recensie

Betty Sluyzer: Drie haasjes op de wc (over zindelijk worden)

Betty Sluyzer: Drie haasjes op de wc (over zindelijk worden) Een vrolijk steuntje in de rug voor peuters en kleuters die bezig zijn met zindelijk te worden. Elke peuter/kleuter pakt het beter aan dan de drie haasjes, die plassen op de grond, gaan met broek en al op het toilet zitten en ze rollen de hele rol toiletpapier uit. Het boek is genomineerd door het CPNB en Stichting Lezen als een van de tien mooiste prentenboeken van 2004. Je kunt dit boekje anno 2020 lenen bij de bibliotheek.

Gegevens van het kinderboek

 • Titel: Drie Haasjes op de wc
 • Tekst: Betty Sluyzer
 • Illustraties: Pauline Oud
 • Uitgeverij: Mercis Publishing-Kimio
 • Gepubliceerd: 2006 (derde druk)
 • Genre: prentenboek
 • Aantal pagina’s: 20
 • ISBN: 978 90 5647 717 2
 • Geschikt voor: peuters (maar ook voor kleuters mijns inziens)

Over de schrijfster, Betty Sluyzer

De schrijfster heeft Nederlands gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Ze schrijft boeken (prentenboeken en leesboeken) voor kinderen tussen de 0 en de 12 jaar. Ook verzorgt ze anno 2020 cursussen en lezingen over kinderboeken. Haar prentenboek Kinderboerderij kreeg in 1995 de Kiekeboekprijs voor het leukste peuterboek. Veel kinderen kennen haar boeken Van de aap en de kip en Tom en Kim van de leesmethode Veilig leren lezen. Verder schrijft Betty kinderliedjes en geeft muzikale voorleesvoorstellingen. Ze doet klassenbezoeken, verzorgt ouderavonden en geeft workshops. Betty is eigenaar van de Betty Sluyzer Winkel.

Over de illustrator, Pauline Oud

Pauline is in 1963 geboren in Hilversum. Ze is in 1985 afgestudeerd aan de Akademie voor Beeldende Kunsten Utrecht. Daarna heeft zij een aantal jaren als beeldend kunstenaar en als lerares tekenen en schilderen gewerkt. Sinds 1994 werkt ze als illustrator en in 2007 is ze gestart met schrijven. In dat jaar kwam Aankleden met Fien en Milo uit (uitgeverij Clavis). Daarna heeft ze nog meer boekjes geschreven over het konijntje en het muisje en deze boeken vormen een mooie serie voor jonge kinderen. Voor peuters heeft Pauline boekjes geschreven over Kas en Saar. Verder schrijft en illustreert Pauline invulboeken voor jonge gezinnen: Mijn 9 maanden dagboek, Baby's eerste jaar, mijn opgroeiboek, Het Kraambezoekboek en nog veel meer. Er zijn nog veel meer producten die te maken hebben met Pauline Oud: kalender, planner, fotoboekjes, notitieboekjes, scheurkalender. De boeken van Pauline verschijnen in Nederland, maar ook in België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Zwitersland, Ierland, Polen, Thailand, Korea en de Verenigde Staten.

Kimioboeken

 • Kimioboeken gaan over onderwerpen die peuters bezighouden.
 • Kimioboeken betrekken peuters bij het verhaal, lokken hun reactie uit en zetten hen aan tot praten.
 • Kimioboeken stimuleren peuters goed te kijken en na te denken.
 • Kimioboeken stimuleren kinderen tot meedoen en bewegen.

Het verhaal Drie haasjes op de wc

Drie haasjes zitten aan tafel en eten een broodje, moeder haas komt hen wat drinken brengen. Maar dan hoort ze een geluidje, de drie haasjes zijn aan het plassen, op de grond. Moeder zegt dat ze naar het toilet moeten gaan en dat doen de haasjes, met zijn drieën gaan ze op het toilet zitten. Moeder haas doet voor aan de haasjes hoe het wel moet. De haasjes lijken het nog niet helemaal te snappen, een haasje zit bijna in de toiletpot, een ander zit achterstevoren. Nadat moeder ze vertelt heeft dat ze hun broek nog uit moeten doen, lukt het de drie om te poepen. Met een schone broek aan gaan de haasjes weer vrolijk verder met het ontbijt.

