recensie

Bernard Cornwell: de Sharpe-serie

Bernard Cornwell: de Sharpe-serie Bernard Cornwell werd beroemd vanwege de verhalen over Richard Sharpe, de Londense straatjongen die van soldaat kolonel werd in het leger van Wellington gedurende de Peninsula-oorlogen. (1806-1814) Een overzicht van de Sharpe romans die vanaf 1980 werden gepubliceerd.

Bernard Cornwell

 • Bernard Cornwell was een oorlogsbaby, geboren in het door de oorlog gehavende Londen in 1944.
 • Zijn vader werkte voor de Canadese luchtmacht, zijn moeder was een 'LUVA'.
 • Bernard werd geadopteerd door een streng godsdienstige family in Essex.
 • Na zijn studie aan de Universiteit van Londen kreeg hij al snel een baan bij BBC's 'Nationwide' en later bij Thames Televisie als redacteur voor Thames Nieuws.
 • Hij ging in 1979 met Judy, zijn Amerikaanse vrouw, naar de Verenigde Staten
 • Omdat hij geen werkvergunning kreeg begon hij romans te schrijven.
 • Hij verkreeg uiteindelijk zijn U.S.A-citizenship.
 • Hij woont heden in Cape Cod in Massachusetts.

Publicatiejaren van de Sharpe boeken

Hoewel uiteindelijk de Sharpe boeken in serie de periode van ongeveer 1780 tot 1821 bestrijken, publiceerde Bernard Cornwell de Sharpe boeken in een andere tijdfrequentie. Voorbeeld: het eerste Sharpe boek, chronologisch gezien, over de oorlog in India speelde zich af in 1799, maar werd pas in 1997 uitgegeven (Sharpe's Tijger), terwijl Cornwell's allereerste Sharpe roman, die zich afspeelt in 1810, de weg naar de uitgever vond in 1981 (Sharpe's Eagle).
Cornwell heeft aangegeven dat er weer een nieuwe Sharpe roman zal verschijnen in de komende jaren. De laatste Sharpe roman schreef hij in 2006. (Sharpe's Woede).
Het is mogelijk dat de vertaalde titels niet overeenkomen met huidig bekende titels, omdat de verschillende uitgaven na vertaling en heruitgaven meer dan eens (en tot Bernard Cornwell's irritatie) van titel veranderden.

 • 1981 Sharpe's Eagle en Sharpe's Gold / Sharpe's Adelaar en Sharpe's Goud
 • 1982 Sharpe's Company / Sharpe's Compagnie
 • 1983 Sharpe's Sword, Sharpe's Enemy/ Sharpe's Zwaard, Sharpe's Vijand
 • 1985 Sharpe's Honour / Sharpe's Eer
 • 1986 Sharpe's Regiment / Sharpe's Regiment
 • 1987 Sharpe's Siege / Sharpe's Belegering
 • 1988 Sharpe's Rifles / Sharpe's Schutters
 • 1989 Sharpe's Revenge / Sharpe's Wraak
 • 1990 Sharpe's Waterloo / Sharpe's Waterloo
 • 1992 Sharpe's Devil / Sharpe's Duivel
 • 1995 Sharpe's Battle, / Sharpe's Strijd
 • 1997 Sharpe's Tiger / Sharpe's Tijger
 • 1998 Sharpe's Triumph / Sharpe's Triomf
 • 1999 Sharpe's Fortress / Sharpe's Fort
 • 2001 Sharpe's Trafalgar / Sharpe's Trafalgar
 • 2002 Sharpe's Prey, Sharpe's Skirmish / Sharpe's Prooi, Sharpe's Schermutseling
 • 2003 Sharpe's Havoc, Sharpe's Christmas / Sharpe's Geweld, Sharpe's Kerstfeest
 • 2004 Sharpe's Escape / Sharpe's Ontsnapping
 • 2006 Sharpe's Fury / Sharpe's Woede

