recensie

Tour de France - Jean Nelissen

Tour de France - Jean Nelissen In 1973 publiceerde Jean Nelissen een boek met de titel 'Tour de France - Hemel en hel op een stukje leer'. Dit boek bevat allerlei fascinerende verhalen uit de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk. In het eerste hoofdstuk vertelt Nelissen bijvoorbeeld over de belevenissen van Maurice Garin in de allereerste Tour de France.

Maurice Garin

Garin was één van de grote favorieten voor die wedstrijd. Een andere topcoureur uit die tijd, Hippolyte Aucouturier, werd tijdens die Tour gediskwalificeerd. De fans van Aucouturier waren hier woedend over. Ze vermoedden dat hun held het slachtoffer was van een complot tussen Garin en de Tourdirectie. Maurice Garin ontving een dreigbrief. Daarin stond dat hij, als hij zijn leven wilde redden, de Tour moest verlaten.

Supportersgeweld bij wielrennen

Indertijd was er dikwijls supportersgeweld bij wielerwedstrijden. Regelmatig gingen fanatieke supportersgroepen elkaar te lijf en soms werden wielrenners tijdens wedstrijden aangevallen door supporters van hun rivalen.

List

Garin begreep dat hij gevaar liep. Hij was echter beslist niet van plan om uit de Tour te stappen. Voor een etappe die door de streek van Aucouturier ging, bedacht hij een list. Gewoonlijk reed hij altijd in een witte trui. In die etappe nam hij echter een zwarte trui mee en trok die onderweg aan.

Tijdens die rit werd Garin ineens staande gehouden door een groep van zeker 70 mannen, die met bijlen, messen en kettingen gewapend waren. Het waren de op wraak beluste supporters van Aucoturier. Ze gingen in een kring rondom de renner staan. Eén van hen vroeg: 'Bent u Garin?' De renner zei niets, het angstzweet brak hem uit. Toen zei een andere man echter: 'Dit is Garin niet, die draagt altijd een witte trui.' De list was gelukt. Garin kon veilig verder rijden en won uiteindelijk die eerste Tour de France.

Heerlijke ontspanningsliteratuur, maar wel feitelijke fouten

Puur als ontspanningslectuur is 'Tour de France - Hemel en hel op een stukje leer' absoluut een aanrader voor iedereen die interesse heeft in de wielersport. Jean Nelissen was een rasverteller en had een prachtige, bombastische schrijfstijl.
Journalistiek gezien is er echter wel wat aan te merken op 'Tour de France - Hemel en hel op een stukje leer'. Er zijn nogal wat feitelijke fouten in dit boek te vinden.

Anekdotes van Jean Nelissen

Ook is in de tussentijd gebleken, dat heel wat sappige anekdotes uit dit boek niet waar zijn. Het zijn echter anekdotes die in de periode waarin het boek verscheen, door veel wielerjounalisten en wielerfans aan elkaar werden doorverteld. De geboren verhalenverteller Jean Nelissen heeft in dit boek een reeks mooie anekdotes die hij in de loop der jaren opving, op prachtige wijze in dit boek vereeuwigd. Hij heeft die verhalen niet willen 'kapot checken' op feiten. Dit is het gevolg van een meer romantische visie op de sportjournalistiek die in die periode gewoon was, maar die in de 21e eeuw (mede omdat iedereen allerlei feitjes meteen op het internet via google en wikipedia kan controleren) eigenlijk uit de mode is. Wie het puur als ontspanning en uit nostalgie leest, is echter al snel bereid om die onfeitelijkheid aan Jean Nelissen te vergeven en het puur te lezen als een soort wielersprookjesboek. Jean Nelissen was in de wielerjournalistiek één van de leermeesters van Mart Smeets. Diverse onware anekdotes uit dit boek zijn bijvoorbeeld ook nog jarenlang door Smeets naverteld. Men zou Smeets kunnen beschouwen als één van laatste grote voorbeelden van die generatie 'romantische, fact free'-wielerjournalisten. Ook in sportboeken van Smeets zitten vaak dusdanig veel feitelijke fouten, dat men die beter als fictie (of sprookjes) dan als non-fictie zou kunnen verkopen. De boeken van Smeets lezen echter vaak best wel soepel weg als ontspanningslectuur. Qua barokke schrijfstijl zijn de boeken van Jean Nelissen echter nog wel ver te verkiezen boven die van Smeets, voor de ware liefhebber van het romantische, nostalgische wielerverhaal.

Schrijver: Jean Nelissen

Jean Nelissen (1936-2010) was één van de prominentste Nederlandse wielerjournalisten. Hij was wielercommentator bij de NOS en chef sport van het dagblad De Limburger. Nelissen schreef veel boeken over wielrennen, waaronder ‘In de schaduw van de gele trui’, ‘De Bijbel van de Tour de France’, ‘De vedetten van de weg’, ‘De 100 beste wielrenners van de wereld’ en ‘Leven voorbij de pijngrens’.
© 2011 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recensie: Doping – Jean NelissenrecensieRecensie: Doping – Jean NelissenIn 2000 publiceerde Jean Nelissen het boek 'Doping - het duivelse spel met leven en gezondheid'. Hierin vertelt hij over…
Maurice Garin: winnaar eerste Tour de FranceMaurice Garin: winnaar eerste Tour de FranceMaurice Garin was een Franse wielrenner in de pionierstijd van het wielrennen. Hij koerste tussen 1892 en 1905 en hoewel…
De 100 beste wielrenners van de wereld, Jean NelissenrecensieDe 100 beste wielrenners van de wereld, Jean NelissenIn 2000 verscheen het boek ‘De 100 beste wielrenners van de wereld’ van Jean Nelissen. Het boek werd gepubliceerd door U…
Route en schema van de Tour de France 2018Route en schema van de Tour de France 2018Op zaterdag 7 juli 2018 start de Tour de France. Het is alweer de 105e ronde van Frankrijk. Dit jaar start de Tour op he…

recensieDe Ander, in Kafka's, De gedaanteverwisselingIn het werk: De gedaanteverwisseling van Kafka vindt niet alleen de gedaanteverwisseling van een mens naar een kakkerlak…
Bronnen en referenties
  • Tour de France - Hemel en hel op een stukje leer - 60 jaar Tourhistorie - Jean Nelissen - de Boekerij - Baarn
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 31-12-2021
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.