De tekst en de illustraties

De illustratie op de voorkaft is erg leuk gekozen, je ziet een haasje op de toiletpot zitten, de ander wil aan het koord trekken om het toilet door te trekken, het derde haasje rolt de toiletrol uit. Het geheel oogt grappig en nodigt een kind zeker uit om dit boek uit te kiezen. Op het schutblad begint het verhaal al, je ziet een toiletdeur die op slot zit. Op iedere pagina tref je een vrolijk gekleurde illustratie aan. Het zijn frisse, humoristische tekeningen, de achtergrond is wit. De oren vallen erg op, deze zijn superlang. Op vrijwel iedere pagina vind je tekst, twee tot vier regels op rijm. Mama haas gebruikt af en toe grappige woorden zoals: Poppelepee, Poppelepo, Poppelepuit en Poppelepilletjes. De schrijfster heeft korte zinnen gebruikt, geen moeilijke woorden voor een peuter of kleuter.

Een fragment uit het boek en de tekst van het laatste schutblad

Mama haas zegt: Poppelepee.
Plassen doe je op de wc.
De haasjes rennen naar de wc
en roepen: Mama, kijk. Is dit oké?

Naar de wc
Deur open. Licht aan. Deur dicht.
Broek uit. Zitten gaan. Plas doen.
Billen vegen. Opstaan. Broek weer aan.
Doortrekken. Handjes wassen. Handjes drogen.
Deur open. Licht uit. Deur dicht.

Drie haasjes op de wc

Een heerlijk boekje om voor te lezen. Er wordt duidelijk uitgelegd hoe je naar het toilet moet gaan, maar wel op een grappige manier die kinderen aanspreekt. De illustraties passen perfect bij de tekst, die omdat deze op rijm staat extra leuk is om voor te lezen. Een jong kind zal de situaties uit het boekje herkennen en er vast om kunnen lachen, zoals het uitrollen van de toiletrol. De moeder lijkt onverstoorbaar, legt alles rustig uit, doet dingen voor en blijft lief. Op het schutblad aan het einde van het boekje staat heel overzichtelijk wat er allemaal komt kijken bij een bezoekje aan het toilet.
© 2010 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drie haasjes gaan eten, Betty Sluyzer en Pauline OudrecensieDrie haasjes gaan eten, Betty Sluyzer en Pauline OudKimioboeken gaan over onderwerpen die jonge kinderen bezighouden. Het nuttigen van een maaltijd is vaak een heel avontuu…
Zindelijkheid bij peutersZindelijkheid bij peutersNiet alle peuters zijn zindelijk. Om een peuter zindelijk te maken zul je met hem moeten oefenen en hem belonen. Als peu…
Een kus van het kriebelbeest, een kinderboek over astmarecensieEen kus van het kriebelbeest, een kinderboek over astmaHet boek Een kus van het kriebelbeest gaat over Kaat die astma heeft. Het is een helder verhaal dat astma bespreekbaar m…
Lucas en de slaapdokter: een kinderboek over anesthesierecensieLucas en de slaapdokter: een kinderboek over anesthesieDit boek met als onderwerp anesthesie wil ouders en kinderen vertrouwd maken met anesthesie. Lucas krijgt buisjes in zij…

Wie heeft er op de kop van kleine mol gepoept?recensieWie heeft er op de kop van kleine mol gepoept?Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft, een heerlijk boekje over allerlei poepjes. Welke peu…
Koe en Tulpie, hoe een tulpie groeit en bloeitrecensieKoe en Tulpie, hoe een tulpie groeit en bloeitAls de lente komt, dan stuur ik jou tulpen uit Amsterdam. Veel mensen denken dat de tulp bij Nederland hoort, maar er zi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Bol.com
 • Drie haasjes op de wc (ISBN 978 90 5647 717 2)
 • http://www.bettysluyzer.nl (geraadpleegd op 2 augustus 2020)
 • https://www.paulineoud.nl/ (geraadpleegd op 2 augustus 2020)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 07-08-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.