De Sharpe romans

Sharpe's Tijger (Sharpe's Tiger), Richard Sharpe en het beleg van Seringapatam, 1799 Harper Collins 1997. Richard Sharpe's eerste grote Indiaase avontuur: de belegering van Seringapatam in 1799. In deze roman is het leger van Sultan Tippoo zijn tegenstander. Sharpe wordt in deze roman valselijk beschuldigd van diefstal door zijn eeuwige vijand sergeant Hakeswill en krijgt 201 zeepslagen. Hij wordt gered van de overige 1799 zweepslagen omdat het leger hem nodig heeft voor een speciale opdracht met betrekking tot Seringapatam. De littekens van de zweepslagen zal hij zijn verdere leven met zich meedragen en zijn vaak onderwerp van een hoop misverstanden in zijn verdere carrière als officier. (Officieren werden nooit gegeseld).

Sharpe's Triomf (Sharpe's Triumph), Richard Sharpe en de strijd om Assaye, September 1803, Harper Collins 1998.
Richard Sharpe, die sinds de overwinning op Seringapatan in 1799 de rijkste sergeant van de werteld moet zijn door de schat die hij van de door hem gedode Sultan Tippoo stal, komt bij Sir Arthur Wellesley (de latere wereldberoemde hertog van Wellington) terecht als diens 'hulp en waterdrager' tijdens de verschrikkelijke slag om Assaye. Hij redt Wellesley's leven en als dank bevordert Wellesley hem tot vaandrig (laagste officiersrang). Wellesley betwijfelt of hij Sharpe daarmee een plezier doet: jongens van Sharpe's afkomst redden het zelden als officier in die tijd. Sharpe ontmoet in dit boek Kolonel Dodd, een wrede 'renegade' officier van de Indiase Compagnie.

Sharpe's Fort, (Sharpe's Fortress) Richard Sharpe en de Belegering van Gawilghur, December 1803, Harper Collins 1998.
Sharpe's eerste verhaal als een ongelukkige officier van lage rang. De manschappen respecteren hem niet net zoals zijn collega officieren. De roman speelt zich af bij en in het grote fort van Gawilghur in India, het fort 'in de hemel' genoemd omdat het zo hoog in de bergen ligt en schier onneembaar lijkt. Sharpe speelt een vooraanstaande rol bij de inname van het fort en weet zijn vijand Kolonel Dodd te doden. Dit is tevens zijn laatste grote avontuur in India.

Sharpe's Trafalgar, Richard Sharpe en de Slag bij Trafalgar, 1805, Harper Collins 2000.
Richard Sharpe moet in 1805 terug naar Engeland. Hij scheept zich na veel problemen in op een schip van een corrupte kapitein die uit is op zijn schat. Hij komt terecht op een marineschip, nadat hij in Zuid Afrika is achtergelaten en wordt betrokken bij de Slag bij Trafalgar die door de Engelsen tegen de Fransen gevoerd wordt en waarin Admiraal Nelson het leven laat.

Sharpe's Prooi, (Sharpe's Prey) Richard Sharpe en de expedition naar Kopenhagen, 1807, Harper Collins 2001. Richard Sharpe komt terecht in de expeditie naar Kopenhagen. De Denen hebben een vloot die de Fransen sinds het debacle bij Trafalgar graag willen stelen. Sharpe moet het belegerde Kopenhagen binnen gaan om de spion te zoeken die de Britten jarenlang berichten heeft gestuurd. Zijn vroegere loopbaan als schoorsteenveger komt hem in dit boek goed van pas.

Sharpe's Schutters (Sharpe's Rifles) Richard Sharpe en de Franse invasie van Galicië, januari 1809, Harper Collins 1988. De meeste Sharpe boeken gaan over de Brits-Franse oorlog in de Peninsula. (Iberisch schiereiland.) Sharpe is met zijn peloton in de achterhoede terecht gekomen als het Britse leger zich terug moet trekken naar Corunna. Sharpe heeft grote problemen zich te handhaven omdat de manschappen hem niet willen accepteren als officier. Hij is gedwongen om samen te werken met de Spaanse majoor Blas Vivar en om hem te helpen een wonder te verrichten in Santiago de Compostella, voordat hij zich terug kan trekken naar een betrekkelijke veiligheid in Portugal.

