recensie

Een kus van het kriebelbeest, een kinderboek over astma

Een kus van het kriebelbeest, een kinderboek over astma Het boek Een kus van het kriebelbeest gaat over Kaat die astma heeft. Het is een helder verhaal dat astma bespreekbaar maakt. Achterin het boek staan tips voor ouders en leerkrachten, hoe ze jonge astmapatiëntjes kunnen begeleiden. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf vier/vijf jaar. Stefan Boonen heeft de tekst geschreven, de illustraties zijn gemaakt door Pauline Oud.

Inhoud artikel


Over de auteur, Stefan Boonen

Stefan Boonen is geboren in 1966 in Hamont, nu woont hij in Kessel-Lo. Ongeveer zes jaar geleden stopte hij met zijn werk als opvoeder in de bijzonder jeugdzorg om fulltime te gaan schrijven. Hij schrijft kinder- en jeugdboeken maar ook scenario’s en theater.

Over de illustrator, Pauline Oud

Pauline Oud is geboren in 1963, in 1985 is ze afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht. Ze heeft daarna een aantal jaren als beeldend kunstenaar gewerkt en als docente tekenen en schilderen. Sinds 1994 werkt ze als illustrator. Voor Clavis (uitgeverij) schrijft en illustreert ze de serie peuterprentenboeken over konijntje Fien en muisje Milo. Pauline doet nog meer, voor (aanstaande) moeders heeft ze een aantal babyboeken geïllustreerd (zoals Baby’s eerste jaar). Samen met Betty Sluyzer heeft ze boekjes gemaakt over Tijn en over drie haasjes.

Gegevens van het boek

 • Titel: Een kus van het kriebelbeest
 • Tekst: Stefan Boonen
 • Illustraties: Pauline Oud
 • Uitgeverij: Clavis en Delubas
 • Gepubliceerd: 2005
 • Genre: prentenboek
 • Aantal pagina’s: 25
 • ISBN: 90 448 0438 3
 • Geschikt voor: kinderen vanaf vier/vijf jaar

Het verhaal Een kus van het kriebelbeest

Kaat, haar tweelingbroer Tibbe en haar vader gaan wandelen. Tijdens de wandeling moeten ze ook een heuvel op, maar dan krijgt Kaat last van een zere keel en begint te hoesten. Tibbe denkt wel eens dat Kaat flauw doet, maar dat is niet zo. Ze moet dikwijls hoesten, is vaak moe en ademen gaat soms moeilijk. Het klinkt dan alsof er een muis in haar keel zit en het voelt alsof er een kriebelbeest in haar borst woont. Vader en Tibbe klimmen de heuvel op, Kaat blijft liever beneden wachten. Als ze weer thuis zijn, gaat Kaat op de bank liggen. Gelukkig hebben ze de volgende dag een afspraak bij een dokter, eentje die alles weet over hoesten en kriebelbeesten.

Dokter Christine stelt allerlei vragen aan Kaat. O ze soms piept als ze hard gelopen heeft, of ze thuis een kat hebben. Daarna mag Kaat in een grote machine blazen, kijkt de dokter in haar keel en oren en luistert ze met een stethoscoop naar de longen. Dokter Christine vertelt dat Kaat een ziekte heeft en dat ze daardoor de vervelende klachten heeft als hoesten en moe zijn. Het kriebelbeest heeft een naam: astma. Kaat krijgt een puffer, in de puffer zitten medicijnen voor de astma. Elke ochtend en avond moet ze puffen, anders komt het kriebelbeest terug. Op school mag Kaat aan de andere kinderen vertellen wat astma is, wat niet leuk is en wat wel leuk is. Ze vindt het bijvoorbeeld fijn dat opa zijn sigaren voortaan buiten moet roken. Het gaat heel goed met Kaat nu ze de puffer gebruikt en tijdens een wandeling loopt ze zonder de problemen de heuvel op en kan ze zwaaien naar haar moeder.

De tekst en de illustraties

Tekst

Bij iedere tekening hoort tekst, zo’n vier tot acht regels per keer, de tekst staat op een witte achtergrond buiten de illustraties. Ik moet een paar woorden aan mijn kleuter uitleggen: stronk, kuchen, stethoscoop en puffer.

Illustraties

Op de voorkaft een afbeelding waarop je Kaat ziet zitten op een bankje beneden bij de heuvel, haar vader en broer zie je in de verte de heuvel beklimmen. Kaat heeft een hand op haar borst, ze kijkt niet vrolijk/benauwd. In grote letters staat de titel vermeld (Een kus van het kriebelbeest), daarnaast een klein muisje. Dit muisje verbeeldt het kriebelbeest, je ziet hem ook terug in een paar tekeningen. De illustraties in het boek zijn heel verschillend van formaat, ze beslaan driekwart van een pagina, maar er zijn ook tekeningen die anderhalve pagina naast elkaar beslaan en je treft kleine illustraties aan. De illustrator heeft frisse en felle kleuren gebruikt, er is veel te zien op de tekeningen. Ligt Kaat op de bank dan zie je door het raam de heuvels liggen waar ze net gewandeld hebben, op de vensterbank zie je een muisje lopen. De onderzoeken die Kaat ondergaat bij de arts staan goed beschreven in de tekst maar ze komen ook terug op de plaatjes. Zo begrijpt een kind wat het kan verwachten als het een bezoek moet brengen aan een arts en is het minder beangstigend.

Een fragment

Astma.
De meester schrijft het woord op het bord.
En ik mag er alles over vertellen.
Over de dokter en over de minder fijne dingen…
En dat ik nu zeker geen poes krijg van mama.
Want van poezen ga ik misschien weer hoesten en zo.
Ik vertel ook over de leukere dingen…
Dat opa zijn sigaren voortaan buiten moet roken.
Weg met die stinkrook!

Extra informatie achterin het boek/bijsluiter

Na het verhaal om voor te lezen volgen er drie pagina’s met tips voor ouders en leerkrachten.

De onderwerpen die aan bod komen:

 • Voor wie het boek is
 • Dat kinderen met astma zich vaak schamen voor hun ziekte
 • Wat is astma
 • Hoe kan een astma-aanval ontstaan
 • Wat kun je doen als een kind een astma-aanval krijgt
 • De oorzaak van astma
 • Speelt erfelijkheid een rol
 • Is genezing mogelijk
 • Mag een kind sporten
 • Medicatie bij astma
 • Astma en school
 • Wat kun je doen als leerkracht als een kind astma heeft
 • Handige websites met meer informatie
© 2011 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verband tussen astma en hooikoortsAstma is een aandoening van de ademhalingsorganen en hooikoorts heeft te maken met de aanmaak van histamine in je lichaa…
Aandoening: AstmaAandoening: AstmaAstma is een chronische ziekte, en is een ontsteking aan de luchtwegen. Als mensen astma hebben worden ze kortademig en…
Chronische aandoening, astmaAstma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Vooral van de lagere luchtwegen, namelijk de longen. Mensen met as…
Astma: wat te doen bij een acute astma aanvalAstma: wat te doen bij een acute astma aanvalBij een astma aanval voelt men een voortdurende belemmering van een vrije ademhaling. Dit is meestal door een overgevoel…
Er zit een leeuw in mij, een prentenboek over ADHDrecensieEr zit een leeuw in mij, een prentenboek over ADHDHet boek Er zit een leeuw in mij gaat over Wout, een jongetje met ADHD. Hij en zijn familie proberen hier mee om te gaan…
Bronnen en referenties
 • Een kus van het kriebelbeest (ISBN 90 448 0438 3)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 23-08-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.