recensie

Het verloren labyrinth en De vergeten tombe van Kate Mosse

Nu de herfst en de winter zich aandienen kunnen lezers weer op zoek gaan naar een goed boek om zich met een tas thee in de zetel te nestelen. De Britse schrijfster Kate Mosse leverde ondertussen twee bestsellers af die geschiedenis en mysterie met elkaar verweven. Over wat de boeken gaan lees je in dit artikel.

Kate Mosse

Ondanks het feit dat deze auteur bijna een naam deelt met een Brits topmodel heeft ze met dat wereldje niets te maken. Deze Britse schrijfster en journaliste woont afwisselend in Engeland en Carcassonne en werd bekend in de wereld van de literatuur toen haar boek Labyrinth een besteller werd in 2005. Daarvoor publiceerde zij al enkele werken maar deze werden niet zo'n succes. De vertaling van Labyrinth volgde al snel en in 2007 werd het tweede deel van deze trilogie uitgebracht onder de mysterieuze naam Sepulchre. In het Nederlands werden beide boeken bekend als Het verloren labyrinth en De vergeten tombe. Aan deel drie van deze Languedocreeks wordt momenteel hard gewerkt door de auteur.

De Languedoctrilogie

Over wat gaat deze reeks nu eigenlijk? De titel doet vermoeden dat Frankrijk een belangrijke rol zal spelen in de verhalen en dit is ook zo. Kate Mosse deed grondige research naar de geschiedenis van de Languedocstreek en laat geen steen ongemoeid om alle informatie die ze kan vinden te verwerken in een reeks mysterieuze boeken die heden en verleden combineren. Verwacht je dus niet aan een detectiveromannetje om snel op de trein te lezen maar wel aan dikke turven boordevol informatie en personages.
De twee gepubliceerde boeken volgen telkens hetzelfde patroon. Een jonge vrouw uit het verleden en een jonge vrouw uit het heden zijn gelinkt door een belangrijke gebeurtenis. Beurtelings lezen we hun verhalen en volgen we ze tot hun wegen kruisen op een bepaalde manier. In de verhaallijn van het verleden wordt gegoocheld met plaatsen, personages en realistische geschiedkundige gebeurtenissen. Zelfs het Occitaans, de oude taal van het Franse zuiden, wordt gebruikt. In de verhaallijn van het heden wordt meer aandacht besteed aan de uitwerking van één hoofdpersonage.

Het verloren labyrinth: isbn 9026983611

Informatie

528 pagina's
Nederlandse publicatie: 2007

Inhoud

We volgen het verhaal van Alaïs uit Carcassonne in 1209 en Alice uit Engeland in 2005. In 1209 is er een kruistocht tegen de Katharen bezig waardoor alle ketters dreigen uitgeroeid te worden door de goede christenen. De vader van Alaïs vertelt haar dat hij een belangrijke taak te volbrengen heeft waarbij de eeuwenoude mythe van de Heilige Graal centraal staan. Te midden van de belegering van Carcassonne en de vijandige plannen van haar zus Oriane moet Alaïs proberen haar vader te helpen bij zijn missie.
In 2005 ontdekt Alice Tanner bij archeologische opgravingen in Frankrijk een grot met twee skeletten. In de grot vindt ze ook een ring met een tekening van een labyrint. De ontdekking leidt haar terug in het verleden maar brengt haar ook in gevaar. Als ook haar vriendin Shelagh, die de opgravingen mee leidde, verdwijnt weet ze dat ze in gevaar is. Ondertussen volgen we ook Audric Baillard, een oude man die kennis heeft van de twee werelden en die cruciaal is in het oplossen van beide raadsels.