Sharpe's Geweld (Sharpe's Havoc) Richard Sharpe en de Franse invasie van Portugal 1809, Harper Collins 2003.
Portugal in 1809. Luitenant Richard Sharpe leidt zijn mannen weg van de Franse invasie van Oporto waar ze onverwachts worden gered door de luitenant van een Portugees detachement, de advocaat Jorge Vincente.
Sharpe krijgt orders om een jonge Britse vrouw uit de handen van de Fransen te houden en te redden. Sharpe ontmoet Kolonel Christopher die later een dubbelspion blijkt te zijn. Sharpe gelooft de namaak-kolonel eerst, maar begrijpt later dat de man schadelijk is. Hij weet de Fransen van zich af te houden, eerst in een zelf hergebouwd fort, later in een seminarie.

Sharpe's Adelaar (Sharpe's Eagle) Richard Sharpe en de Talavera campagne, juli 1809, Harper Collins 1981.
In deze oorspronkelijk eerste Sharperoman van Cornwell wordt verhaald over de slag bij Talavera. Sharpe is moedeloos over zijn lagere officiersrang, niemand respecteert hem, noch zijn manschappen, noch zijn mede-officieren. Zijn beste kans is het veroveren van een Adelaar op de Fransen. Net als in de Romeinse legioenen voeren de Fransen een Adelaar van goud met zich mee. Sharpe ziet kans om de Adelaar te veroveren.

Sharpe's Goud (Sharpe's Gold), Richard Sharpe en de verwoesting van Almeida, augustus 1810, Harper Collins 1981.
Sharpe komt terecht in Almeida en merkt dat de Engelsen zich willen overgeven. Hij beredeneert dat als er geen Almeida bestaat het ook niet kan worden overgegeven. met behulp van de grote kruitopslag in de gewelven van de cathedraal ziet hij kans om Almeida te verwoesten.

Sharpe's Ontsnapping (Sharpe's Escape), Richard Sharpe en de campagne bij Bussaco 1811, Harper Collins 2004.
Het is al bijna herfst als de Fransen hun derde en meest bedreigende invasie van Portugal beginnen. De Britten en kapitein Richard Sharpe zien kans om de Fransen tegen te houden en te verslaan op de richel van Bussaco, maar de Fransen kunnen niet worden gestopt.

Sharpe's Woede (Sharpe's Fury) Richard Sharpe en de slag bij Barrosa, maart 1811, Harper Collins 2006.
Deze roman is gebaseerd op de gebeurtenissen in de Peninsula van de winter van 1811 die zullen leiden tot de grote overwinning van de Britten bij Barossa. De Britten en de Spanjaarden kunnen telkens minder met elkaar overweg. Cadiz wordt belegerd en de enige kans om voortgang te maken in de oorlog is het opheffen van het beleg. Sharpe ontmoet zijn vijand kolonel Vandal voor de tweede keer.

Sharpe's Strijd (Sharpe's Battle) Richard Sharpe and de slag bij Fuentes de Onoro, mei 1811, Harper Collins 1995.
Het verbazingwekkende verhaal van de slag bij Fuentes d'Onoro, een harde strijd van de Portugezen en de Spanjaarden tegen de Fransen die uitmondde in een bloedig straatgevecht in een klein plaatsje bij de Portugese grens.

Sharpe's Compagnie (Sharpe's Company) Richard Sharpe en het beleg van Badajoz, winter 1812, Harper Collins 1982.
Het verhaal van de verschrikkelijke aanval van de Britten op Badajoz in 1812. De inwoners van Badajoz stonden bekend als sympathisanten van Napoleon. Bij de verovering van Badajoz ging het getergde Britse leger als een wilde tekeer. Sharpe staat daar een verrassing te wachten als hij Teresa (La Aguila) terug ziet.

