt haar dat hij een belangrijke taak te volbrengen heeft waarbij de eeuwenoude mythe van de
Heilige Graal centraal staan. Te midden van de belegering van Carcassonne en de vijandige plannen van haar zus Oriane moet Alaïs proberen haar vader te helpen bij zijn missie.
In 2005 ontdekt Alice Tanner bij archeologische opgravingen in Frankrijk een grot met twee skeletten. In de grot vindt ze ook een ring met een tekening van een labyrint. De ontdekking leidt haar terug in het verleden maar brengt haar ook in gevaar. Als ook haar vriendin Shelagh, die de opgravingen mee leidde, verdwijnt weet ze dat ze in gevaar is. Ondertussen volgen we ook Audric Baillard, een oude man die kennis heeft van de twee werelden en die cruciaal is in het oplossen van beide raadsels.
Sfeer en schrijfstijl
Het boek is
niet gemakkelijk geschreven en bevat zoveel historische informatie en verschillende personages dat het soms even zoeken is naar een vlot leesbaar verhaal. Het is een lang boek waar je niet onmiddellijk door wordt aangegrepen maar waar je even moet inkomen. Wie doorzet krijgt uiteindelijk wel een origineel en
boeiend verhaal voorgeschoteld dat in de kern vlot geschreven is. Enkele passages zijn wat langdradig en uitgebreid maar Mosse slaagt er toch in om twee volledig andere werelden te combineren. Vooral de angstaanjagende sfeer van de opgejaagde ketters uit 1209 wordt realistisch beschreven. Dit is dan ook de sterkere verhaallijn van de twee.
De vergeten tombe: isbn 9047510313
Informatie
597 pagina's
Nederlandse publicatie: 2009
Inhoud
In dit tweede deel van de trilogie moet je geen letterlijk vervolg verwachten. Twee personages keren wel terug, Baillard en Shelagh, maar hebben geen hoofdrol in dit verhaal. Het maakt dan ook minder uit of je de boeken in volgorde leest of niet.
Ook hier volgen we twee vrouwen in twee tijden. We starten met
Léonie uit het Parijs van
1891 en de Amerikaanse
Meredith die in Frankrijk vertoeft voor haar onderzoek naar Claude Debussy in
2007. Allebei belanden ze uiteindelijk in het Franse zuiden op Domain De La Cade en beleven ze daar hun eigen verhaallijn. Centraal in dit deel staat een verzameling mysterieuze tarotkaarten die beide dames linken. Moord en jaloezie zijn twee hoofdthema's die in dit verhaal aan bod komen.
Sfeer en schrijfstijl
Omdat de geschiedenisverhalen minder diep zijn uitgewerkt leest dit boek
vlotter dan het eerste deel. De opvallendste verandering is dat het meer een
spookverhaal wordt dan bij Labyrinth. De spooksfeer wordt door Mosse met finesse neergeschreven en zonder gebruik te maken van ingewikkelde constructies komen beide verhaallijnen realistisch over. Wel blijven de vele personages en plaatsen soms verwarren maar het verhaal is meeslepend genoeg om te willen verder lezen.
Deel drie en de toekomst
Over deel drie wordt door de auteur voorlopig nog niet al teveel gezegd. In de tussentijd schreef zij nog een losstaand boek en verwacht wordt nu dat zij zal starten met boek drie.
Labyrinth wordt nu onder handen genomen door de bekende regisseur
Ridley Scott die er een vierdelige televisieversie van wil maken. Maar daar moeten we nog op wachten tot eind 2012!
Lees verder