Sfeer en schrijfstijl

Het boek is niet gemakkelijk geschreven en bevat zoveel historische informatie en verschillende personages dat het soms even zoeken is naar een vlot leesbaar verhaal. Het is een lang boek waar je niet onmiddellijk door wordt aangegrepen maar waar je even moet inkomen. Wie doorzet krijgt uiteindelijk wel een origineel en boeiend verhaal voorgeschoteld dat in de kern vlot geschreven is. Enkele passages zijn wat langdradig en uitgebreid maar Mosse slaagt er toch in om twee volledig andere werelden te combineren. Vooral de angstaanjagende sfeer van de opgejaagde ketters uit 1209 wordt realistisch beschreven. Dit is dan ook de sterkere verhaallijn van de twee.

De vergeten tombe: isbn 9047510313

Informatie

597 pagina's
Nederlandse publicatie: 2009

Inhoud

In dit tweede deel van de trilogie moet je geen letterlijk vervolg verwachten. Twee personages keren wel terug, Baillard en Shelagh, maar hebben geen hoofdrol in dit verhaal. Het maakt dan ook minder uit of je de boeken in volgorde leest of niet.
Ook hier volgen we twee vrouwen in twee tijden. We starten met Léonie uit het Parijs van 1891 en de Amerikaanse Meredith die in Frankrijk vertoeft voor haar onderzoek naar Claude Debussy in 2007. Allebei belanden ze uiteindelijk in het Franse zuiden op Domain De La Cade en beleven ze daar hun eigen verhaallijn. Centraal in dit deel staat een verzameling mysterieuze tarotkaarten die beide dames linken. Moord en jaloezie zijn twee hoofdthema's die in dit verhaal aan bod komen.

Sfeer en schrijfstijl

Omdat de geschiedenisverhalen minder diep zijn uitgewerkt leest dit boek vlotter dan het eerste deel. De opvallendste verandering is dat het meer een spookverhaal wordt dan bij Labyrinth. De spooksfeer wordt door Mosse met finesse neergeschreven en zonder gebruik te maken van ingewikkelde constructies komen beide verhaallijnen realistisch over. Wel blijven de vele personages en plaatsen soms verwarren maar het verhaal is meeslepend genoeg om te willen verder lezen.

Deel drie en de toekomst

Over deel drie wordt door de auteur voorlopig nog niet al teveel gezegd. In de tussentijd schreef zij nog een losstaand boek en verwacht wordt nu dat zij zal starten met boek drie.
Labyrinth wordt nu onder handen genomen door de bekende regisseur Ridley Scott die er een vierdelige televisieversie van wil maken. Maar daar moeten we nog op wachten tot eind 2012!

Lees verder

© 2011 - 2024 Slls1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De symboliek: het labyrintDe symboliek: het labyrintWie vindt de uitweg uit het labyrint. Een labyrint is immers grillig, een doolhof, moeilijk te bevatten en schijnbaar zo…
The Lake House: Sandra Bullock Keanu Reeves & van AmmelrooyThe Lake House is een romantische film met Sandra Bullock, Keanu Reeves én de Nederlandse Willeke van Ammelrooij. Het hu…
Lambert ten Kate als taalkundigeLambert ten Kate als taalkundigeLambert ten Kate werd in 1674 geboren te Amsterdam. Ten Kate wordt gezien als de grondlegger van de Nederlandse taalkund…
Mytische figuur: De minotaurusIedereen heeft ooit al wel eens gehoord van de minotaurus, maar kent iedereen het volledige verhaal en de belangrijkste…

Boekrecensie: De kindereterrecensieBoekrecensie: De kindereterTijdens een saaie zomervakantie wordt een meisje ontvoerd door een woeste rover. Ze hoopt dat ze allerlei spannende avon…
Boekrecensie: Een gat in mijn emmerrecensieBoekrecensie: Een gat in mijn emmerEen gat in mijn emmer is een prachtig boek van Ingrid en Dieter Schubert over Beer die bloemen water wil geven maar zijn…
Bronnen en referenties
  • www.katemosse.com
Slls1984 (37 artikelen)
Gepubliceerd: 08-09-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.