Sharpe's Zwaard (Sharpe's Sword), Richard Sharpe en de Salamanca campagne, juni/juli 1812, Harper Collins 1983.
Een Franse officier breekt zijn woord en vermoordt meerdere Britten in zijn vlucht naar een Frans fort. Sharpe zint op wraak op de man en aast op diens prachtige zwaard. In Salamanca raakt hij met de man in gevecht, waarbij zijn eigen zwaard breekt en hij zwaargewond raakt. Door de littekens van de geseling op zijn rug wordt hij bij de manschappen gelegd en niet bij de officieren. Hij wordt net van een wisse dood gere door zijn trouwe vrienden. Sergeant Harper bezorgt Sharpe een nieuw zwaard.
In de slag bij Salamanca die daarop volgde wist Wellington 40.000 Fransen te verslaan in 40 minuten tijd.

Sharpe's Schermutseling, (Sharpe's Skirmish) Sharpe en de verdediging van de Tormes, augustus 1812, Sharpe Appreciation Society 2002 (Kort verhaal)
In de zomer van 1812 krijgt Richard Sharpe vanwege zijn nog niet geheelde wond die hij opliep in Salamanca een makkelijk baantje in een Spans, bijna vergeten en vergaan fort. Helaas hebben de Fransen het vervallen fort en de doorweg daarlangs ook ontdekt en ondanks zijn onvolledige herstel moet Sharpe knokken om de Fransen tegen te houden.

Sharpe's Vijand (Sharpe's Enemy) Richard Sharpe en de verdediging van Portugal, Kerst1812, Harper Collins, 1984.
In 1812 waren vele manschappen gedeserteerd uit de Britse, Franse, Spaanse en Portugese legers en begonnen zich te verzamelen in bendes die de bergen bij de grenzen onveilig maakten. Sharpe komt in contact met de bende van de Franse Pot-au-feu waarin zijn eeuwige vijand sergeant Hakeswill zich heeft verstopt. Het verhaal loopt slecht af voor Sharpe's vrouw Teresa en de gehate sergeant.

Sharpe's Eer (Sharpe's Honour) Richard Sharpe en de Vitoria campagne, february tot juni 1813, Harper Collins 1985.
Majoor Pierre Ducos, de Franse majoor, super-agent en vertrouweling van Napoleon ziet kans om een smet te werpen op majoor Sharpe's eer, door de uitlokking van een duel. Hij neemt Sharpe gevangen, maar Sharpe ontsnapt op tijd om het commando van zijn regiment over te nemen bij Vittoria.

Sharpe's Regiment Richard Sharpe en de invasie van Frankrijk, juni tot november 1813, Harper Collins 1986.
Majoor Sharpe wordt naar Engeland gestuurd om de verdwenen manschappen van het 2e regiment van het South Essex op te sporen. In England komt hij een oude vijand tegen: Sir Henry Simmerson die eens kolonel was van het South Essex, maar door Wellington teruggestuurd was wegens lafheid en ongehoorzaamheid. Sharpe ontdekt onfrisse ronselpraktijken en het enige wat hij kan doen is de hulp inroepen van de Prins-Regent. Hij komt terug naar San Sebastian met een nieuw regiment en... een nieuwe echtgenote.

Sharpe's Belegering (Sharpe's Siege) Richard Sharpe en de winter campagne van 1814, Harper Collins 1987.
Sharpe wordt opzettelijk naar een fort aan zee gestuurd door Napoleontische sympathisanten, dat eenmaal veroverd niet te verdedigen lijkt als de Fransen door verraad naar hem toekomen, vindt bijzonder vreemde medestrijders in de Amerikaanse kaptain Cornelius Killick en de heldhaftige maar lelijke kapitein Frederikson.

Sharpe's Wraak (Sharpe's Revenge) Richard Sharpe en de vrede van 1814, Harper Collins 1989.
Sharpe begrijpt dat majoor Ducos Napoleon's grootste schat heeft geroofd en het hem in de schoenen wil schuiven. Hij achtervolgt Ducos in diens vlucht naar een Italiaanse villa. Dit alles nadat hij heeft gevochten in Toulouse, de laatste grote slag van Wellington tegen Maarschalk Soult.

Sharpe's Waterloo, Richard Sharpe en de Waterloo campagne, 15-18 juni 1815, Harper Collins, 1990.
Richard Sharpe moet, gedreven door geldgebrek, zich als kolonel melden in Brussel waar de voorbereidingen plaatsvinden voor de grote slag tegen de van Elba ontsnapte Napoleon. De communicatie is slecht en Sharpe moet een bal in Brussel verstoren om Wellington te vertellen dat de Fransen op enkele tientallen kilometers afstand de grens zijn gepasserd. Sharpe wordt toegevoegd aan het leger van de arrogante prins van Oranje, die keer op keer taktische fouten begaat. Hij is getuige van de heftige gevechten in Houchemont en bij Waterloo.

Sharpe's Duivel (Sharpe's Devil) waarin Richard Sharpe Napoleon ontmoet, 1820-1821, Harper Collins, 1992.
Richard Sharpe moet zijn vriend Graaf Blas Vivar redden in het verre Zuid-Amerika. Hij ontmoet Napoleon op het eiland Sint Helena, die hem een boodschap meegeeft.

Sharpe's Kerst (Sharpe's Christmas) Twee korte verhalen. Sharpe Appreciation Society 2003.
 • Sharpe's Kerst speelt zich af in ongeveer 1813 als de vrede lijkt te naderen. Hij is in staat om een oude (Franse) vriend een gunst terug te betalen door hem een held te laten lijken.
 • 'Sharpe's Losgeld (Sharpe's Ransom) speelt zich af in vredestijd na de slag bij Waterloo: Sharpe's nieuwe tehuis wordt overvallen en hij belooft de overvallers al zijn geld als losgeld om zijn vrouw en zijn kind te redden.

De boekjes 'Sharpe's Skirmish en Sharpe's Kerst' waren oorspronkelijk bedoeld als geschenkroman.
.

Lees verder

© 2011 - 2024 Hermesse, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bernard Cornwell en de Arthur TrilogierecensieBernard Cornwell en de Arthur TrilogieBernard Cornwell is een van de bekendste historische romanschrijvers in de Angelsaksische landen. Zijn Sharpe-serie is e…
Sint Bernard / Sint Bernardshond: reddings- en gezinshondSint Bernard / Sint Bernardshond: reddings- en gezinshondDenk je bij een Sint Bernard aan een grote lobbes met een tonnetje om zijn nek? Dat vaatje met drank voor verkleumde rei…
Mist der eeuwen: de verdwijning van Koning ArthurKoning Arthur van de Tafelronde. Wie kent hem niet? Er zijn talloze verhalen over hem geschreven, epische films over hem…
Wellington met Te Papa Tongarewa museum en AkaroaWellington met Te Papa Tongarewa museum en AkaroaWellington is sedert 1865 de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Omdat het over het algemeen nogal winderig is in deze streken…
Bronnen en referenties
 • http://www.bernardcornwell.net/
 • The Sharpe Companion by Mark Adkin - Harper Collins 1998
 • The Sharpe Companion, the Early Years, by Mark Adkin, Harper Collins 2005
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Bernard_Cornwell
 • http://www.bol.com/nl/c/nederlandse-boeken/bernard-cornwell/15078/anchor/product_products/N/0/Ntk/Party_id/Nty/1/tab/product_products/sort/product_titel0/alle-artikelen.html
 • http://www.bol.com/nl/index.html
Hermesse (125 artikelen)
Gepubliceerd: 14-07-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.